Mergi la conţinutul principal

Campionii de la BAC

• Marina Zafiu şi Radu Tîrhoacă, ambii absolvenţi ai Colegiului Naţional “Gh. M. Murgoci”, sunt cei doi elevi brăileni care au reuşit să obţină anul acesta media 10 la examenul de bacalaureat • amândoi vor merge la facultate în Bucureşti, Marina la Litere, iar Radu la Cibernetică economică •   aceştia s-au remarcat şi în liceu, prin rezultatele obţinute la concursuri, olimpiade • ca în fiecare an, cotidianul “Obiectiv” a premiat campionii de la bacalaureat

 

Marina Zafiu şi Radu Tîrhoacă. Ce au în comun aceste două nume? Pentru început, sunt absolvenţi ai aceluiaşi liceu: Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”. Apoi, ambii sunt olimpici, Marina la limba română şi sociologie, iar Radu la română, matematică şi engleză, la care se adaugă premii obţinute la diverse alte concursuri. Iar un alt lucru pe care aceşti tineri îl au în comun este titlul de “campion” al examenului naţional de bacalaureat de anul acesta. Marina şi Radu sunt doi elevi de 10, dar şi doi tineri de 10. Pe lângă inteligenţă, decenţa, bunul-simţ, respectul faţă de şcoală, aşa cum este ea, cu bune şi cu rele, plus dorinţa de a contribui la formarea unei societăţi mai bune, sunt elementele ce îi caracterizează. Toate aceste lucruri le-am descoperit stând de vorbă cu “decarii” bacalaureatului, întâlnire la care, conform tradiţiei, cotidianul “Obiectiv” i-a premiat pentru performanţa de la bac.

 

Marina Zafiu vrea să fie profesoară. “Profesorul nu modelează numai minţi, ci şi suflete”

 

Performanţa este un cuvânt pe care îl putem atribui Marinei. Absolventă a profilului Ştiinţe sociale, tânăra s-a remarcat în liceu prin numeroasele premii obţinute la concursuri de creaţie (“Ana Blandiana” şi “Ars Nova” fiind doar câteva exemple), istorie şi matematică, ajungând să reprezinte de două ori Brăila la olimpiadele naţionale, la limba şi literatura română, respectiv sociologie. A continuat în aceeaşi linie şi la examenul de bacalaureat, unde a obţinut nota 10 la toate cele trei probe - limba română, istorie şi sociologie. Şi totul fără o singură oră de meditaţii în privat.

“Recunosc că nu mă aşteptam chiar la 10 pe linie şi am fost foarte surprinsă şi bucuroasă. Nu am făcut meditaţii la nimic. Profesorii au fost foarte buni, am muncit, iar asta mi-a fost suficient. Eu nu văd meditaţiile ca o necesitate, să nu pot să iau bacul fără ele. Mi se par ca un stereotip negativ pentru că reuseşti şi fără pregătiri. Dacă eşti motivat, înveţi, lucrezi şi ai profesori buni, profesori care să se implice, poţi să reuşeşti”, ne-a declarat aceasta.

Marina spune că a fost mereu o persoană căreia i-a plăcut să înveţe, iar acest lucru a ajutat-o în pregătirea pentru examen. Un alt atu consideră că a fost experienţa pe care a obţinut-o în urma participării la concursuri şi olimpiade.

Pasionată de lectură, tânăra scrie poezii şi proză, iar la facultate a ales Literele, la Bucureşti, visul ei fiind să devină profesoară de limba română.

“Îmi place foarte mult filiera umanistă şi îmi place foarte mult limba română. Şi probabil am avut un model foarte bun în domnul diriginte şi profesorul meu de limba română Daniel Kiţu şi cred că de la dumnealui m-am inspirat cu meseria de profesor. Şi ţin minte că atunci când eram mică mă jucam de-a profesoara, aveam catalogul meu...”, spune aceasta.

Marina este de părere că rolul unui profesor nu trebuie să se rezume doar la a-i învăţa pe elevi anumite cunoştinţe, ci şi să-i îndrume şi să-i sprijine, pentru că “profesorul nu modelează numai minţi, ci şi suflete”.

“După o primă generaţie de elevi aş vrea ca aceştia să spună că am contribuit cumva la formarea lor şi că i-am ajutat. Şi eu o să fiu foarte fericită să ştiu că am putut să fac asta. Eu pot spune asta despre profesorii mei din Colegiul «Murgoci». De aceea, aş dori să le mulţumesc profesorilor coordonatori, precum şi familiei, pentru susţinere”, mai afirmă tânăra.

Şi dacă tot am ajuns la capitolul profesori, trebuie precizat că la istorie Marina l-a avut profesor pe Ştefan Aftodor, iar la sociologie pe prof. Rodica Popa. De asemenea, demn de menţionat este şi faptul că anul acesta ea s-a calificat din nou la naţionala de sociologie, însă, din cauza pandemiei de coronavirus, olimpiadele au fost anulate.

Întrebată dacă i-a trecut la un moment dat prin minte să plece din ţară, tănăra a mărturisit că a avut în plan opţiunea aceasta, însă acum ştie clar că viitorul ei este aici.

“Mi se pare că noi suntem viitorul şi am putea să schimbăm ceva şi dacă plecăm noi, copiii buni, adică care avem potenţial, atunci nici societatea nu ar mai avea un fundament.”, declară Marina.

Olimpică la sociologie, tânăra a făcut şi o analiză a sistemului de învăţământ.

“În ansamblu, sistemul nostru de învăţământ mi se pare bun. Nu zic că toţi profesorii sunt foarte bine pregătiţi, dar sunt şi profesori foarte buni. Numai că nici elevii nu mai apreciază foarte mult şcoala şi mi se pare că învăţământul e foarte subordonat politicului şi acest lucru degradează şi mai mult situaţia. Pentru că auzi copiii care spun: «Ce îţi mai trebuie carte că o să ajungi sus şi fără»! Există aceste concepţii şi nu sunt bune. Te revoltă astfel de situaţii. Educaţia nu mai are rolul pe care îl avea în trecut şi mi se pare că oamenii politici nu mai promovează acum educaţia. Şi de aceea probabil vin copiii şi spun că nu le trebuie şcoala pentru a reuşi pentru că îşi iau modele negative. Nu ştiu dacă pot eu să schimb această mentalitate, dar o să încerc. Îmi doresc ca profesorul să aibă menirea şi respectul pe care îl merită”, este de părere Marina.

În final, tânăra a transmis şi un mesaj pentru colegii ei mai mici: “E important să creadă într-un ideal şi să depună un efort foarte mare pentru a ajunge să şi-l realizeze. Şi să devină cea mai bună versiune a lor”.

 

Radu Tîrhoacă, viitor economist. “Şcoala ar trebui să ne ajute să ne găsim modele”

 

Radu este şi el un tânăr de excepţie, fiind olimpic la limba română, matematică, limba engleză şi campion la concursuri de dezbateri. În primă fază, acesta a obţinut nota 10 la probele de limba română şi fizică ale examenului, iar la matematică nota 9.70. A depus contestaţie, a primit nota 10 şi la matematică, iar acum este campion şi la “examenul maturităţii”.

“Mi-am dorit foarte mult nota 10. La mate eu am făcut o altă rezolvare la un exerciţiu dar mi-a dat acelaşi rezultat. Nu am vrut să fac un compromis că nu era cine ştie ce să completez o foaie de hârtie şi să depun contestaţie. Şi mi-au punctat. Nu mă aşteptam per total să iau bacalaureatul cu 10 dar îmi doream”, ne-a spus Radu.

La fel ca Marina, şi Radu susţine că un rezultat bun la bacalaureat vine mai uşor dacă eşti un elev care se pregăteşte în mod constant.

“Şi cred că este un examen mai mult de concentare şi de atitudine decât de cunoştinţe. Modul în care abordezi bacul face diferenţa, nu cât de bune sunt eseurile, cât de mult ai lucrat. Mental, în timpul examenului este cel mai greu pentru că suntem deja obosiţi şi trebuie să îţi mai aduni încă o dată resursele ca să poţi să te concentrezi în acele momente”, este de părere acesta.

Radu a studiat la specializarea Matematică-informatică bilingv engleză, iar acum s-a înscris la Academia de Studii Economice din Bucureşti, la specializarea Cibernetică economică.

“Mi-a plăcut mereu domeniul acesta al economiei şi îmi doresc să ştiu cum funcţionează statul. Vreau să ştiu cât mai multe şi să folosesc cunoştinţele pe care le am ca să îmbunăţim ce avem”, declară tânărul.

Nici el nu se fereşte să admită că a avut în plan să plece la un moment dat din ţară, însă acum nu îşi mai doreşte acest lucru, cel puţin nu la facultate. Însă îşi doreşte să urmeze un master în străinătate.

Radu spune că nu crede că se va întoarce în Brăila, însă oriunde va merge va păstra cu el imaginea Dunării la răsărit.

“La «Murgoci», clasa a IX-a şi a X-a, toată lumea face în internat. Şi noi aveam clasa la etajul 3 şi se vedea Dunărea de acolo. Dimineaţa când noi ajungeam la şcoală şi răsărea soarele, de părea că răsare aproape din Dunăre, era o lumină atât de plăcută şi un peisaj atât de frumos... Aşa de mult ce îmi lipseşte Dunărea la ora aceea nici nu vă închipuiţi. Şi colectivul. Am avut nişte colegi absolut minunaţi. Chiar nu mi-am închipuit niciodată că o să am astfel de colegi”, spune tânărul.

Deşi a studiat la mate-info, contrar multor colegi, lui Radu i-au plăcut foarte mult operele pe care le-a avut de studiat pentru eseu. Şi nu a tocit nimic, lucru pe care a ţinut să-l precizeze. Ba chiar are în plan ca vara aceasta să citească “Istoria literaturii de la origine până în prezent” de George Călinescu.

Întrebat care ar trebui să fie rolul şcolii, Radu a răspuns:

“Şcoala ar trebui să ne ajute să ne găsim modele şi cineva pe care să admirăm, fie că sunt profesorii de la clasă sau o personalitate anume. Faptul că am avut foarte multe modele şi am apreciat o mulţime de oameni eu zic că pe mine m-a ajutat foarte mult să mă construiesc ca om şi să îmi formez o parte în mine în care să apreciez ce face celălalt de lângă mine şi să mă bucur pentru el. Pe asta m-aş concentra mai mult. Pe oameni şi pe ce pot ei să facă. Şi şcoala ar trebui să ne apropie, nu să ne dezbine prin comparaţii de genul «Uite ăla ce a făcut! Tu de ce nu poţi?»“, susţine aceasta.

Mai trebuie spus că anul acesta Radu a ajuns până în semifinala naţională a concursului de Public Speaking şi s-a calificat şi la naţionala de limba engleză, olimpiada pe care şi-a dorit-o “cel mai mult în viaţa”, care şi aceasta a fost anulată. Iar motivul pentru care şi-a dorit atât de mult să participe la această competiţie este şi profesoara lui de limba engleză, pe care o dă ca exemplu când vine vorba de dascăli model.

“Eu am avut la engleză pe doamna Dana Oprescu, pe care n-am s-o uit toată viaţa mea! Cu atâta drag veneam la ora dumneaei şi îmi doream din suflet să merg la olimpiadă. La nicio olimpiadă nu mi-am dorit atât de mult să merg ca la engleză. Îmi doream să am rezultate, să fac, să ştiu cât mai multe datorită dumneaei. Ne-a făcut oameni. Pe toţi!”, spune olimpicul.

Radu a transmis şi el un mesaj pentru generaţiile care vin:

“În final, îi sfătuiesc pe colegii mai mici să se înconjoare de oameni buni şi de prieteni care să îi ajute şi să îi susţină când au nevoie. Şi să nu se sperie foarte tare de bac. Să îşi dea interesul, să fie activi şi să încerce să se depăşească. Nu vreau să închei fără a le mulţumi tuturor profesorilor cu care am lucrat de-a lungul timpului deoarece fiecare a contribuit la construirea mea ca om şi ar fi nedrept să îl uit pe vreunul”, este mesajul lui Radu.

 

Felicitări celor doi!

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro