Mergi la conţinutul principal

Întreprinderile mijlocii, monitorizate de inspectorii ITM

• acțiunea urmărește conștientizarea angajatorilor cu privire la necesitatea respectării prevederilor legale din domeniul securității și sănătății în muncă (SSM) • totodată, obiectivele vizează prevenirea accidentelor și a bolilor la locul de muncă • întreprinderile mijlocii (cu 50-249 angajați) vor fi monitorizate până la finele anului

 

Amplă acțiune de monitorizare a întreprinderilor mijlocii (cu 50-249 de angajați), în legătură cu riscurile cu care se confruntă angajații brăileni la locurile de muncă

La ora actuală, la nivel european, microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii (IMM) angajează majoritatea lucrătorilor UE și se confruntă, adesea, cu probleme în ceea ce privește asigurarea sănătății si securității în muncă. Potrivit Comunicării Comisiei Europene COM (2021) 323, „existența unor condiții de muncă sigure și sănătoase este o condiție prealabilă pentru o forță de muncă sănătoasă și productivă. Nimeni nu ar trebui să sufere de pe urma unor boli sau accidente legate de locul de muncă. Acesta este, de asemenea, un aspect important atât al sustenabilității, cât și al competitivității economiei UE”.

Cadrul strategic se axează pe îmbunătățirea prevenirii accidentelor și a bolilor la locul de muncă și pe creșterea gradului de pregătire pentru eventuale crize sanitare viitoare. Totodată, pentru îndeplinirea acestor obiective, sunt necesare acțiuni atât la nivelul UE, cât și la nivel național, sectorial și de întreprindere.

„Luând în considerare faptul că o mai bună implementare a legislației în domeniul securității și sănătății în muncă determină îmbunătățirea condițiilor de muncă și reducerea numărului de accidente de muncă și boli profesionale, Inspecția Muncii are ca prioritate ridicarea nivelului de respectare a cerințelor legale în toate întreprinderile, cu focalizare pe întreprinderile mijlocii, în cadrul acestei acțiuni de monitorizare”, precizează inspectorul șef al ITM Brăila, Liviu Arhire.

Acțiunea de monitorizare, care se va derula până în luna decembrie 2023, vizează respectarea prevederilor legale privind prevenirea riscurilor profesionale în întreprinderile mijlocii, precum și măsurile de prevenire și protecție aplicate. Totodată, ea urmărește conștientizarea angajatorilor cu privire la necesitatea respectării cerințelor legale din domeniul securității și sănătății în muncă și identificarea stadiului în care se află activitățile de prevenire și protecție în aceste întreprinderi.

Potrivit ITM Brăila, în Trimestrul I și Trimestrul II 2023 au fost transmise către întreprinderile mijlocii și mici un număr de 80 de Chestionare privind respectarea cerințelor minime generale de securitate și sănătate în muncă, urmând ca, în perioada următoare, inspectorii de muncă să efectueze controale de analiză a răspunsurilor oferite de către angajatori.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro