Mergi la conţinutul principal

“Revoluţia fiscală” loveşte în viitoarele mame

• gravidele care vor să îşi ia concediu prenatal şi postnatal riscă să primească mai puţini bani ca urmare a trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat

 

De la o zi la alta ies la iveală tot mai multe nedreptăţi făcute de aşa-numita “revoluţie fiscală”. După poliţişti, grefieri, salariaţi din învăţământ sau angajaţi din DSP-uri, efectele trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat “lovesc” acum în viitoarele mămici. Este vorba despre indemnizaţia pentru concediul medical pre şi post natal, pe care o mamă sau viitoare mamă o poate lua înainte sau după naştere, care va scădea. Potrivit experţilor, riscă să fie puse în această situaţie gravidele care nu au contractele de muncă individuale modificate cu acte adiţionale impuse de modificările fiscale şi înregistrate ca atare în sistemul Revisal.
“Într-adevăr, modificările în program nu au fost încă făcute. Ordonanţa 3/2018 a apărut în 8 februarie iar aceste diminuări a veniturilor concediilor medicale provin din baza aplicării contribuţiilor care s-a schimbat. Spre exemplu, CAS-ul, s-a majorat de la 10,5% la 25%. Sunt persoane care probabil, sau cu siguranţă, au fost afectate. Ele au luat salariile în februarie pentru luna ianuarie şi atunci s-au calculat aceste contribuţii la salariul mediu care a crescut, iar cum OUG 3/2018 se face aplicabilă cu 1 ianuarie 2018 lucrurile s-au bulversat puţin. Încă nu am făcut simulări să ştim cât va scădea. Dar în aceste zile are loc o întâlnire la nivel de minister la care participă şi reprezentanţi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi vom vedea exact cum se va remedia problema”, ne-a declarat Ionela Fecioru, purtător de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Brăila.

“Indemnizaţia aferentă concediului medical pre şi post natal scade sau ar putea să scadă pentru că, în primul rând, cota de contribuţie de asigurări sociale în cuantum de 10,5% până în decembrie anul trecut, creşte - din ianuarie 2018 - la 25%. Avem astfel un procent mai mare care se datorează, ca urmare a transferului contribuţiei de asigurări sociale de la angajator la angajat. În al doilea rând, baza de calcul la care se aplică această cotă de contribuţie este crescută, pentru că salariul mediu brut pe economie a crescut, ajungând de la 3.131 de lei la 4.162 de lei”, a explicat Claudia Sofianu,  liderul diviziei Impozit pe venit şi Contribuţii sociale în cadrul EY România, citată de Mediafax.

De precizat că scăderea veniturilor se referă la concediul medical de 126 de zile pe care o mamă sau viitoarea mamă poate să le ia înainte sau după naştere, cu condiţia ca după naştere să existe cel puţin 42 de zile de astfel de concediu. Aşadar, nu este afectată indemnizaţia de creştere a copilului care este platită de către stat.

Nu doar gravidele ar putea avea de suferit, ci şi pacienţii cu boli grave care au nevoie de o perioadă mai mare de recuperare, cum sunt bolnavii de cancer.

Toate aceste nedreptăţi au fost recunoscute şi de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, care a declarat că se lucrează la o soluţie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro