Mergi la conţinutul principal

Donatori de viață

• după lungi perioade în care activitatea Centrului de Transfuzie Sanguină Brăila este redusă la minim, din cauza numărului scăzut de persoane interesate să doneze, zilele acestea, după tragedia de la Crevedia, s-a constatat și în orașul nostru o creștere bruscă a numărului de donatori • practic, numărul acestora s-a dublat față de zilele obișnuite • majoritatea a venit să ofere sânge pentru victimele exploziilor de la stația de GPL • cadrele medicale ale Centrului de Transfuzie și-au exprimat bucuria față de interesul crescut din această perioadă și speră că tot mai mulți brăileni vor face din donarea de sânge o obișnuință • pe lângă satisfacția salvării unor vieți, donatorii au beneficii și pentru propria sănătate

 

La fel ca și alte instituții similare din țară, Centrul de Transfuzie Sanguină Brăila, de pe strada Campiniu, a cunoscut, zilele acestea, o creștere importantă a activității, datorită brăilenilor care au venit să își ofere câte puțin din propriul sânge pentru răniții de la Crevedia. Din păcate, a fost nevoie de această nenorocire înfiorătoare pentru ca pe holurile mai mult goale, în zilele obișnuite ale centrului de transfuzii, să fie această animație care le-a amintit cadrelor medicale de aici de vremurile bune, când existau permanent suficienți donatori cât să acopere necesarul mereu mare de sânge din spitale. ”După părerea noastră, a celor care lucrăm în centre și care trebuie să dăm sânge spitalelor pentru pacienți, oamenii ar trebui să vină regulat la donare. Tocmai pentru ca în momentul în care apare o urgență de tipul acesta să avem o susținere, să avem un stoc la care să putem apela. Și, bineînțeles, donatorii care vin și urmează să vină la donare sunt altfel monitorizați, prezentându-se periodic. În afară de acest aspect, pentru arși se cer cantități mai mari de trombocite și plasmă. Produse care se obțin de la donatori fideli, de la donatori care au mai donat și sunt monitorizați și de aceea ar fi bine să înțeleagă cetățenii că este bine să donăm periodic”, ne-a declarat directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Brăila, medicul Mihaela Butnaru.

Potrivit sursei citate, în această perioadă a anului, deci în lunile de concedii, oricum numărul donatorilor este mai scăzut, fiind circa 20 -30, chiar și 15 persoane, care se prezintă la donare, pe zi. Iar asta în contextul în care există cereri foarte mari de sânge de la spitale, pentru diverse patologii. Spre comparație, luni, 28 august, după nenorocirea de la Crevedia, unde exploziile succesive din curtea unei stații GPL au provocat două decese și zeci de răniți, la Brăila s-au prezentat la donare 81 de persoane, dintre care au fost apte pentru donare 64. Deci mai mult decât dublu față de zilele obișnuite! Marți, 29 august, au venit 50 de persoane și au donat 35. ”Majoritatea au zis că vin pentru victimele de la Crevedia. Pentru mâine (azi n.n.) s-a anunțat de la IPJ un grup de persoane care vor să vină să doneze. Probabil vor mai veni și în zilele următoare. Ne așteptăm să vină, pentru că cei care sunt răniți și au nevoie de îngrijiri medicale vor mai avea nevoie de tratament”, ne-a spus directorul Butnaru.

 

Donarea de sânge, benefică pentru pacienții care au nevoie dar și pentru sănătatea donatorilor

După cum precizează cadrele medicale ale Centrului de Transfuzie Sanguină Brăila, pe lângă satisfacția salvării vieții unor pacienți aflați în situații dificile, donatorii au o serie de beneficii pentru sănătatea personală. Astfel, s-a constatat că persoanele care donează au mai puține evenimente cardio-vasculare, un tonus mai bun și o stare de sănătate în general îmbunătățită, ce poate duce chiar și la o speranță de viață mai lungă. În plus, există beneficiile de ordin material oferite de stat: donatorii primesc, după fiecare donare, 67 de lei, pe un card dedicat; o lună reducere 50% pe transportul în comun și o zi liberă la muncă. De asemenea cei care donează beneficiază de analize. La fiecare donare, li se fac analize de sânge, iar rezultatele le sunt transmise pe email celor în cauză. Cei care nu au email, le pot ridica personal de centrul de transfuzii.

În ceea ce privește categoriile sociale și de vârstă ale donatorilor brăileni, conducerea Centrului de Transfuzie ne-a informat că există o dinamică, legată în general de perioadele de referință. ”Avem donatori cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani. Sunt și perioade când vin mai mulți tineri. În general, noi avem donatori fideli. Cam 75% sunt donatori fideli, adică donatori care au avut o donare măcar o dată pe an. În ultima perioadă au venit și donatori noi și sunt tineri, mai ales în urma acestui eveniment tragic. Numărul de donatori depinde de lună și de perioada din an. Când încep școlile mai vin liceeni care au peste 18 ani și studenți. Sunt luni când avem mai mulți tineri, luni când avem mai multe persoane care sunt în grupa de vârstă 30-50 de ani. Vârsta recomandată pentru cei care doresc să doneze este între 18 și 65 de ani. Dar la prima donare este bine să fie până în 55-58 de ani, pentru că după o anumită vârstă pot apărea diferite reacții adverse. Dacă persoana a donat și donează regulat, și este o persoană sănătoasă, până la 65 de ani poate dona fără probleme”, ne-a informat directorul Mihaela Butnaru.

 

Polițiștii brăileni s-au mobilizat pentru victimele exploziilor de la Crevedia

Miercuri dimineață, mai mulți polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila au mers să doneze sânge la Centrul de Transfuzie Brăila. A fost ”un gest de dăruire pentru victimele exploziei din localitatea Crevedia”, după cum se precizează într-un comunicat la Inspectoratului de Poliție Județean Brăila. ”Zeci de oameni, printre care și polițiști, s-au adunat astăzi (ieri n.n.) la Centrul de Transfuzie Sanguină Brăila, fiecare contribuind cu picătura lor de speranță pentru cei care luptă pentru recuperare. Demersul a fost sprijinit și de președintele SPR Diamantul Brăila, demonstrând că formăm o echipă și suntem uniți în fața provocărilor și când e cazul, chiar a suferinței. Polițiștii brăileni vin cu îndemnul de a dona sânge indiferent de cauză. Nevoia există mereu. Donați și voi! Donați o speranță!”, au transmis polițiștii.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro