Mergi la conţinutul principal

Apa de ploaie. Altă ceartă

• consilierii municipali ai PNL Brăila au venit, pe 12 februarie, cu un proiect de hotărâre ce vizează eliminarea apei de ploaie din facturile emise de Compania de Utilități Publice (CUP) ”Dunărea” Brăila • primarul Marian Dragomir a afirmat că deși este un susținător al ideii eliminării acestei taxe, din păcate, în prezent acest lucru s-ar putea face doar prin identificarea unei surse de finanțare alternative, care să acopere operațiunile efectuate la stația de epurare pentru filtrarea apei pluviale înainte de deversarea în Dunăre • mai mult, edilul-șef a atras atenția că liberalii reșapează mereu acest subiect în apropierea Alegerilor Locale, doar pentru a câștiga puncte în plus, ca imagine • Dragomir a mai subliniat și că PNL-iștii au acționat Primăria în instanță pe această temă importantă pentru cetățeni, însă la momentul judecății au solicitat amânare, pentru a pleca într-o vizită la Bruxelles, ceea ce dovedește că demersul este unul populist • consilierii liberali au solicitat ca proiectul lor să fie introdus pe ordinea de zi la proxima ședință a CLM Brăila

 

Consilierii PNL Brăila au venit cu un proiect de hotărâre în cadrul Consiliului Local Municipal (CLM) prin care încearcă eliminarea taxei pe apa de ploaie din facturi. Mai precis, înainte de aprobarea ordinii de zi a ședinței extraordinare a CLM Brăila din data de 12 februarie, consilierul PNL Alexandru Drogeanu a solicitat permisiunea să ia cuvântul și a anunțat acest proiect pe care liberalii îl doresc introdus pe ordinea de zi a viitoarei ședințe. Intervenția a venit chiar înainte de aprobarea ordinii de zi, chiar dacă în astfel de ședințe extraordinare nu sunt permise discuții suplimentare, neexistând capitolul ”Alte probleme”.

”Aș dori să vă rețin atenția doar două minute. Noi, consilierii PNL, am inițiat un proiect de hotărâre în ceea ce privește eliminarea taxei pe apa de ploaie, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoane juridice. Cu această ocazie aș dori să vă înaintez proiectul. Dorim cu insistență ca la următoarea ședință de Consiliu Local acest proiect să fie introdus pe ordinea de zi. Mulțumesc!”, a transmis Drogeanu în cadrul plenului.

Primarul Marian Dragomir a dorit să îi răspundă consilierului, ceea ce a dus la minute în șir de discuții pe subiectul apei de ploaie. Edilul-șef  a precizat că atât el cât și PSD-iștii, în general, își doresc eliminarea apei de ploaie din facturi, însă în prezent acest lucru nu este posibil. Cel puțin nu până la identificarea unei surse de finanțare care să acopere costurile pentru filtrarea și tratarea apei pluviale la stația de epurare.

”Primăria Municipiului Brăila și primarul, implicit, este de acord cu legislația care a prevăzut acest lucru cu mult timp în urmă, singura chestiune rămânând cea prin care costurile respective trebuie să fie acoperite. Și am ruga consilierii PNL ca de fiecare dată când Guvernul alocă bani către Primăria Municipiului Brăila și dânșii sunt la guvernare, să nu îi mai taie, ca să avem fonduri suficiente. Dar, repet, și Primăria Municipiului Brăila este de acord cu eliminarea taxei pe apa de ploaie, ca urmare a faptului că, inclusiv noi, fiecare dintre persoane, plătim aceste costuri care sunt din punctul meu de vedere, exagerate de foarte multe ori. Ca urmare a faptului că Agenția Națională de Meteorologie transmite niște indici câteva luni mai târziu, care sunt introduși în factură. De aici: o factură la nivel național și textul curge mai departe. E ceva foarte alambicat. Cetățenii nu înțeleg și au această stare de revoltă de fiecare dată când în facturi se regăsește apa de ploaie. Nici noi nu agreăm absolut deloc plata pentru apa de ploaie. Din păcate, aceasta este legislația și știți foarte bine că orice cheltuială trebuie să fie acoperită în mod legal”, a afirmat Dragomir.

Drogeanu a insistat asupra faptului că în prezent legislația permite primăriilor care au bani să vină cu anumite gratuități, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice.

”Având în vedere că societatea CUP «Dunărea» în anii 2019-2022 a avut un profit de vreo 14 milioane lei, echivalentul la vreo 2.700.000 euro. Deci având un venit consistent. Și având în vedere că aproximativ 83-84% din acest venit a fost transferat la Primăria Brăila, consider că primăria este una cu bani. De aceea am și inițiat acest demers. Inițial nu voiam să venim acum cu acest proiect, dar am făcut-o la presiunea oamenilor. Sunt foarte nemulțumiți. Prea mulți bani dau pe metrul cub de apă pluvială. Se plătește apa pluvială și în lunile când nu cad precipitații! Sunt foarte multe probleme pe această linie! Vreți să spuneți că nu aveți bani?”, a mai completat liberalul.

 

PNL-iștii au acționat Primăria în instanță, dar au cerut amânarea procesului

Primarul Marian Dragomir s-a arătat încântat de faptul că liberalii au ajuns la concluzia că Primăria Municipiului Brăila ”are bani”, ceea ce denotă că administrația PSD și-a făcut bine treaba. Totuși, acesta a dorit să atragă atenția că PNL-iștii reșapează subiectul apei de ploaie de fiecare dată când se apropie Alegerile Locale, după care uită în mod surprinzător de el, acuzându-i de populism.

”În primul rând, apreciem faptul că dumneavoastră ați remarcat că Primăria Municipiului Brăila are bani și acest lucru se datorează în special unei administrări foarte corecte și bune din partea noastră. În al doilea rând, nu știu cum se întâmplă, dar de fiecare dată în an electoral apar astfel de lucruri. Dacă într-adevăr v-ar fi interesat, ați fi făcut acest lucru imediat după ce s-au terminat Alegerile Locale din 2020 sau la câteva luni după. Este clar că această măsură, cu care și noi suntem de acord, toți cei de la PSD, privind eliminarea apei de ploaie, introdusă acum cu doar câteva luni înainte de alegeri, este, clar, o măsură populistă”, a transmis primarul.

Mai mult decât atât, Dragomir a dorit să precizeze că deși mai mulți membri PNL Brăila au acționat Primăria în instanță pe tema eliminării din facturi a taxei pe apa pluvială, în momentul când trebuia să aibă loc procesul, aceștia au solicitat amânarea, deoarece aveau programată o vizită la Bruxelles. Edilul-șef a subliniat că asta dovedește cât de mult îi interesează pe liberali această problemă. Dragomir l-a acuzat și pe inspectorul școlar Cătălin Canciu (PNL) de faptul că a mers în vizită la Parlamentul European cu această ocazie, luând-o și pe adjuncta sa cu el, astfel că timp de câteva zile Inspectoratul Școlar Județean ar fi rămas fără decidenți.

”Este adevărat că avem și un proces pe rol inițiat de mai mulți membri liberali. Numai că, din păcate, instanța nu a putut să judece acest proces, ca urmare a faptului că domnii care l-au inițiat au plecat în vacanță la Bruxelles și au transmis că nu se pot prezenta. Au spus chiar că pleacă în vacanță la Bruxelles la invitația unui europarlamentar PNL și au solicitat instanței să amâne judecata până se vor întoarce de acolo. Să știți că nu vă reproșez dumneavoastră chestiunea aceasta, ci acelora care au plecat. Dar este foarte trist că încă o dată cei care au fost inițiatori ai acțiunii în instanță, au amânat judecata, lăsând interesul brăilenilor de-o parte, ca urmare a faptului că trebuiau să plece la Bruxelles la o întâlnire politică a PNL-ului. Bineînțeles că nu am putut să nu remarc faptul că din această delegație a făcut parte și eternul plimbăreț Cătălin Canciu. Care n-a ratat ocazia de a o lua cu el și pe adjuncta de la inspectorat, lăsând IȘJ Brăila vreo câteva zile fără nicio conducere și fără vreo persoană care să fie împuternicită să semneze în acest sens”, a mai semnalat Dragomir.

Primarul a dorit să îi mai atragă atenția lui Drogeanu că nu poate confunda banii primăriei cu veniturile obținute de o societate pe care municipalitatea o deține, deoarece lucrurile sunt diferite din multe puncte de vedere.

”O să așteptăm în această situație prima dată să se pronunțe instanța de judecată. Apoi o să vă invităm la o discuție pentru a vedea și din ce resurse se poate acoperi cheltuiala pe care o generează stația de epurare pentru purificarea acestei ape înainte de a fi deversată în Dunăre. Cam atât momentan!”, a specificat edilul-șef.

 

Acuzații privind jocuri politice

O intervenție în acest context a avut și consilierul PNL Petrică Popa care i-a transmis primarului că liberalii nu își doresc altceva decât să vadă proiectul pe care l-au propus pe ordinea de zi la proxima ședință de CLM, unde să fie dezbătut și votat. Așadar primarul Marian Dragomir l-a întrebat pe consilier dacă poate promite că acțiunea din instanță va fi retrasă dacă proiectul PNL va fi pus pe ordinea de zi.

”Domnule consilier, vă mai întreb un singur lucru și probabil că nu o să puteți să îmi dați un răspuns acum. Având în vedere că avem un proces în instanță, inițiat de colegii dumneavoastră liberali, întrebarea este următoarea: Dacă se introduce acest proiect pe ordinea de zi, retrageți acțiunea din instanță? Sau este doar un joc politic cu trei-patru luni înainte de alegeri?”, a insistat Dragomir.

Liberalii l-au acuzat la rândul lor pe edilul-șef că face jocuri politice de fiecare dată în ședințele de consiliu.

”Da! Este un joc politic început de la jumătatea mandatului dumneavoastră trecut 2016-2020. Împotriva taxelor puse pe apă și pe apa de ploaie, și pe canalizare, total nefondate. Din pix. Domnule primar, aveți dreptate, jocurile politice sunt făcute de dumneavoastră perpetuum. De noi, din când în când. Când avem timp”, a replicat Popa, iritat.

Edilul-șef a ținut să transmită că indiferent de intervențiile liberalilor pe acest subiect, municipalitatea va proceda întotdeauna exact după prevederile legale.

”Domnule consilier, îmi pare foarte rău că ați fost nevoit să recunoașteți faptul că ați făcut un joc politic timp de șase ani de zile, pe care îl readuceți în prim-plan de fiecare dată cu câteva luni înainte de Alegerile Locale. Ne aducem aminte de acea perioadă în care domnul Vasile Varga, membru PNL, a inițiat legislația la care faceți referire în acest proiect. Era, așa cum spuneți dumneavoastră, în mandatul meu trecut. Și s-au dus șase ani de zile în care v-ați jucat politic pe un subiect fierbinte, într-adevăr, pentru ca, la numai câteva luni înainte de alegeri, să mai reîncălziți un pic apa. Da, domnule consilier, este decizia dumneavoastră cât vă jucați politic. Mai departe, noi o să mergem în continuare pe o procedură absolut legală. Și să știți că într-adevăr și eu sunt foarte nemulțumit de raportările celor de la INMH, privind cantitatea de apă care cade în Județul Brăila. Să știți că nici eu nu-i cred că plouă atât. Dar nu am ce face. Sunt documentele oficiale pe care ei ni le trimit. Dar repet, nici mie nu îmi vine să cred că plouă atât la Brăila, cât raportează ei în mod oficial!”, a conchis Dragomir.

În cele din urmă, discuțiile au fost întrerupte de Ion Drăgan, secretarul general al municipiului, care a atras atenția că este vorba despre o ședință extraordinară, care nu are rubrica ”Alte probleme” și care nici măcar nu începuse în mod oficial la ora la care ar fi trebuit, din pricina acestor discuții pe lângă ordinea de zi. Acesta i-a rugat pe consilieri să voteze ordinea de zi și să înceapă lucrările ședinței în mod normal și legal.

 

Cătălin Canciu a afirmat că a avut trei zile de concediu

După acuzațiile primarului Marian Dragomir din timpul ședinței de CLM, privind plecarea liberalilor la Bruxelles, inspectorul general școlar, liberalul Cătălin Canciu a postat o fotografie pe pagina sa de Facebook în care apare în Parlamentul European. PNL-istul a oferit declarații pentru presa brăileană pe acest subiect, precizând că atât el, cât și adjuncta sa au avut trei zile de concediu, cu acordul ministerului, și că au delegat pe altcineva să le țină locul, persoana respectivă având drept de semnătură. Totuși aceste noi informații nu răspund acuzațiilor primarului potrivit cărora PNL-iștii ar fi plecat la Bruxelles taman când ar fi trebuit să se prezinte în procesul pe tema apei de ploaie pe care l-au inițiat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro