Mergi la conţinutul principal

E oficial! Poliţiştii şi militarii îşi vor putea plăti ratele pentru casă cu banii de chirie

• noua lege care permite angajaţilor din MAI şi MApN să achite ratele unei locuinţe cu banii pe care-i primeau lunar pentru plata chiriei a fost publicată în Monitorul Oficial, pe 6 decembrie • la Brăila, primesc bani de chirie în prezent  43 de poliţişti, 15 jandarmi, 5 pompieri şi 94 de militari din cadrul Flotilei Fluviale • celelalte unităţi militare aparţinând MApN nu au dorit să ne comunice aceste date

 

O veste bună pentru lucrătorii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi cei ai Ministerului Apărării Naţionale (MApN). Legea care permite poliţiştilor şi militarilor achitarea ratei pentru achiziţionarea unei locuinţe cu credit ipotecar/imobiliar sau în baza unui contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis şi publicată în Monitorul Oficial chiar de Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie. Cei eligibili pentru a primi bani de chirie se încadrează pentru cumpărarea unei locuinţe în rate.

La nivelul unităţilor brăilene, primesc bani de chirie 43 de poliţişti, 15 jandarmi, 5 pompieri şi 94 de militari din cadrul Flotilei Fluviale. Celelalte unităţi aparţinând MApN nu ne-au oferit detalii despre acest subiect. Deşi iniţial, purtătorii de cuvânt ai celorlalte structuri din cadrul Garnizoanei Brăila, de la Brigada 10 Geniu, Batalionul 285 Artilerie “Vlaicu Vodă” sau Regimentul 528 ISR “Vlad Ţepeş”, au promis că revin cu informaţia solicitată în cursul aceleiaşi zile, ulterior s-au răzgândit şi nu au mai dat niciun răspuns. În ceea ce priveşte Ministerul Apărării Naţionale, am formulat solicitare conform Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, pe 7 noiembrie, însă nici până în prezent nu a fost transmis vreun răspuns. La nivel naţional, 22.000 de angajaţi ai MAI primesc compensaţia pentru chirie, potrivit unui comunicat de presă.

Revenind la schimbarea legislativă, cei 157 de angajaţi care primesc bani pentru plata chiriei, de la unităţile brăilene care au binevoit a ne comunica aceste informaţii, s-ar încadra pentru un credit imobiliar. Contractul de chirie va fi schimbat cu cel de vânzare-cumpărare pentru a dovedi achiziţia, potrivit actului normativ promulgat.

Actul normativ a devenit Legea 288/2018 şi a fost iniţiată de 12 deputaţi şi senatori din partea PSD. În Camera Deputaţilor, legea a fost adoptată cu 174 de voturi „pentru”, 57 „contra” şi 63 de abţineri, apoi a fost trimisă la Senat. După ce a fost adoptată şi de senatori, legea a plecat la promulgare, la Preşedintele României, în data de 10 noiembrie 2018. În data de 6 decembrie, textul a fost publicat în Monitorul Oficial.

Contactat de redactorul „Obiectiv - Vocea Brăilei”, senatorul de Brăila, Ion Rotaru (PSD), a declarat că a susţinut această schimbare legislativă, benefică pentru poliţişti şi militari. „Bănuiesc că nu vor fi norme de aplicare, pentru că reglementările legii sunt foarte clare. A fost un amendament la Senat prin care persoanele respective să poată justifica şi cu un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate suma respectivă. E o lege bună, după părerea mea. A fost iniţiată de un grup de parlamentari PSD, noi am susţinut-o fără niciun fel de rezerve în aşa fel încât destinaţia sumei respective să fie îndreptată şi către această posibilitate, plata ratelor sau fracţiunilor de rată pe baza unui credit sau vânzare-cumpărare cu plata în rate”, ne-a declarat Ion Rotaru.

 

Ce prevede Legea 288/2018

Actul normativ (devenit Legea 288/2018 după publicarea în Monitorul Oficial) cuprinde modificarea a trei legi: Legea 360/2002 privind statutul poliţistului, Legea 50/1995 privind statutul cadrelor militare şi Legea 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti. La articolul 31 din Legea 360/2002 au fost introduse trei noi alineate, cu următorul cuprins:

„(12) Poliţistul care îndeplineşte condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie potrivit alin.(1) şi (11) şi care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe, beneficiază de compensaţia lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăşi durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă creditului. În această situaţie, compensaţia lunară pentru chirie se acordă în cuantumul prevăzut la alin.(1), dar nu poate depăşi rata lunară plătită pentru creditul ipotecar/imobiliar.

(13) În situaţia prevăzută la alin.(12), compensaţia lunară pentru chirie se acordă pentru o singură locuinţă achiziţionată pe timpul carierei. Compensaţia lunară pentru chirie nu se poate acorda concomitent pentru situaţia prevăzută la alin.(1) şi (11) şi pentru situaţia prevăzută la alin.(12), caz în care poliţistul optează pentru una dintre aceste situaţii.

(14) Pentru persoanele prevăzute la alin.(12), sumele pot fi justificate cu un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuinţe”.

Legea 80/1995 sună cam aşa după recentele modificări:

„(21) Cadrele militare care îndeplinesc condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie potrivit alin.(1) şi (2) şi care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe, beneficiază de compensaţia lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăşi durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă creditului. În această situaţie, compensaţia lunară pentru chirie se acordă în cuantumul prevăzut la alin.(1), dar nu poate depăşi rata lunară plătită pentru creditul ipotecar/imobiliar.

 (22) În situaţia prevăzută la alin.(21), compensaţia lunară pentru chirie se acordă pentru o singură locuinţă achiziţionată pe timpul carierei. Compensaţia lunară pentru chirie nu se poate acorda concomitent pentru situaţia prevăzută la alin.(1) şi (2) şi pentru situaţia prevăzută la alin.(21), caz în care cadrul militar optează pentru una dintre aceste situaţii.

(23) Pentru persoanele prevăzute la alin.(21), sumele pot fi justificate cu un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuinţe”.

Pentru soldaţi şi gradaţi profesionişti, legea privind statutul lor a fost modificată în următorul fel: „1. La alineatul 2, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins: „a) compensaţie lunară pentru chirie, în cuantum de până la 50% din solda lunară, în mod similar cu cea acordată cadrelor militare în activitate. 2. După alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin.(21), cu următorul cuprins: „(21) Pentru persoanele prevăzute la alin.(2) lit.a), sumele pot fi justificate cu un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuinţe”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro