Mergi la conţinutul principal

”Concivia” și-a spălat rușinea cu chioșcul din lemn din spatele Muzeului Brăilei

• intens criticată după ce, inițial, făcuse o structură cu un acoperiș în unghi ascuțit, care nu semăna nici pe departe cu proiectul inițial, firma lui Bunea Stancu și-a mobilizat toate resursele și a reușit să realizeze o structură mai complexă, cu forme rotunjite, ce seamănă cât de cât cu macheta prezentată la începerea lucrărilor • proiectul, care prevede, la pachet cu amenajarea a trei parcuri, și reabilitarea a trei străzi din Centrul Vechi, încă mai e în lucru, termenul de finalizare fiind amânat cu aproape un an

 

Chioșcul central din noul parc amenajat în spatele Muzeului Brăilei, pe Calea Galați, a fost modificat și adus la forma circulară prevăzută în proiectul original. Asta după ce, inițial, constructorii și-au cam bătut joc de meserie și au făcut un acoperiș simplu, cu vârf țuguiat, care nu arăta nicicum așa cum ar fi trebuit. După ce cazul a făcut vâlvă și a fost pusă la îndoială capacitatea celor de la ”Concivia” de a realiza o structură din lemn mai complexă, conformă cu termenii prevăzuți în contract, chioșcul a fost refăcut, cu un acoperiș cu forme rotunjite care încastrează acoperișul inițial și se apropie cât de cât de macheta prezentată de Primărie în urmă cu circa trei ani, când s-a dat startul lucrărilor. La ora actuală, se poate spune despre noul parc că este aproape gata, pe lângă structura din lemn cu aspect futurist care se află în centrul acestuia fiind montate și mai multe bănci și coșuri de gunoi cu un design mai deosebit, precum și stâlpi de iluminat. De asemenea, a fost amenajat și spațiul verde, cu gazon, aranjamente florale și copaci ornamentali. Inaugurarea oficială mai întârzie, însă, deoarece parcul face parte dintr-un proiect mai amplu, care prevede și amenajarea câtorva străzi din zona centrală și portuară a municipiului precum și realizarea a încă două parcuri, în zona situată între Grădina Mare și malul Dunării. Unul dintre acestea, situat chiar în spatele terenurilor de tenis ale bazei sportive "Spartacus" este deja finalizat, fiind amenajat cu alei, stâlpi de iluminat și un chioșc de lemn, cu aspect mult mai simplu decât cel din spatele Muzeului. Cel de-al doilea, aflat tot pe strada Mare, la circa o sută de metri distanță de celălalt, este în urmă cu amenajarea, fiind gata doar aleile și chioșcul central, în timp ce pe spațiul verde încă se mai montează infrastructura subterană.

De asemenea, încă mai e de lucru la reamenajarea carosabilului de pe strada Mare, o arteră rutieră care face legătura între Vadul Schelei și strada Împăratul Traian și la care muncitorii Concivia lucrează de vreo doi ani. De altfel, întregul proiect a cărui implementare a fost câștigată la licitație de Concivia SA - firma patronată de Gheorghe Bunea Stancu, fostul președinte al Consiliului Județean Brăila care și-a încheiat cariera politică după ce a fost arestat într-un dosar de corupție - ar fi trebuit să fie gata în luna noiembrie a anului trecut, însă termenul s-a prelungit inițial până în aprilie 2023, apoi s-a mai făcut o prelungire până pe 30 septembrie a.c. Rămâne de văzut dacă acest nou termen va fi respectat. În prezent, o echipă de lucru a Concivia lucrează într-un ritm destul de intens pe strada Mare, ceea ce dă de înțeles că sunt șanse ca șantierul să fie închis, în sfârșit, pe toate componentele prevăzute în proiectul care se numește ”Reabilitare zone urbane degradate sector 1”. Investiția se ridică la circa 18 milioane de lei, fiind finanțată în proporție de 50% cu bani europeni, restul fiind contribuția bugetului local. Proiectul vizează realizarea acelui parc de pe terenul din spatele Muzeului Brăilei, pe Calea Galați, plus parcurile de pe strada Mare. De asemenea, a fost prevăzută reabilitarea carosabilului și trotuarelor de pe trei străzi din zona Centrului Istoric, mai exact strada Vadul Schelei, strada Mercur și strada Mare. Aceste trei străzi înconjoară, practic, Grădina Mare, iar prin reabilitarea lor brăilenii vor avea la dispoziție o nouă rută de promenadă, ce pornește de la bulevardul Sulina și ajunge până la fostul sediu Navrom de pe strada Împăratul Traian.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro