Mergi la conţinutul principal

Du-te-vino la CLM cu stabilirea plafonului creanțelor fiscale ce pot fi anulate pe 2022

• consilierii municipali au aprobat în ultima ședință ordinară de anul trecut un proiect privind stabilirea limitei maxime a creanțelor aflate în sold la data de 31 decembrie 2022, care puteau fi anulate • inițial, proiectul prevedea ca limita maximă să fie de 35 lei, însă liberalul George-Marius Sandu a propus, prin amendament, ca aceasta să urce până la 50 lei • deși proiectul amendat a fost în primă fază aprobat, consilierii s-au întrunit într-o ședință de îndată, convocată câteva minute mai târziu, pentru a corecta proiectul, în conformitate cu prevederile legale • în cele din urmă, limita maximă a creanțelor propuse spre anulare a fost fixată la valoarea maximă de 39 lei

 

Consilierii municipali s-au încurcat puțin la finalul anului trecut în privința unui proiect banal legat de stabilirea limitei maxime a creanțelor ce se aflau în sold la 31 decembrie 2022, care puteau fi anulate. Totuși, după o ședință convocată de îndată, în aceeași zi, situația a fost remediată. Mai exact, la ședința ordinară din 27 decembrie, membrii Consiliului Local Municipal Brăila au avut de aprobat un proiect pe această temă, care propunea în primă fază ca suma de 35 lei să fie limita maximă a creanțelor pe 2022, care se anulează, conform art. 266 din Legea nr. 207/2015, privind Codul de procedură Fiscală.

După cum reiese din raportul de specialitate al proiectului, în Legea 207/2015 se precizează o serie de situații clare de anulare a creanțelor fiscale: ”(1) În situațiile în care cheltuielile de executare, exclusiv cele privind comunicarea prin poștă, sunt mai mari decât creanțele fiscale supuse executării silite, conducătorul organului de executare silită poate aproba anularea debitelor respective; (2) În cazul prevăzut la art. 265 alin (2), dacă la sfârșitul perioadei de prescripției se constată că debitorul nu a dobândit bunuri sau venituri urmăribile, organele de executare silită procedează la anularea obligațiilor fiscale; (3) Anularea se face și atunci când organul fiscal constată că debitorul persoană fizică este dispărut sau decedat fără să fi lăsat venituri ori bunuri urmăribile; (4) Obligațiile fiscale datorate de debitori, persoane juridice, radiați din registrele în care au fost înregistrați potrivit legii se anulează după radiere dacă pentru plata acestora nu s-a atras răspunderea altor persoane, potrivit legii; (5) Creanțele fiscale restante administrate de organul fiscal central, aflate în sold la data de 31 decembrie a anului, mai mici de 40 lei, se anulează. Plafonul se aplică totalului creanțelor fiscale datorate și neachitate de debitori; (6) În cazul creanțelor fiscale administrate de organul fiscal local, prin hotărâre, autoritățile deliberative pot stabili plafonul creanțelor fiscale care pot fi anulate, care nu poate depăși limita maximă prevăzută la alin. (5); (7) Prevederile alin. (6) se aplică totalului creanțelor fiscale datorate și neachitate de debitori alfate în sold la data de 31 decembrie a anului”.

Până aici nimic special, însă la momentul votului acestui proiect, consilierul municipal PNL Brăila George-Marius Sandu a venit cu un amendament, potrivit căruia limita maximă să fie de 50 lei. Propunerea liberalului a fost acceptată de majoritate și a trecut fără probleme, la fel ca proiectul amendat, cu unanimitate de voturi. Totuși, câteva minute după încheierea respectivei ședințe, aparatul Primăriei Municipiului Brăila a anunțat convocarea unei alte ședințe, de îndată, cu un singur punct pe ordinea de zi. Mai precis, tocmai corectarea acestui amendament, care nu ținuse cont de prevederile legale în vigoare.

 

Plafonul a fost stabilit la 39 lei

În ședința de îndată a CLM Brăila ce a avut loc în aceeași zi, proiectul privitor la limita creanțelor a fost propus din nou spre aprobare, însă sub o altă formă. Explicații privitoare la această situație încâlcită au venit din partea secretarului general al Municipiului Brăila, Ion Drăgan.

Ședința a fost convocată pentru a remedia o eroare care s-a produs la ședința precedentă. În sensul că am aprobat hotărârea privind stabilirea plafonului maxim al creanțelor aflate în sold la 31 decembrie care pot fi anulate, la cuantumul de 50 lei. În conformitate cu prevederile articolului 266 din codul de procedură fiscală puteam aproba până la maxim 39 lei. În sensul acesta avem pregătit un proiect de hotărâre care să respecte și votul dumneavoastră, care a dorit să ducă mai sus acest plafon, dar și prevederile legale care ne limitează, după cum am spus”, a declarat Drăgan.

În cele din urmă consilierii au aprobat din nou proiectul, de această dată pragul maxim al creanțelor pe 2022 ce pot fi anulate fiind stabilit la 39 lei. Proiectul a fost aprobat cu unanimitate de voturi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro