Mergi la conţinutul principal
Operatorul de transport și-a dat în judecată propriii salariați

Greviștii Braicar, la Tribunal

* peste 190 de angajați ai companiei, care au participat la protestul spontan de la finele lunii mai, sunt chemați la instanță ca pârâți într-un dosar inițiat de ”Braicar” * oamenii se plâng că au aflat de acest proces abia joi dimineață cu puțin timp înainte de ora la care era programată ședința de judecată * organizația sindicală din companie a reușit să obțină o amânare în proces, iar următorul termen stabilit este 8 august * conducerea "Braicar" spune că acesta este primul pas în procedura de recuperarea a prejudiciului adus de oprirea lucrului pe perioada protestului spontan

 

 

Acțiune fără precedent declanșată la Tribunalul Brăila, marți 10 iulie, de către operatorul public de transport persoane, îndreptată împotriva propriilor angajați. Mai precis, compania a chemat în judecată nu mai puțin de 194 de șoferi, vatmani și personal tehnic de la depouri și garaj, care au refuzat să iasă la muncă pe perioada protestului spontan de la finele lunii mai. Litigiul cu pricina are ca obiect constatarea nelegalității grevei și se judecă la urgență, primul termen în proces, materia "litigii de muncă", derulându-se joi, 12 iulie, așadar la două zile de la înregistrarea plângerii la instanță. Numai că tocmai acest aspect a dus, din primele informații, la crearea unei adevărate isterii în rândul salariaților unității care au aflat chiar în ziua de joi, 12 iulie, că sunt citați într-un dosar, în calitate de pârâți. "Vă dați seama că ne-a luat prin surprindere pe toți când s-a aflat pe linia zvonistică despre acest proces. Ne sunam între noi și nimeni nu știa mare lucru despre acest proces. Nimeni nu a primit acasă vreo citație sau ceva. Alte procese se judecă cu anii. La noi în două zile, din câte am înțeles, s-a dat primul termen. Este clar o acțiune dictată politic, și este evident și de către cine, pentru că directorul general Cornel Săndulescu n-a mai dat pe nimeni în judecată în urma protestelor spontane din anii trecuți", ne-au transmis mai mulți salariați de la "Braicar" într-un mesaj sosit pe adresa redacției. Întrebați la cine se referă când spun că în spatele acțiunii este un resort opresiv politic, aceștia au revenit cu un răspuns indicându-l pe primarul municipiului, Marian Dragomir. "Nu cunosc conținutul plângerii. Acțiunea respectivă nu are nici o treabă cu mine. Punct!" a venit replica imediată a edilului șef.

 

Sindicatul Transloc le va asigura oamenilor reprezentare juridică la instanță

 

Surse din cadrul companiei ne-au explicat că întârzierea în comunicarea citațiilor către salariații vizați a apărut în contextul în care corespondența cu aceștia s-a făcut prin intermediul SC "Braicar". Cum înregistrarea a peste 190 de astfel de documente la registratura unității a durat ceva timp, informarea efectivă a pârâților din dosar s-ar fi făcut abia în ziua primei ședințe din dosar, adică joi, 12 iulie. "Noi am fost informați despre procesul respectiv chiar în ziua de joi, cu câteva ore înainte de ședință. În scurtul răstimp pe care l-am avut la dispoziție nu am putut face altceva decât să cerem instanței să ne acorde o amânare pentru a ne putea pregăti apărarea. Din fericire, instanța a fost de acord și a stabilit următorul termen pentru miercuri, 8 august. Am luat deja legătura cu Federația Sindicală la care suntem afiliați pentru a cere sprijin în reprezentarea juridică în cadrul acestui proces, pentru că în mod cert nu-i vom lăsa singuri pe salariați în fața acuzațiilor angajatorului", ne-a declarat Anina Rolea, din partea Sindicatului Transloc.

De cealaltă parte, conducerea ”Braicar” a explicat că acțiunea la instanță promovată zilele trecute reprezintă un prim pas în procedura de recuperare a prejudiciului adus companiei din cauza acelui protest. "Acțiunea așa-zis grevistă de la finele lunii mai a generat prejudicii companiei. Procesul în instanță are rolul de a rezolva problema acestui prejudiciu, fiind o acțiune premergătoare. Este, într-adevăr, fără precedent această procedură pe care o derulăm, dar, la fel, fără precedent a fost și greva ilegală de la finele lunii mai, care a durat 8 zile!", ne-a declarat Cornel Săndulescu, directorul general al SC "Braicar".

Dincolo de toată retorica declarațiilor pe marginea acestui subiect, este interesant de văzut cum va rezolva "Braicar" problema asigurării transportului în oraș dacă toți cei 194 de salariați s-ar hotărî să dea curs citației Tribunalului Brăila și se vor prezenta în grup la instanță în ședința programată pentru miercuri, 8 august, în acest dosar.

 

550.000 lei, o primă evaluare a prejudiciului reclamat de "Braicar"

 

De precizat că operatorul public de transport local de călători a făcut o primă evaluare a pierderilor pricinuite de mișcarea spontană de protest a șoferilor și vatmanilor, de la finalul lunii mai. Din primele calcule prezentate de către conducerea "Braicar" a reieșit că, deocamdată, au fost contabilizate venituri nerealizate în cuantum de 550.000 lei, sumă reprezentând, pe de o parte, diminuarea decontului de la bugetul local a prestării serviciului de transport pentru pensionarii cu venituri mici și pentru elevi, aferent celor 8 zile de grevă, iar, pe de altă parte, despăgubirile acordate de companie brăilenilor care au avut cumpărat abonament în cursul lunii mai, dar nu au putut circula din cauză că autobuzele și tramvaiele nu au ieșit pe trasee. După cum cotidianul nostru v-a informat, la finele lunii iunie, cu ocazia achiziției noilor abonamente valabile în luna iulie, posesorilor li s-a acordat o reducere, calculată proporțional cu cele 8 zile de inactivitate. De exemplu, la un abonament clasic, în valoare de 55 lei, valabil 30 de zile pentru toate liniile de autobuz, respectiv de tramvai din municipiu, reducerea a fost de aproape 15 lei (55 lei deîmpărțit la 30 zile, iar rezultatul deînmulțit cu 8 zile de grevă).

În altă ordine de idei, mai trebuie precizat că o parte dintre șoferii și vatmanii care au participat la mișcarea de protest au fost chemați la Poliție în calitate de martori într-un dosar penal deschis in REM față de infracțiunea de instigare la grevă. După cum ne-au informat surse din cadrul IPJ Brăila, ancheta este încă în derulare la acest moment.

Reamintim că începând de joi, 24 mai, până joi 31 mai inclusiv, șoferii și vatmanii de la SC "Braicar" au stat în grevă spontană asigurând în acel răstimp doar cursele speciale, adică transportul salariaților diferitelor fabrici locale care au încheiate contracte în acest sens cu operatorul public de transport. În rest, nici un autobuz sau tramvai nu a circulat pe perioada protestului, spre nemulțumirea călătorilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro