Mergi la conţinutul principal

Alungă răceala cu plante!

* odată cu instalarea sezonului rece, a crescut în mod simțitor și frecvența afecțiunilor respiratorii * acestea se manifestă sub diverse forme, de la rinită, rinofaringită până la forme mai grave, cum sunt gripa, traheobronsitele, laringitele, pneumoniile

 

Alături de tratamentul adecvat tipului de infecție respiratorie, ceaiurile sunt indicate atât pentru hidratare, cât și pentru acțiunea lor benefică la nivelul aparatului respirator: au acțiune antiseptică și antiinflamatoare, decongestivă și emolientă la nivelul căilor respiratorii, expectorantă și de favorizare a eliminării secrețiilor, de calmare a tusei. Dintre plantele cu aceste efecte, menționăm: scai-vânat, pătlagină, busuioc, coada-calului, musețel, coada-șoricelului, muguri de plop, podbal, ciuboțica-cucului, nalbă, tătăneasă, soc, tei, cimbrișor, lemn-dulce, muguri de pin și de brad.

 

Ceaiurile se beau călduțe, nu fierbinți

 

Ceaiurile din aceste plante se consumă călduțe, în jur de trei-patru căni pe zi, îndulcite cu miere. Prin conținutul deosebit de valoros (glucoză, fructoză, enzime, vitamine, săruri minerale, acizi organici), mierea are proprietăți antibacteriene și antivirale, de stimulare a imunității generale și de refacere a organismului. Tot pentru stimularea imunității este bine să beți trei-patru căni pe zi cu ceai din fructe de pădure – măceșe, cătină, afine, coacăz-negru – sursă excelentă de vitamine și antioxidanți. Ceaiul de hibiscus are și el efecte imunostimulatoare (două-trei căni pe zi).

 

Plante cu efecte antiseptice, antivirale și expectorante

 

Ceaiul de ghimbir, una-două căni pe zi, întărește imunitatea, are efecte antiinflamatoare și antiseptice, ajută la scăderea febrei. În plus, infuzia de ghimbir favorizează expectorația, ușurează tusea și decongestionează căile nazale superioare. Infuziile de cimbru, cimbrișor și busuioc (două căni pe zi) au efecte antiseptice, antivirale și expectorante. Ceaiul de busuioc ajută organismul să se adapteze la temperaturile scăzute. Ceaiurile de musețel, de nalbă-mare și lemn-dulce au acțiune emolientă la nivelul mucoasei faringiene, calmează durerile în gât, ameliorează răgușeala și tusea iritativă.

 

Ceaiuri care ajută la scăderea febrei

 

Pentru reducerea febrei și intensificarea transpirației sunt deosebit de utile infuziile de ghimbir, soc, busuioc, scoarță de salcie și de musețel. Se beau două-trei căni pe zi. Infuziile calde se pot folosi și sub formă de inhalații, efectuate seara, înainte de culcare: de musețel, tei, eucalipt, busuioc, cimbru, pin. (Mai multe pe farmaciata.ro)

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro