Mergi la conţinutul principal
Bani pentru echilibrarea bugetelor comunelor și orașelor brăilene

Scandal la „cașcaval”

• consilierii județeni au aprobat într-o ședință extraordinară ce a avut loc în această lună trei proiecte privind alocarea unor sume către comune și orașe, provenite din TVA și impozite pentru echilibrarea bugetelor, bani pentru drumuri și pentru dezvoltare • dacă în cazul banilor pentru drumuri, grosul a mers către DJ-uri și restul doar la comuna Galbenu, dacă în cazul estimărilor pentru 2025, împărțirea s-a făcut de către ANAF, pentru banii distribuiți pe proiecte de dezvoltare distribuirea s-a făcut de la nivelul CJ Brăila • consilierii județeni PNL s-au declarat total nemulțumiți de modul cum s-a făcut împărțirea, acuzându-l pe președintele CJ Brăila că s-a răzbunat pentru modul cum ministrul liberal al finanțelor a făcut în anii trecuți distincție între PNL-iști și PSD-iști într-o situație similară

 

Tensiuni la cea mai recentă ședință extraordinară a Consiliului Județean Brăila care a avut loc în această lună, în contextul împărțirii unor bani veniți de la Centru. Mai precis, în ședința extraordinară a CJ Brăila din 11 ianuarie, consilierii județeni au dezbătut și aprobat, printre altele, trei proiecte care au vizat repartizarea pe unități administrativ-teritoriale (UAT) a sumelor din taxa pe valoarea adăugată și din impozite, alocate județului nostru pentru acoperirea diferitelor categorii de cheltuieli și echilibrarea bugetelor.

Dacă în cazul sumelor pentru drumuri, cei mai mulți bani au mers către DJ-uri și restul doar la comuna Galbenu. Dacă în cazul estimărilor pentru 2025 împărțirea s-a făcut de către ANAF în ceea ce privește sumele pentru echilibrarea bugetelor locale. Ei bine, pentru banii distribuiți pe proiecte de dezvoltare, analiza și împărțirea s-a făcut de la nivelul CJ Brăila. Consilierii județeni PNL s-au declarat total nemulțumiți de modul cum s-a făcut alocarea, acuzându-l pe președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac (liderul PSD Brăila) că s-a răzbunat pentru modul cum ministrul liberal al Finanțelor a făcut în anii trecuți distincție între PNL-iști și PSD-iști la distribuția banilor în teritoriu. Consilierul județean Alexandru Bucălău s-a plâns că împărțirea nu s-a făcut în mod echitabil și că primarii social-democrați au primit mult mai mulți bani decât liberalii.

 

Cum s-au împărțit banii

În ceea ce privește repartizarea sumelor din TVA pentru drumuri, potrivit referatului de aprobare al proiectului, pe anul 2024, s-au alocat 10.751.000 lei pentru Județul Brăila. Împărțirea exactă a sumei a revenit CJ Brăila, dar în funcție de lungimea și starea tehnică a drumurilor. Astfel, suma de 10.051.000 lei a fost direcționată către drumuri județene în acest an, iar 700.000 lei către drumurile comunale. În proiect se mai menționează că banii alocați DJ-urilor, vor fi utilizați de către CJ Brăila pentru lucrări de întreținere pe timp de vară. De asemenea, instituția va completa cu sume din venituri proprii aceste intervenții. În ceea ce privește drumurile comunale, în acest an, Consiliul a luat decizia de a aloca totalul de 700.000 lei către Galbenu, pentru un proiect de modernizare a drumurilor din comună.

La repartizarea pe UAT-uri a fondului reprezentând cota de 6% din impozitul pe venit pe anul 2024, din referatul de aprobare aflăm că la nivelul județului a fost repartizată suma de 36.829.000 lei. Din aceasta, către cele trei orașe, CJ Brăila a alocat 7.320.000 lei din care 2.850.000 lei către Ianca, 2.300.000 lei către Însurăței și 2.170.000 lei către Făurei. Municipiul Brăila a primit 7.539.000 lei,  iar comunele suma totală de 21.970.000 lei. Concret, 23 dintre comune au primit câte 700.000 lei (Bărăganul, Bordei Verde, Ciocile, Dudești, Gemenele, Jirlău, Mărașu, Măxineni, Mircea Vodă, Movila Miresii, Rîmnicelu, Romanu, Roșiori, Siliștea, Stăncuța, Șuțești, Traian, Tudor Vladimirescu, Tufești, Unirea, Vădeni, Victoria și Vișani), 13 comune câte 300.000 lei (Berteștii de Jos, Cireșu, Frecăței, Gropeni, Chiscani, Surdila Greci, Racovița, Salcia Tudor, Surdila Găiseanca, Cazasu, Ulmu, Viziru și Zăvoaia), comuna Galbenu a primit 750.000 lei, Tichilești 500.000 lei, Gradiștea 370.000 lei, iar Scorțaru Nou 350.000 lei.

În ceea ce privește repartizarea procentului de 20% din cota de 14% din impozitul pe venit  și din sumele defalcate pe TVA pentru echilibrarea bugetelor locale în anii următori, Seful Administrației Județene a Finanțelor Publice Brăila a estimat suma de 15.390.000 lei pentru 2025, 2026 și 2027 în ceea ce privește sumele defalcate din TVA. Respectiv 8.760.000 lei în cazul cotei de 14% in impozitul pe venit. Cu alte cuvinte un total de 24.150.000 lei pentru întreg județul. În acest context, comunele ar trebui să primească 21.310.000 lei în 2025, orașele 1.689.000 lei, iar Municipiul Brăila 1.151.000 lei. Dintre comune, cel mai mult ar urma să primească Viziru: 1.265.000 lei, Tufești cu 933.000 lei, urmate de Șuțești cu 905.000 lei și Movila Miresii cu 871.000 lei. La pol opus se situează comuna Chiscani cu doar 42.000 lei și Vădeni cu 127.000 lei.

 

Bucălău, deranjat de alocarea făcută de conducerea CJ Brăila

Consilierul județean PNL Brăila Alexandru Bucălău a dorit să ia cuvântul înainte de votul proiectului privind repartizarea pe UAT-uri a fondului la dispoziția Consiliului reprezentând cota de 6% din impozitul pe venit pe anul 2024 pentru proiectele de dezvoltare. Acesta a acuzat faptul că președintele CJ Brăila a făcut distincție între culoarea politică a primarilor atunci când a împărțit aceste sume.

”Domnule președinte, spuneți-ne și nouă care au fost criteriile pentru împărțirea acestor bani și cu ce sunt vinovați locuitorii localităților unde sunt primari PNL? Pentru că au fost vitregiți de sumele pe care le-au primit în plus primarii PSD. Să înțeleg că este o răzbunare a președintelui CJ Brăila și a PSD pentru sumele care au fost direcționate de la centru de către un ministru?! Nu mi se pare echitabilă împărțirea pe care ați făcut-o dumneavoastră!”, a declarat Bucălău, iritat.

Președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac, a explicat că a împărțit banii în mod corect pentru a echilibra bugetele care deja fuseseră afectate de o distribuire părtinitoare a ministrului Finanțelor Ioan-Marcel Boloș, din anii trecuți, în contextul în care acesta a favorizat primarii PNL-iști.

”A fost aceeași formulă pe care domnul ministru de Finanțe PNL, Boloș, a făcut repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumelor date primarilor. E aceeași formulă. Am echilibrat. Nu este nicio răzbunare. Este o echilibrare. Domnule consilier, v-am înștiințat și la ședințele trecute că am făcut echilibrarea. Ce nu le-a dat domnul ministru Boloș se întoarce acum pentru o echilibrare unitară pentru toți primarii din județ. Asta s-a întâmplat. Asta a fost. Ca să nu fie discuții. Nu este mai presus un primar PSD decât un primar PNL. Așa că toate UAT-urile trebuie să beneficieze de sume corecte, în mod egal pentru dezvoltarea. Faceți socoteala”, a explicat Chiriac.

Ulterior subiectul a fost reluat și la punctul privind estimările făcute de ANAF pentru echilibrarea bugetelor locale în următorii trei ani. De această dată, intervenția a venit chiar de la șeful CJ Brăila: ”E aceeași formulă pe care domnul ministrul Boloș, prin Ministerul de Finanțe ne-a dat-o să o votăm. Nu este echitabil pentru primarii PSD. Nici măcar estimările. E aceeași formulă de calcul pe care am folosit-o și noi”.

În acest context, liberalul Alexandru Bucălău l-a acuzat pe Chiriac că a făcut o împărțire pentru a se răzbuna pe ceea ce s-a întâmplat în anii trecuți. Acesta a insistat pe ideea că modul în care a distribuit ANAF banii este mult mai puțin discreționar decât felul cum s-a făcut acest lucru de la nivelul CJ Brăila.

”Deci noi acum avem niște vendete pentru anii care au trecut, să înțeleg?! Recunoașteți lucrul acesta atunci! Recunoașteți faptul că dumneavoastră acum vă răzbunați pentru împărțirea pe care au făcut-o alții în alți ani. Și atunci înțeleg discrepanța atât de mare. Dar nu ne spuneți nouă că împărțirea pe care a făcut-o ANAF-ul conține discrepanțe atât de mari precum împărțirea pe care ați făcut-o dumneavoastră. Că e un lucru neadevărat! Matematica e una singură!”, a declarat revoltat Bucălău.

Chiriac l-a îndemnat pe consilier să mai analizeze felul în care s-au făcut distribuțiile de la Centru în anii trecuți înainte de a-i aduce astfel de acuzații.

”Domnule consilier, luați și ce le-a dat anul trecut, că sunt aceeași bani. Se duc în dezvoltare. Dar am înțeles, ceea ce a fost anul trecut nu mai contează pentru dumneavoastră. Dețineți adevărul absolut, domnule consilier! Dar puteți să ne spuneți despre repartiția pe care a făcut-o domnul Boloș anul trecut? Discrepanța față de primarii PSD și primarii PNL? A! Nu vă privește subiectul?!”, a mai continuat Chiriac.

Toate cele trei proiecte au fost aprobate. În ceea ce privește punctul privitor la cota de 6% din impozitul pe venit pe anul 2024, cei 8 liberali prezenți în ședință s-au abținut. De asemenea, la punctul legat de estimările pe anii viitori, consilierul județean Vasile Varga s-a abținut.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro