Mergi la conţinutul principal

Atenție la testele antigen rapide COVID-19! Multe dintre ele nu sunt recomandate de Comisia Europeană

* InfoCons avertizează în legătură cu folosirea testelor antigen rapide care nu sunt conforme cu normele europene * ”Prin folosirea neadecvată a acestor dispozitive riscăm să ne punem în pericol sănătatea noastră și a celor din jur”, precizează Sorin Mierlea, președintele InfoCons

 

Folosirea testelor antigen rapide care nu sunt recomandate de Comisia Europeană nu doar că nu vor fi recunoscute de celelate state UE, dar pot pune în pericol sănătatea celui care le utilizează, avertizează Asociația pentru Protecția Consumatorilor InfoCons.

Potrivit InfoCons, Comitetul pentru securitatea sănătății al Comisiei Europene a stabilit o listă a testelor rapide antigen COVID-19 cât și un set de date standardizate care trebuie incluse în certificatele rezultatelor testului COVID-19. Totodată, statele membre UE au convenit cu privire la recomandarea Consiliului de stabilire a unui cadru comun pentru utilizarea testelor rapide antigen și recunoașterea reciprocă a rezultatelor testelor COVID-19 pe întreg teritoriul UE, după cum urmează:

1. Lista comună a testelor rapide antigen COVID-19 care sunt considerate adecvate pentru utlizare și sunt în conformitate cu strategiile de testare trebuie să îndeplinească criteriile agreate la nivelul UE;

2. Un set comun de date standardizate care trebuie incluse în certificatele care prezintă rezultatul testului COVID-19, facilitând în continuare recunoașterea reciprocă a rezultatelor testului COVID-19;

3. Lista comună a testelor antigenice de laborator COVID-19, adoptată la data de 20 octombrie 2021.

Prima actualizare a Listei comune a testelor rapide antigen COVID-19 a fost aprobată la data de 10 mai 2021, iar ultima la 21 decembrie 2021. Au fost, în total, nouă astfel de actualizări.

Testele rapide antigen care se bazează exclusiv pe materiale de prelevare, altele decât probele nazale, orofaringiene și/sau nazofaringiene (de exemplu, salivă, spută, sânge și/sau fecale) nu sunt incluse în lista comună UE a testelor antigenice.

În prezent, pe lista comună sunt 184 teste rapide antigen care îndeplinesc criteriile propuse de către UE, însă sunt și teste care au fost eliminate din listă, cum ar fi: NOVA Test ® SARS-CoV-2 Antigen Rapid Test Kit (Colloidal Gold Immunochromatography, producător: Atlas Link Technology Co. Ltd., eliminat de pe listă pe 10 decembrie 2021, cu perioada de grație până la data de 2 februarie 2022;  COVID-19 Antigen Rapid Test Device, producător : Azure Biotech, Inc., eliminat de pe listă pe 21 decembrie 2021, cu perioada de grație până la 15 februarie 2022;  DIAQUICK COVID -19 Ag Cassette, producător: DIALAB GmbH, eliminat de pe listă în data de 8 decembrie 2021, cu perioada de grație până la data de 2 februarie 2022; V-CHEK, 2019-n CoV Ag Rapid Test Kit (Immuno-chromatography), producător Guangzhou Decheng Biotechnology CO., Ltd , eliminat de pe listă în data de 21 decembrie 2021, cu perioada de grație până la data de 15 februarie 2022; VivaDiag Pro SARS-CoV-2 Ag Rapid Test, producător: VivaChek Biotech (Hangzhou) Co., Ltd.. eliminat de pe listă în data de 10 Noiembrie 2021, cu perioada de grație până la data de 5 Ianuarie 2022.

Doar rezultatele testelor bazate pe probe nazale, orofaringiene și/sau nazofaringiene ar trebui să fie valabile pentru eliberarea certificatelor de testare COVID. Totodată, Lista comună UE a testelor antigenice nu include autotestările antigenice rapide. Aceasta include doar acele teste antigenice rapide efectuate de personal medical instruit sau operatori instruiți, în conformitate cu Recomandarea (UE) 2020/1743 a Comisiei din 18 noiembrie 2020. Nu în ultimul rând, doar testele antigenice rapide care poartă marcajul CE sunt incluse în lista comună UE a testelor antigenice.

”Trecem printr-o perioadă dificilă și trebuie să fim atenți de unde și ce  cumpărăm când vine vorba de testele COVID-19. Dacă nu ne informăm, riscăm să achiziționăm teste care sunt destinate doar uzului profesional, acestea fiind dispozitive medicale. Prin folosirea neadecvată a acestor dispozitive, riscăm să ne punem în pericol sănătatea noastră și a celor din jur”, a precizat Sorin Mierlea, președintele InfoCons. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro