Mergi la conţinutul principal
Serviciul de Ambulanță Județean, solicitat la peste 1.600 de cazuri de intoxicație cu etanol

Ambulanța bețivilor

o retrospectivă a ultimilor doi ani, privind apelurile la 112 pentru solicitarea Serviciului de Ambulanță Județean Brăila scoate în evidență boala ”societății moderne”, alcoolismul • anual, la Brăila, sunt preluate peste 1.600 de cazuri de intoxicație cu etanol, majoritatea bărbați din mediul urban • din păcate însă, fenomenul este tot mai des întâlnit și în rândul copiilor și adolescenților, mulți  cu vârste cuprinse între 11 și 17 ani • ”Băuturile în exces se suprapun unor boli psihice, cu efecte dezastruoase asupra pacienților,  familiilor sau altor persoane din comunitate și ca exemple aici ar fi cazuri de suicid, violență, abuzuri ale copiilor...”,  atrage atenția medicul Viorica Iuga

 

Alcoolismul ia amploare la Brăila! Anual, mai bine de 3% din solicitările la 112 cer ajutorul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) din cauza intoxicației cu etanol. Mai grav este că se conturează un nou profil al consumatorului. Se pare, unul mai tânăr, la vârsta adolescenței, cu precădere din mediul urban. Astfel, conform unor centralizări puse la dispoziție cotidianului ”Obiectiv” de către directorul SAJ Brăila, anul trecut, din aproximativ 53.000 de solicitări primite în total, circa 1.600 au fost cazuri în care s-a înregistrat abuzul de alcool. Cele mai multe solicitări au fost în rândul categoriei de vârstă 18-45 de ani, unde personalul ambulanțier a înregistrat aproape 800 de solicitări. Dintre acestea, majoritatea la bărbați, din mediul urban. Însă, multe cazuri s-au înregistrat și la categoria 46-70 de ani, aici fiind vorba de 520 de persoane care au apelat la 112, din cauza consumului excesiv de alcool. Din nou, majoritatea au fost bărbați, din mediul rural, medicii vorbind aici de un record în ceea ce privește preponderența. Tot anul trecut au mai solicitat ambulanța și persoane de peste 70 de ani, respectiv 275 la număr, dar și copii și adolescenți din grupa de vârstă 5-17 ani, unde s-au înregistrat 22 de cazuri, majoritatea cu vârste de la 11 la 17 ani. Totodată, medicii SAJ Brăila mai subliniază și faptul că pe lângă consumul de alcool peste măsură, în 18 dintre cazuri s-a adăugat și consum de etnobotanice. Cei mai mulți, din mediul urban, respectiv 14 persoane. De asemenea, potrivit aceleiași surse, unii pacienți cu intoxicație de etanol, nu au fost preluați oricum, ci pe fondul violenței sub toate aspectele ei și a altor situații grave asociate cu excesul de alcool - 408 cazuri centralizate în 2023. Alți pacienți băuți eventual, căzuți în stradă, sunt implicați în accidente rutiere-pietoni, dar și conducători auto, de asemenea victime ale accidentelor casnice - căderi, plăgi, aici înregistrându-se 78 de cazuri, în 2023. Nu în ultimul rând, băuturile în exces se suprapun unor boli psihice, cu efecte dezastruoase asupra pacienților,  familiilor sau altor persoane din comunitate și ca exemple aici ar fi cazuri de suicid, violență, abuzuri ale copiilor și nu numai”, a atras atenția directorul  Serviciului de Ambulanță Județean Brăila, medicul Viorica Iuga.

Privind retrospectiv, anul 2022 a fost unul ceva mai aglomerat față de 2023, la SAJ Brăila fiind înregistrate aproape 55.000 de solicitări în total, din care 1.892 de pacienți cu intoxicații acute sau cronice cu etanol. Ca procent, în 2022, 3,5% din solicitările la 112 au cerut ajutorul SAJ Brăila, din cauza excesului de alcool. Dacă tragem linie, o să observăm o medie lunară de 157 de cazuri preluate, în urma apelului la 112, care prezentau intoxicații cu etanol, o cifră mare, dacă îi întrebăm pe medici.

 

Ce este alcoolismul și cum recunoaștem această boală?

Potrivit specialiștilor, alcoolismul, denumit și etilism cronic, reprezintă o intoxicație cronică, o stare patologică ce apare în urma consumului excesiv de alcool. Alcoolismul este caracterizat de o dorință puternică, de multe ori incontrolabilă, spun medicii, de a consuma alcool. Persoanele care suferă de alcoolism vor prioritiza adesea consumul de alcool în fața celorlalte obligații, inclusiv munca și familia și, în timp, pot dezvolta o toleranță fizică. În cazul în care acest consum se oprește brusc, se vor declanșa simptome de sevraj alcoolic. Totodată, psihoterapeuții atrag atenția că alcoolismul este o boală și nu un viciu și susțin că este o dependență psihică și fizică.

În majoritatea cazurilor, o persoană care consumă cantități excesive de alcool nu va recunoaște că are o problemă, dar poate fi recunoscută după următoarele semne și simptome, care diferă însă de la o persoană la alta: consumul de alcool în secret sau izolat de alte persoane; neputința de a limita cantitatea de alcool consumată; amnezie în timpul consumului de alcool; nevoia intensă de a consuma alcool; senzația de iritabilitate/ nervozitate atunci când se apropie momentul obișnuit de consum de alcool, în special dacă alcoolul nu este prezent; consumul excesiv, pentru a crea o stare emoțională mai bună, în opinia acestora; apariția unor probleme cu legea, ca urmare a consumului, exemplu - condusul autoturismului în stare de ebrietate; stări de greață, transpirație și tremurături atunci când nu se consumă alcool.

Medicii mai semnalează totuși un aspect de luat în considerare. Ei spun că alcoolul consumat devine o problemă atunci când are prioritate față de toate celelalte activități.

Conform unor studii de specialitate, consumul unei singure băuturi pe zi crește cu 0,5% riscul de a dezvolta una dintre cele 23 de afecțiuni asociate consumului de alcool.

Din păcate, în 2022, și statisticile europene clasau românii pe primul loc la consumul de băuturi alcoolice, față de 2021 înregistrându-se o creștere de până la 40 %.

 

Riscurile consumului excesiv de alcool

Conform medicilor, persoanele care consumă, în mod regulat, alcool în exces se pot confrunta printre altele, cu următoarele riscuri: boli hepatice, precum hepatită sau ciroză, tulburări gastro-intestinale, hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, diabet zaharat, oase slăbite, tulburări ale sistemului nervos, cancer, boli mintale sau comă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro