Mergi la conţinutul principal

Crăciunul rușilor lipoveni. Sute de pachete cu daruri au fost împărțite copiilor

• Sfânta Liturghie a fost oficiată de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi, Înaltpreasfințitul Leonti, Arhiepiscopul Fântânii Albe și al Bucureștilor și Mitropolit al creștinilor ortodocși de rit vechi de pretutindeni, împreună cu PS Ghenadi, Episcop vicar al Mitropoliei Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi • la slujbă, au fost prezenți prefectul Brăilei, Iulian Timofei, primarul Marian Dragomir și președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac • Comunitatea Rușilor Lipoveni a pregătit sute de daruri pentru copiii de la Școala „A. S. Pușkin” și Grădinița „Arlechino”

 

Brăila în veșmânt de sărbătoare. Clopotele bisericilor ortodoxe brăilene au vestit duminică, 7 ianuarie 2024, două praznice împărătești deosebit de importante pentru Răsăritul creștin: Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul și Nașterea Domnului (Crăciunul pe stil vechi) pentru miile de ruși lipoveni de la Brăila. În aceeași zi, biserica cu hramul „Sf. Ioan Botezătorul”, de pe Calea Galați - ridicată la început de secol XX - și-a sărbătorit patronul spiritual.

Cu ocazia sărbătoririi Nașterii Domnului - moment de mare însemnătate religioasă pentru comunitatea credincioșilor creștini ortodocși de rit vechi de pretutindeni (ruși lipoveni) - la Catedrala Mitropoliei Ortodoxe de Rit Vechi de pe Strada Matei Basarab, din cartierul Pisc (cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” („Rojestvo Presveatoi Bogorodita”), a fost oficiată, duminică, 7 ianuarie, Sfânta Liturghie arhierească, de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi, Înaltpreasfințitul Leonti, Arhiepiscopul Fântânii Albe și al Bucureștilor și Mitropolit al creștinilor ortodocși de rit vechi de pretutindeni, împreună cu PS Ghenadi, Episcopul vicar al Mitropoliei Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi. La eveniment, au fost prezenți, la fel ca în fiecare an, prefectul Brăilei, Iulian Timofei - el însuși membru al comunității -, primarul municipiului Brăila, Marian Dragomir, și președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac, precum și membrii ai Comunității Rușilor Lipoveni (CRL) de la Brăila.

În altă ordine de idei, cu prilejul Sfintelor Sărbători ale Crăciunului, membrii Comunității Rușilor Lipoveni Brăila, în frunte cu președintele CRL, prof. Maria Milea, ajutați de voluntari, au pregătit nu mai puțin de 420 de pachete cu alimente și dulciuri pentru copiii etnici de la Școala Gimnazială „A. S. Pușkin” și de la Grădinița „Arlechino” Brăila, dar și pentru cei care frecventează Centrul Cultural al CRL Brăila sau cântă la strană în cele trei biserici aparținând rușilor lipoveni. De asemenea, au fost distribuite pachete cu alimente și produse de curățenie și igienă copiilor proveniți din familii aflate în dificultate sau cu mulți copii din cadrul Școlii Gimnaziale „A. S. Pușkin” Brăila, cu sprijinul echipei CRLR și a deputatului Silviu Feodor.

Reamintim că, în fiecare an, pe data de 7 ianuarie, când prăznuim Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, cei aproape 3.000 de credincioși ai Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi de la Brăila sărbătoresc Nașterea Domnului (Crăciunul), conform vechiului calendar iulian. Credincioșii de rit vechi serbează Anul Nou (Sf. Vasile) pe data de 14 ianuarie, iar Boboteaza pe 19 ianuarie, cu o diferență de 13 zile față de ceilalți creștini ortodocși. Rușii lipoveni respectă cu sfințenie tradițiile moștenite de la străbuni: bărbații poartă bărbi lungi și rubașcă, iar femeile părul prins în batic și fuste lungi. Totodată, icoanele și cărțile vechi de secole ale lipovenilor sunt lăsate moștenire copiilor și nepoților.

După slujba de la biserică, din 7 ianuarie, credincioșii de rit vechi merg la casele lor, ca să participe la masa de Crăciun, care este una deosebită. La ea participă toți membrii familiei, cu bunici, străbunici și oaspeți. În timp ce stăm la masă, ne urăm de bine, iar după aceea copiii merg cu colindul. Trei zile încheiate se merge cu colindul pe care-l știu toți membrii comunității. Colindul sfânt de Crăciun se cântă în fața icoanei, la care se află, neapărat, o candelă aprinsă. Toți știm acest colind și gazdele îl cântă împreună cu colindătorii”, ne-a spus, deunăzi, părintele Alexandru Costilov, membru al Comunității Rușilor Lipoveni de la Brăila.

Mitropolia Ortodoxă de Rit Vechi de la Brăila este centrul spiritual al credincioșilor de rit vechi de pretutindeni. La Brăila sunt hirotoniți, de către IPS Mitropolit Leonti, preoți și episcopi pentru bisericile de rit vechi din toată lumea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro