Mergi la conţinutul principal

Bani mai mulţi pentru hrana bolnavilor din spitale

• suma alocată pentru meniul pacienţilor va varia între 10-19 lei pe zi, faţă de 7-13 lei, cât era până acum • firmele care asigură hrana bolnavilor susţin că banii sunt în continuare puţini

 

După 8 ani, Guvernul a aprobat în cele din urmă mărirea alocaţiei de hrană în spitale, aceasta urmând să varieze între 10 şi 19 lei pe zi. Mai mult, potrivit noii reglementări, astfel de alocări se vor face pentru prima dată şi în cazul bolnavilor în regim de hemodializă.

Majorarea acestor sume s-a făcut ca urmare a evoluţiei preţurilor la mărfurile alimentare din 2008 până în 2016 şi a indicelui preţurilor de consum în perioada mai 2008 - iunie 2016. Deoarece alimentaţia bolnavilor este foarte importantă în tratamentul urmat, în luarea acestei decizii au fost consultaţi medici specialişti nutriţionişti de la Institutul de Boli Metabolice şi Nutriţie, de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului şi de la alte institute.

Până acum, sumele alocate pentru meniul pacienţilor variau, în funcţie de vârstă şi afecţiuni, între 7 şi 13 de lei pentru adulţi şi 1,8 lei şi 14,5 lei pentru copii.

Cu privire la majorarea tarifului alocat hranei bolnavilor, mai mulţi actori importanţi la nivel naţional din industria cateringului în unităţile spitaliceşti s-au declarat nemulţumiţi, spunând că banii în plus sunt prea puţini şi vin după o lungă perioadă în care tariful a rămas neschimbat. “În primul rând, trebuie conştientizată ideea că hrana bolnavilor face parte din tratamentul lor, pentru că este logic că nu-i poţi da unui pacient medicaţie puternică pe stomacul gol sau în condiţii de hrană insuficientă. Această majorare este, dacă vreţi, o reparaţie venită târziu, pentru că, până la urmă, tariful era neschimbat de prin 2008. Noul tarif, chiar majorat la 10 lei pentru cele trei mese pe zi este nesatisfăcător în condiţiile actuale de cost şi luând în calcul numărul de internări. În altă ordine de idei, ar trebui regândită şi partea de cazare a bolnavilor în sensul modernizării saloanelor şi înlocuirea cazarmamentului, dar asta este o altă discuţie şi ţine, până la urmă, şi de managementul unităţilor medicale şi de voinţa şi putinţa autorităţilor locale”, ne-au declarat surse din sistem.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro