Mergi la conţinutul principal

Familii rămase fără locuință în plină iarnă, din cauza unor incendii

• în localitatea Berlești, o casă a ars în proporție de 80%, cauza probabilă care a dus la producerea incendiului fiind un scurtcircuit la instalația electrică a locuinței • pe lângă locuința distrusă, proprietarii au pierdut și 30 de baloți din lucernă • o altă casă a ars la Galbenu, de această dată din cauza unei sobe lăsate nesupravegheată

 

Marți, 23 ianuarie, la ora 14.40, Gărzile de intervenție Ianca și Făurei, în cooperare cu Serviciul Privat pentru Situații de Urgență Oprișenești au intervenit cu patru autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD pentru limitarea și lichidarea unui incendiu la o locuință pe raza localității Berlești. „Au ars locuința, cu o suprafață de cca. 130 mp., în proporție de 80% și aproximativ 30 baloți din lucernă. Cauza probabilă care a dus la producerea incendiului a fost un scurtcircuit la instalația electrică a locuinței”, a precizat col. Ștefan Stoian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dunărea” (ISU) Brăila.

Tot marți, la ora 17.45, Detașamentul 1 de pompieri Brăila a intervenit cu două ASAS pentru stingerea unui incendiu la un garaj, pe strada Lupeni din municipiul Brăila. Au ars circa 6 metri pătrați din acoperișul garajului și diferite unelte electrice. Cauza producerii incendiului a fost un scurtcircuit la instalația electrică a garajului.

Joi, la ora 01.40, Garda de intervenție Ianca a intervenit cu două ASAS pentru stingerea unui incendiu la o locuință din localitatea Plopu. „Au ars cca. 120 mp. de acoperiș și bunuri din podul locuinței. Cauza producerii incendiului a fost un coș de fum neprotejat termic față de materiale combustibile. La cele trei incendii nu s-au înregistrat victime”, a mai precizat col. Ștefan Stoian.

Tot joi, 25 ianuarie, la ora 10.20, Garda de intervenție Făurei a intervenit cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD pentru limitarea și lichidarea unui incendiu la o locuință din localitatea Galbenu. Au ars trei camere de locuit cu bunurile din interior, cca. 60 mp de acoperiș din lemn acoperit cu tablă, fiind salvate două camere. „Cauza probabilă care a dus la producerea incendiului a fost jarul căzut dintr-o sobă cu acumulare de căldură, lăsată nesupravegheată, pe materiale combustibile. La ora 12.30 incendiul a fost lichidat și nu s-au înregistrat victime”, a precizat col. Ștefan Stoian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dunărea” (ISU) Brăila. 

Pe lângă cele trei intervenții de stingere a incendiilor, pompierii au mai intervenit la 16 cazuri pentru a acorda asistență medicală de urgență.

 

Recomandările ISU pentru utilizarea mijloacelor de încălzire

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dunărea” al județului Brăila, reamintește populației necesitatea respectării măsurilor preventive, înainte și pe timpul utilizării mijloacelor de încălzire.

„Înainte și pe timpul utilizării mijloacelor de încălzire este necesară curățarea sobelor, hornurilor și coșurilor de evacuare a fumului, verificarea cu atenție a acestora, astfel încât acestea să nu prezinte fisuri sau crăpături și să fie izolate termic față de materialele combustibile.

Pe timpul exploatării pardoselile combustibile să fie protejate cu tablă metalică având dimensiunile de 50 cm x 70 cm, ușițele focarelor și cenușarelor se vor menține închise, respectarea distanțelor la depozitarea materialelor combustibile (peste 100 cm față de sobele fără acumulare de căldură și peste 50 cm față de sobele cu acumulare de căldură), evacuarea periodică a cenușii rezultate, după stingerea completă a resturilor de jar, într-un loc special amenajat.

Pentru înlăturarea riscului de incendiu, vă recomandăm să:

– efectuați verificarea periodică a instalației electrice, cu personal autorizat;

– nu folosiți instalații electrice improvizate;

– verificați periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice și înlocuiți-le atunci când sunt uzate;

– nu folosiți prize sau întrerupătoare defecte sau slăbite;

– nu suprasolicitați o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a sursei de curent;

- instalați și utilizați aparatura electrocasnică respectând indicațiile producătorului din prospectul produsului;

– amplasați și utilizați aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contactul cu apa.

Pentru modul de comportare în diferite situații de urgență puteți consulta platforma națională de pregătire în situații de urgență prin accesarea linkului https://fiipregatit.ro”, ne-au transmis reprezentanții ISU.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro