Mergi la conţinutul principal
«Medicul» din penitenciar și «asistentul» care lua banii

Capcană pentru bătrânii naivi

procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați au dat informații suplimentare în cazul înșelăciunilor prin metoda “Accidentul” asupra a două bătrâne din localitățile Ulmu și Tufești • apelantul era deținut în Penitenciarul Mărgineni și a apelat prima persoană vătămată, o septuagenară din Tufești, pe telefonul fix, recomandându-se a fi doctor la Spitalul de Urgență Brăila, și i-a comunicat că fiul său a suferit un accident, care i-a afectat coloana vertebrală și trebuie transferat în Austria • același deținut a sunat și o bătrână din Ulmu și i-a spus că o rudă apropiată a suferit un accident rutier, apoi cel care a venit după bani era falsul asistent • polițiștii brăileni atrag atenția asupra prevenirii infracțiunilor săvârșite prin intermediul telefonului, punând accent în special pe modul de operare purtând denumirea “Accidentul” • victimele sunt contactate de obicei pe telefonul fix, de persoane care se recomandă a fi rude apropiate și spun că ar fi fost implicate în accidente grave și au nevoie de bani

 

Înșelăciunile prin metoda “Accidentul” asupra celor două bătrâne din  localitățile Ulmu și Tufești, despre care v-am informat în ediția de ieri, s-au comis după un scenariu bine pus la punct: “medicul” din penitenciar și “asistentul” care mergea să ia banii de le victime. 

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Galați au dat informații suplimentare în cazul înșelăciunilor prin metoda “Accidentul”, asupra celor două bătrâne din localitățile brăilene. Prin referatul din data de 6 martie, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați au solicitat Judecătoriei Brăila luarea măsurii arestării preventive față de un inculpat (n.r- un bărbat de 34 de ani, domiciliat fără forme legale în Brăila - C. Ioniță) pentru săvârșirea în concurs și în stare de recidivă, a infracțiunilor de înșelăciune în formă continuată, două infracțiuni prin metoda “accidentul” și tâlhărie calificată.

Din probele administrate în cauză, arată procurorii, a rezultat faptul că în seara zilei de 27 februarie, în jurul orei 23.00, complicele inculpatului (deținut în Penitenciarul Mărgineni) a apelat prima persoană vătămată, pe telefonul fix. Era vorba despre o femeie de 72 de ani, din localitatea Tufești, după cum v-am informat în ediția de ieri a cotidianului. “Recomandându-se a fi doctor la Spitalul de Urgență Brăila, acesta i-a comunicat că fiul său a suferit un accident care i-a afectat coloana vertebrală, impunându-se de urgență transferul acestuia în Austria, pentru o intervenție chirurgicală. La scurt timp, la domiciliul persoanei vătămate s-a prezentat inculpatul, care a primit astfel suma de 15.500 lei, prin inducere în eroare”, au explicat procurorii PCA Galați.

În noaptea de 01/02 martie, în jurul orei 02.50, același complice al inculpatului (deținut în Penitenciarul Mărgineni) a apelat telefonic cea de-a doua persoană vătămată (n.r. - o bătrână de 82 de ani din comuna Ulmu), s-a recomandat a fi medic și i-a spus că o rudă apropiată a sa a suferit un accident rutier, fiind astfel necesară o sumă de bani pentru transferul victimei în străinătate. “La scurt timp, la domiciliul celei de-a doua persoane vătămate, s-a prezentat «asistentul», care trebuia să ridice banii, însă persoana vătămată a ezitat să-i remită suma de 10.000 lei (pe care o avea disponibilă), dorind să vadă și să noteze numărul de înmatriculare al autoturismului cu care «asistentul» s-a deplasat la domiciliul său. În acel moment, inculpatul i-a smuls punga cu bani din mână, a îmbrâncit cu forță persoana vătămată, care a fost proiectată astfel pe sol, după care a fugit cu banii asupra sa”, au precizat procurorii.

La data de 6 martie, cererea formulată a fost admisă de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Brăila, care a dispus luarea măsurii arestării preventive față de inculpat, pentru o perioadă de 30 de zile. Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei și stabilirii răspunderii penale.

 

Infractorii continuă înșelăciunile prin “Metoda Accidentul”. Polițiștii vin cu recomandări

După cum se vede, infractorii continuă să dea lovituri prin metoda “Accidentul” pentru a face rost de bani nemunciți. Escrocii păcălesc oamenii să le dea bani, după ce pozează în rude apropiate și spun că au fost victime ale unor accidente grave.

Polițiștii brăileni atrag atenția asupra prevenirii infracțiunilor săvârșite prin intermediul telefonului, punând accent în special pe modul de operare purtând denumirea accidentul. “Demersurile preventive sunt pentru a conștientiza populația, cu precădere persoanele vârstnice care sunt mai vulnerabile în fața escrocilor, pe fondul limitărilor fizice aduse de vârstă (scăderea vederii și a auzului, deplasarea cu dificultate), al accesului redus la mijloacele moderne de comunicare și al faptului că singurătatea le face să intre mai ușor în contact cu necunoscuții. Un apel telefonic care anunță implicarea unei rude mai tinere într-un accident rutier le determină să acționeze precipitat și să-și încredințeze economiile de-o viață unor persoane lipsite de scrupule, în încercarea de a-și ajuta rudele”, au transmis polițiștii din cadrul Biroului de Presă al Inspectoratului de Poliție Județean Brăila.

 

Cum acționează infractorii și cum trebuie să procedați

Potrivit polițiștilor, victimele sunt contactate de obicei pe telefonul fix, de persoane care se recomandă a fi rude apropiate (fiu/fiică, nepot, ginere/noră) și, sub pretextul că au fost implicate în accidente de circulație grave, soldate cu victime, solicită diferite sume de bani. Spun că aceste sume ar fi necesare pentru despăgubirea victimelor accidentului, plata serviciilor medicale, onorariul avocatului sau pentru a scăpa de răspundere.

Uneori, mai arată polițiștii, pentru a fi mai convingători, infractorii dau la telefon o altă persoană, care se recomandă a fi polițist, avocat sau procuror, îi explică persoanei apelate gravitatea situației și importanța păstrării secretului cu privire la convorbirea telefonică și îi dă informații referitoare la modul de transmitere a banilor (prin poștă, virament bancar, sisteme de transfer rapid sau prin diferiți intermediari). Apelantul infractor cere și distrugerea tuturor documentelor referitoare la efectuarea transferurilor. “În situația în care persoana apelată susține că nu deține banii ceruți, escrocii îi sugerează să se împrumute sau să scoată de la un bancomat, fiind uneori dispuși chiar să scadă suma sau să accepte bunuri de valoare în locul banilor. Nu de puține ori, infractorii obțin inițial cât mai multe informații despre potențialele victime (nume, prenume, profesie, program de lucru, membri ai familiei), pe care le folosesc ulterior pentru a le câștiga acestora încrederea și a le convinge că faptele relatate sunt reale”, mai explică polițiștii.  

Pentru prevenirea înșelăciunilor prin această metodă, polițiștii vin cu unele recomandări. Astfel, dacă ați fost informat că o rudă a fost implicată într-un accident rutier și vi se cer bani pentru a o ajuta în orice mod, nu vă lăsați influențați de urgența pe care o invocă cel care vă solicită banii.

Este recomandat ca oamenii care primesc anunțul cu privire la un accident să ceară timp pentru a putea face rost de suma solicitată și, cel mai important, să încerce să ia legătura cu respectiva rudă, eventual să sune la poliție sau la spital, pentru a verifica dacă veștile primite sunt adevărate. “Nu pronunțați, pe parcursul convorbirii, numele membrilor de familie; informația ar putea fi folosită de infractori pentru a vă convinge că veștile pe care vi le-au dat sunt adevărate. Nu vă lăsați impresionați de «suferința» din vocea pretinsei rude care vă solicită ajutorul și cereți-i cât mai multe detalii, din care să vă puteți convinge că este cine afirmă. Înainte de a trimite sau înmâna unui necunoscut economiile dumneavoastră, consultați-vă cu o persoană de încredere sau sunați la poliție!”, atrag atenția polițiștii. Totuși, rămân câteva întrebări la care anchetele poliției nu au oferit răspuns: de unde au acces infractorii la o bază de date cu numerele de telefon de fix și de unde dețin informații despre rudele victimelor dar și despre posibilitățile financiare ale bătrânilor vizați.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro