A crescut vârsta de pensionare a cadrelor didactice
joi, 09 ianuarie 2014 | | comentarii
Trimite prin:
A crescut vârsta de pensionare a cadrelor didactice

* pentru pensionare anticipată se plăteşte o penalizare de 9% pentru fiecare an * sindicatele au cerut Guvernului ca profesorii să se poată pensiona anticipat cu trei ani, fără penalizare


Începând din acest an a crescut vârsta de pensionare şi pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar. Acest lucru este prevăzut în Metodologia de mişcare a personalului didactic pentru 2014 - 2015. Articolului 54 din metodologie precizează că a crescut stagiul de cotizare cu două luni, iar la limita de vârstă s-a adăugat o lună. Pentru profesoare, stagiul minim de cotizare este de 14 ani şi 10 luni, în loc de 14 ani şi 8 luni, cât era până acum, iar stagiul complet de cotizare este de 29 de ani şi 8 luni. În ceea ce priveşte vârsta standard de pensionare, aceasta a crescut de la 59 de ani şi 10 luni la 59 de ani şi 11 luni, adică până la 1 septembrie se pot pensiona la limită de vârstă femeile care sunt născute în anul 1954 şi îndeplinesc condiţiile de cotizare la sistemul naţional de asigurare. La profesori vârsta standard de pensionare a crescut de la 64 de ani şi 10 luni la 64 de ani şi 11 luni, perioada minimă de cotizare fiind şi în acest caz tot de 14 ani şi 10 luni, iar stagiul complet de cotizare de 34 de ani şi 8 luni. Până la 1 septembrie se pot pensiona profesorii născuţi în anul 1949. "Acest lucru este în avantajul cadrelor didactice care vor să mai rămână la catedră şi în avantajul sistemului pentru că beneficiază de profesori bine pregătiţi, cu grade didactice şi cu rezultate", a explicat prof. Valeriu Partene, preşedintele Sindicatului Învăţământ Brăila. 

Cadrele didactice care se pensionează din toamnă trebuie să depună cererile, începând din 3 februarie, la secretariatele unităţilor de învăţământ unde au catedra. Dacă vor să mai rămână trei ani în activitate, cât permite legea, trebuie să primească atât acceptul Consiliului de Administraţie al şcolii, cât şi pe cel al Inspectoratului Şcolar Judeţean, să aibă gradul I şi rezultate şcolare deosebite cu elevii. Pentru prelungirea activităţii cererile se depun tot la secretariatul şcolii în perioada 31 martie - 10 aprilie.

În privinţa pensionării anticipate, şi cadrele didactice pot face acest lucru, dar plătind o penalizare de 9% din pensie pentru fiecare an cu care se iese mai devreme. "Noi am făcut o cerere către Guvern pentru a introduce în Legea Educaţiei un articol care să prevadă posibilitatea pensionării anticipate a profesorilor cu trei ani, fără să se plătească penalizări. Este vorba de cazurile în care sănătatea nu mai permite profesorilor să îşi îndeplinească obligaţiile la catedră", a mai menţionat prof. Valeriu Partene, liderul SIB.

 

32550 Cititori
Cautare in arhiva
SolarWatts - Braila

Comentarii

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe obiectivbr.ro acele mesaje/comentarii/opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori.

Alte articole din aceeaşi categorie

Top articole obiectivbr.ro