Mergi la conţinutul principal

7 greşeli comune care îţi pot afecta sănătatea

Grija pentru sănătatea ta este esenţială. Este de datoria noastră să ne ocupăm de corpul şi mintea noastră, astfel încât să ne bucurăm de o viaţă împlinită. Asta nu înseamnă să aderi la reguli rigide sau să îţi refuzi orice bucurie. Dimpotrivă, sunt necesare doar mici acţiuni simple pentru a obţine rezultate frumoase pe termen lung.

Dacă vrei să pui prevenţia pe primul loc, iată 7 greşeli comune care îţi pot afecta sănătatea:

Nu ai grijă la siguranţa ta în trafic

Siguranţa în trafic este esenţială dacă vrei să previi accidentările. Este adevărat că nu poţi împiedica niciodată astfel de evenimente în proporţie de 100%, însă poţi face tot ceea ce ţine de tine pentru a pune siguranţa pe primul loc.

Nu este niciodată o idee bună să conduci fără centură. Este adevărat ca centura de siguranţă poate salva vieţi, iar purtarea acesteia la fiecare drum cu maşina nu te costă nimic. Nu contează că mergi pe distanţe scurte sau că mergi în oraş. Aminteşte-ţi să pui centura de siguranţă de fiecare dată.

De asemenea, pentru cei ce merg pe motocicletă, căştile moto sunt esenţiale. Loviturile la cap sunt un pericol real pentru sănătatea ta, de aceea ai nevoie de cască moto la fiecare drum pe scuter sau motocicletă. Optează pentru căşti moto de la firme de încredere, care nu fac rabat de la normele de siguranţă.

Preţul unei căşti moto porneşte de la câteva sute de lei, însă investiţia este una foarte smart. Mai mult, este de preferat să investeşti într-un echipament moto complet, mai ales atunci când folosești acest mijloc de transport regulat.

Îţi minţi doctorul

Vizitele la medic nu sunt întotdeauna plăcute, mai ales când ai o problemă care te supără. Indiferent de cum percepi tu anumite situaţii, este foarte important să fii mereu sincer/ă cu medicul tău. Chiar dacă nu îţi face plăcere să dezvălui anumite informaţii sau pur şi simplu nu îţi doreşti să vorbeşti despre anumite subiecte, medicul tău are nevoie de cât mai multe detalii. În acest fel, el îţi poate oferi un tratament corect, adecvat nevoilor tale.

Consumi prea puţină apă

Pentru că organismul să funcţioneze corect, apa este absolut necesară. Cu siguranţă ştii deja că ar trebui să consumi cel puţin 1,5-2 litri de apă zilnic. Pentru cei ce nu resimt sete, acest lucru pare o misiune imposibilă. Ei bine, există mici trucuri la care poţi apela pentru a bea apă mai uşor.

Un foarte bun exemplu îl reprezintă sticlele speciale cu recipient pentru infuzarea fructelor. În acest fel, poţi să dai o aromă fructată apei, fără să foloseşti zahăr rafinat sau produse cu conservanţi.

Nu foloseşti SPF

Soarele dăunează pielii, iar acest lucru este deja bine-cunoscut. Ar trebui să aplici crema cu factor de protecţie solară zilnic pe ten, gât şi decolteu, indiferent de sezon. În prezent, există o mulţime de produse pe care le poţi folosi pentru a bloca absorbţia razelor UVA şi UVB în piele. În general, cremele cu SPF se împart în două categorii: cele cu filtre chimice şi cele cu filtre minerale. Este o idee bună să testezi mai multe tipuri de produse până când găseşti formula ideală pentru pielea ta.

Ignori nevoia de pauză

Indiferent cât de mult lucrezi, înveţi sau dedici timp responsabilităţilor de zi cu zi, ai nevoie şi de o pauză. Pauzele sunt absolut normale în viaţa noastră, fie că iei o pauză de la muncă sau o pauză de la socializare. Este important să ştii când să spui “Nu” şi să nu te suprasoliciţi.

Nu ai grijă de sănătatea ta mentală

Corpul nu este singurul care are nevoie de grija şi atenţia noastră. Starea psihică este la fel de importantă precum cea fizică. Dacă îţi doreşti să te bucuri de o calitate a vieţii ridicată, atunci învaţă să ai grijă de emoţiile şi de psihicul tău. Poţi face asta cu ajutorul practicilor de mindfulness, dar şi cu ajutorul specialiştilor. Apelează la psihoterapeut sau psiholog atunci când simţi nevoia, pentru a primi cele mai bune sfaturi şi îndrumări. Consilierea psihologică şi psihoterapia sunt uneori costisitoare, însă există soluţii pentru toate buzunarele, inclusiv anumite servicii decontate prin CAS.

Mănânci haotic

Alimentaţia este un factor cheie pentru a te bucura de o stare bună de sănătate. De aceea, mâncatul ar trebui să fie o acţiune pe care o faci conştient, pentru a-i oferi corpului tău nutrienţii de care are nevoie. Este o idee foarte bună să apelezi la un nutriţionist pentru a învăţa mai multe despre ce înseamnă o alimentaţie corectă şi cum poţi scăpa de obiceiurile alimentare nesănătoase.

Grija faţă de sănătatea este absolut normală, ba chiar este un comportament ce trebuie încurajat. Pentru a-ţi găsi echilibrul, ai nevoie să ştii cum să îţi îndeplineşti cât mai bine nevoile, dar şi să previi probleme de sănătate comune.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro