Mergi la conţinutul principal

Cum poți verifica dacă ipoteca ta a fost radiată din Cartea Funciară?

Cartea funciară reprezintă un registru național care cuprinde evidența juridică și descrierile tuturor imobilelor de pe teritoriul României. Aceasta cuprinde informații topografice și cadastrale despre proprietate, situația proprietarului, declarații de avere și alte informații economice și juridice vitale pentru efectuarea unor tranzacționări sau proceduri bancare care au ca obiect imobilul în cauză. Află mai multe despre rolul Cartii Funciare de la specialiștii cartefunciara-cadastru.ro!

 

Ce este o ipotecă?

Ipotecile sunt împrumuturi bancare obținute cu scopul de a achiziționa o nouă locuință, care impune rambursarea sumei obținute în rate eșalonate pe o perioadă determinată de timp. Creditele ipotecare dețin o clauză specifică în comparație cu alte tipuri de împrumuturi și anume faptul că beneficiarul trebuie să ofere creditorului o garanție de plată. Aceasta este de regulă proprietatea pe care o achiți cu ajutorul creditului obținut, ceea ce înseamnă că cazul în care apare imposibilitatea de plată, vei fi nevoit să cedezi băncii, parțial sau integral, locuința pe care ai achiziționat-o pentru a acoperi daunele financiare.

 

Radierea unei notări din Cartea Funciară

Pentru că toate ipotecile sunt înregistrate în Cartea Funciară, la fel ca toate tranzacționările și declarațiile de proprietate, acestea reprezintă indicatori importanți despre proprietar în momentul în care desfășoară activități care necesită un extras de Carte Funciară. De aceea este foarte important ca la finalizarea obligațiilor în raport cu banca de la care ai obținut ipoteca să demarezi acțiunea de radiere a acesteia din registru, adică de ștergere oficială a acesteia în așa fel încât să nu mai reprezinte o caracteristică actuală a imobilului dat.

 

În momentul în care ai finalizat achitarea creditului ipotecar, poți solicita radierea ipotecii printr-o cerere notarială. Este necesar să pui la dispoziția notarului toate actele doveditoare încheierii contractului în parametri legali pentru ca acesta să poată înainta demersul de iradiere. Procedura poate dura câteva zile sau săptămâni până la efectuare, după care Cartea Funciară va fi actualizată conform noii situații juridice a proprietății.

 

Actele pe care trebuie să le pui la dispoziția notarului pentru a solicita ștergerea ipotecii sunt:

 

  • contractul de ipotecă;
  • actul de proprietate al imobilului în cauză;
  • extras de carte funciară actualizat;
  • încheierea de intabulare a imobilului;
  • un comunicat din partea băncii care atestă achitarea creditului ipotecar și acordul de ștergere a ipotecii din cartea funciară.

 

Verificarea radierii ipotecii din Cartea Funciară

Pentru a te asigura că procedura de iradiere a fost efectuată cu succes, poți solicita un extras actualizat de Carte Funciară prin care să verifici dacă sarcina vizată mai există sau nu. Pentru a facilita acest proces, poți apela la serviciile de eliberare documente oferite de echipa cartefunciara-cadastru.ro, care va face toate demersurile de obținere a extrasului în locul tău, de la depunerea unei cereri la OCPI și până la livrarea documentului la o adresă indicată sau prin e-mail. Cu firma Cartefunciara-Cadastru ai garanția obținerii unor documente oficiale, autorizate și recunoscute de toate instituțiile statului, pe care să le poți utiliza în siguranță în orice proces de tranzacționare sau de modificare în care ai nevoie de extras de Carte Funciară și nu numai.

 

Pentru a accesa aceste servicii tot ce trebuie să faci este să intri pe site-ul firmei și să completezi datele solicitate în formularul de cerere. Faci plata automat cu cardul și procesarea solicitării tale începe imediat, pentru a garanta rapiditate și promptitudine. În termen de una - două zile lucrătoare extrasul actualizat de Carte Funciară este eliberat și îți poate fi înmânat, fie în format fizic, prin curier, fie digital, prin e-mail.

 

Află care este situația actuală a unui imobil achiziționat prin credit ipotecar cu ajutorul Cartefunciara-Cadastru SRL!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro