Mergi la conţinutul principal

«Brăila 650» şi «Centenarul Marii Uniri» găsesc CJ cu temele nefăcute

• consilierii judeţeni liberali au ţinut să atragă atenţia, la cea mai recentă şedinţă ordinară, asupra faptului că judeţul Brăila este total nepregătit pentru sărbătorirea anului cultural 2018 • plecând de la ideea că preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, nu le-a acceptat propunerea de a aloca 900.000 lei pentru restaurarea monumentelor istorice din judeţ până la Centenar, aceştia au comentat ironic situaţia, dând de înţeles că brăilenii vor avea din nou “circ” pe post de activităţi culturale, la anul • consilierul judeţean PSD Viorel Mortu, dar şi managerul Muzeului Brăilei “Carol I”, Ionel Cândea, au profitat de ocazie pentru a-şi expune planurile privind o strategie a judeţului pentru evenimentele 2018

 

Deşi puţin cam tardiv, autorităţile brăilene abia acum discută despre activităţile pe care le-ar putea pune în scenă în 2018, cu ocazia sărbătoririi a 650 de ani de la atestarea documentară a Brăilei şi a Centenarului Marii Uniri. Dezbateri pe această temă au avut atât la şedinţa ordinară de CJ Brăila din septembrie, cât şi la cea din octombrie, însă fără vreo concluzie. Cert este că, potrivit declaraţiilor preşedintelui CJ Brăila, Francisk Chiriac, se va încerca o corelare a tuturor instituţiilor de cultură aflate în subordine, dar şi o colaborare cu Primăria Municipiului.

Cum consilierii judeţeni au solicitat încă din septembrie alocarea a 900.000 lei pentru reabilitarea tuturor monumentelor istorice de pe raza judeţului, Chiriac a profitat de ocazie în cadrul celei mai recente şedinţe, pentru a le transmite că nu este de acord cu o sumă atât de mare, deşi nu respinge ideea recondiţionării unora dintre statui.

“Ştiu că în şedinţa de data trecută, domnul consilier Ovidiu Nechita a propus să suplimentăm bugetul pentru monumentele istorice cu suma de 9 miliarde lei vechi. Suntem în evaluare. Am făcut evaluarea tuturor monumentelor istorice pe care le avem în judeţ. Numai că am scris şi Direcţiei Judeţene de Cultură, pentru că nu putem să facem asta decât cu aprobarea lor. Mie mi se pare suma destul de mare, dacă împarţi 11 la 9 miliarde lei. Dar vrem să avem o evaluare la fiecare să aprobăm suma corectă. Încă lucrăm la ea. Sperăm că şi celelalte instituţii, care nu sunt subordonate CJ Brăila se vor mişca mai repede, astfel încât, împreună cu Muzeul, cu Direcţia de Cultură, să avem o evaluare. O să vă facem o informare”, a declarat Chiriac.

Vizibil deranjaţi de atitudinea preşedintelui CJ, liberalii s-au plâns că Centenarul va prinde judeţul Brăila total nepregătit şi au dat de înţeles cu o serie de ironii, că cel mai probabil cetăţenii vor avea parte doar de “circ”, pe post de activităţi culturale.

 

Viorel Mortu ar vrea ca strategia judeţului să fie gata în această lună

Consilierul judeţean PSD Viorel Mortu a ţinut la rândul său să tragă un semnal de alarmă şi să precizeze că, din punctul său de vedere, liberalii au dreptate în momentul în care critică un asemenea subiect, pentru că Brăila nu îşi permite să rateze omagierea unor evenimente de o asemenea anvergură. Social-democratul a declarat că CJ Brăila trebuie să pună la punct, în cadrul unui document, toate evenimentele dedicate atestării documentare a oraşului, dar şi Centenarului, astfel încât să fie corelate şi puse în scenă de către toate instituţiile  din subordine.

“Stimaţi colegi, pentru că anul viitor începe şi se încheie cu două mari evenimente pe care Brăila trebuie să le onoreze, propun ca în şedinţa din noiembrie să avem o analiză, o dezbatere cu ce evenimente finanţăm şi cam cu cât pentru anul viitor. Astfel încât, CJ Brăila, alături de Primărie să rezolve toate aceste propuneri privind dezvoltarea culturală a oraşului. Se fac aici aluzii - corecte după opinia mea -, că vom fi doar cu nişte jocuri de lasere, ba nişte ţărăncuţe pe o scenă, cântând nu ştiu ce cântece, deci lucruri ironice, dar care ascund un tip de adevăr. Aceste trand-uri, trebuie să fie înlocuite cu o decizie a noastră privind ce vom face, cu cât vom face, când vom face şi ce instituţie subordonată CJ va face. Şi de asemenea, cum ne angajăm, împreună cu Primăria să bifăm teme ale municipalităţii. Trebuie să le avem scrise într-un document. Altfel, rămânem într-o vorbărie goală - e pleonasm aproape -, şi ne prinde evenimentul fie în decembrie, fie chiar în ianuarie 2018, aşa într-o trăncăneală care nu ne onorează. Deci dacă în noiembrie punem la punct un proiect, împreună cu instituţiile CJ Brăila eu cred că e o treabă bună!”, a declarat Viorel Mortu.

De asemenea, acesta a sugerat că la realizarea planului ar trebui să îşi exprime opiniile toţi consilierii judeţeni, indiferent de culoarea politică, astfel încât, într-un final proiectul să fie aprobat în unanimitate.

“Sunt de acord. O să avem o discuţie împreună cu Primăria, cu subordonatele. Să ne strângem cu tot ce avem”, a afirmat la rândul său Chiriac.

 

Coroana, Mantiile Încoronării şi Sceptrul lui Ferdinand, în 2018, la Brăila

Asta susţine Ionel Cândea, managerul Muzeului Brăilei “Carol I” că reprezintă apogeul expoziţiilor pe care le-a pregătit brăilenilor pentru anul viitor. Acesta a ţinut să le precizeze consilierilor judeţeni că instituţia sa este pregătită pentru “a da piept” cu sărbătorirea celor 650 de ani de la atestarea documentară a Brăilei, precum şi a Centenarului Marii Uniri.

“Evenimentele de la anul sunt într-adevăr de o importanţă naţională şi nu numai. Vreau să spun că primul, «650 de ani», este chiar la începutul anului, în ianuarie. Deja am făcut demersurile necesare cu Muzeul Naţional de Istorie a României şi cu Muzeul Naţional Peleş, pentru a aduce la Brăila pe 20 ianuarie, în semn de omagiu pentru cei 650 ani de atestare documentară a oraşului, patru piese excepţionale: coroana de oţel a regilor României, coroana pe care Carol a realizat-o după Războiul de Independenţă şi cu care Ferdinand s-a încoronat la Alba Iulia. Cele două mantii ale încoronării, care se află la Peleş. Şi Sceptrul lui Ferdinand, o capodoperă a genului care este la Muzeul Naţional de Istorie. De asemenea, încerc să aduc în acelaşi timp şi documentul original, cel dat braşovenilor de Vladislav Vlaicu, la 20 ianuarie 1368 prin care s-a atestat Brăila”, a declarat Cândea.

De asemenea, managerul a mai adăugat că indiferent dacă membrii CJ Brăila vor finanţa sau nu demersul său, după aceea, în fiecare lună din 2018 vor urma alte evenimente raportate la cei 650 ani şi la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire.

“Vreau să vă mai spun un lucru la care cred că nimeni nu se gândeşte. Stema României până la 1 decembrie 2018 - nu ştiu dacă ştiţi sau nu -, va trebui să aibă adaosul Coroanei. Pentru că România a fost regat şi abia anul trecut s-a obţinut această hotărâre pentru modificarea stemei României care va trebui făcută peste tot. Prin urmare, eu cred că este important şi felul în care discutăm aici - mi s-a părut la un moment dat chiar unul derizoriu -, dacă este vorba de un asemenea eveniment şi de alte asemenea evenimente pe care Brăila are şanse să le organizeze”, a mai adăugat Cândea.

Cât despre ideea restaurării monumentelor istorice din judeţ, sursa citată a precizat că este un proiect foarte ambiţios, dar şi complicat în acelaşi timp, deoarece modificările trebuie să se supună Legilor monumentelor istorice şi a Legii monumentelor de for public.

“De asemenea, trebuie expertiză excepţională asupra acestor monumente - modeste, cum sunt -, pentru ca să nu ajungem la situaţia cu Împăratul Traian care este compromis. A fost restaurat, dar a pierdut patina. Dacă vă uitaţi la el, spuneţi că e făcut dintr-un bloc de smoală. Nu mai spun de cele două aplice care au dispărut. Toate aceste lucruri, cred eu, trebuie făcute cu maxim de responsabilitate şi cu o susţinere financiară atât cât va putea fi”, a conchis Cândea.

 

PNL-iştii cred că propunerea le este ignorată, pe criterii politice

Preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, s-a arătat extrem de dezamăgit de modul în care conducerea judeţului alege să trateze subiectul pregătirilor pentru evenimentele culturale de anul viitor. Acesta a afirmat că reabilitarea monumentelor din judeţ nu prezintă atât de mare interes pentru Chiriac, însă nu pentru că nu ar fi o idee bună, ci pentru că ea a venit din partea liberalilor.

“La Consiliul Judeţean nici măcar pentru zona de investiţii în monumentele istorice, în statuile pe care le avem în judeţ nu se pot aloca bani. De fiecare dată când vine câte o propunere din partea PNL, parcă îi pişcă cu ceară pe toţi. Ne spun: «Nu se poate, nu e bine, o face altcineva, se va întâmpla»... Lucrurile astea trebuie să înceteze! Deşi noi am propus asta la două şedinţe consecutive, încă nu s-au alocat bani pentru aceste monumente. Să aşteptăm să vedem dacă monumentele - despre care am discutat din judeţ că ar trebui reabilitate cu ocazia Centenarului de anul viitor -, vor fi reabilitate la timp. Chiar sunt curios! Dar sunt peste 90% convins că nu se va întâmpla lucrul ăsta. Este o lipsă de coerenţă între ceea ce se spune dinspre Consiliu şi ceea ce se întâmplă în realitate”, a conchis Dănăilă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro