Mergi la conţinutul principal

Ionel Alexandru: «Ucraina, din punct de vedere istoric, este leagănul civilizației rusești»

* este părerea prof. dr. Ionel Alexandru (fost senator de Brăila) în legătură cu pretențiile lui Vladimir Putin că o mare parte din Ucraina ar fi fost creată de Rusia * acesta a explicat modul în care s-a format Ucraina, cu precizarea că poporul ucrainean este unul vechi, diferit de cel rus, chiar dacă discutăm tot despre slavi

 

În contextul războiului început de către Rusia în Ucraina, prof dr. Ionel Alexandru (fost senator de Brăila), a dorit să clarifice faptul că ucrainenii sunt un popor vechi, de sine stătător, diferit de cel rus. Acesta chiar a insistat pe faptul că foarte mulți oameni importanți din istoria Rusiei au fost ucraineni la origini. Alexandru s-a arătat deranjat de afirmațiile președintelui Rusiei, Vladimir Putin, privind faptul că Ucraina ar fi un stat creat artificial.

”Ucraina, din punct de vedere istoric, este leagănul civilizației rusești, practic. În sensul următor: primul stat a fost Rusia Kieveană sau Rusia de la Kiev. Stat care era format din slavi. Deci nu era încă o delimitare a popoarelor slave. Asta a fost prin secolul XII. După aceea, s-a format Rusia propriu-zisă în partea de Nord. Numele de ruși vine de la rhos, care însemna vareg sau viking. Aceștia au pus bazele lângă Marea Baltică a Rusiei de astăzi. Aproximativ pe la mijlocul Evului Mediu, deci prin secolele XV-XVI, s-a produs delimitarea între ruși și ucrainieni. Atenție! Ei sunt de același neam slav, dar nu sunt același popor. Sunt diferiți, cum sunt și polonezii de ruși și de ucrainieni. Cum sunt și cehii și slovacii, care sunt tot slavi, și bulgarii, dar nu sunt același popor cu rușii. În Evul Mediu, Ucraina s-a numit și Galiția. Ea a fost împărțită la un moment dat între Lituania, Polonia și Imperiul Habsburgic. O parte au luat-o rușii”, a explicat Alexandru.

Fostul senator a dorit să sublinieze că în momentul de față președintele Rusiei acționează întocmai precum au făcut-o Iosif Stalin și Adolf Hitler în al Doilea Război Mondial.

 

«Nimeni nu poate să spună că Ucraina nu a existat, așa cum spune Putin»

Acesta a ținut să adauge că încă din Evul Mediu au existat nenumărate încercări de formare a statului Ucrainean, care au fost împiedicate din diferite motive. Una dintre cele mai importante încercări fiind cea a hatmanului Bogdan Hmelnțki, care însă a eșuat.

”Era Evul Mediu, erau lupte între diferite regiuni. Mult mai târziu, odată cu Primul Război Mondial și mai ales cu prăbușirea Rusiei, în 1917, cu lovitura de stat dată de bolșevici, la Kiev, Rata - așa se numea Parlamentul lor -, a declarat independența Ucrainei. Asta imediat după lovitura de stat bolșevică. După aceea, o parte din Ucraina a fost ocupată de Germania în 1918. Bolșevicii au reușit să o ocupe din nou. O parte din ea, Ucraina de Est. O parte a rămas la Polonia atunci când s-a format. De aceea s-a format statul ucrainean în Uniunea Sovietică. Ucraina, fiind una dintre republicile care au format fosta URSS. Dar nimeni nu poate să spună că Ucraina nu a existat, așa cum spune Putin. Poporul ucrainean a existat permanent! Sunt diferiți și ca limbă și ca civilizație de rușii propriu-ziși. Numai că în perioada comunistă au fost supuși unei rusificări. Adică au fost aduse populații masive rusești. În special în Donbas. O parte dintre ucrainieni au fost trimiși în Siberia de către Stalin. Dar cu un singur lucru are dreptate Putin: Crimeea a fost dată de Hrușciov (n.r. - Nikita Sergheevici Hrușciov

Fostul Prim-ministru al Uniunii Sovietice) Ucrainei. Dar Crimeea nu a fost niciodată a Rusiei. Era Poarta de Aur, era a tătarilor. Mai înainte a fost ocupată de Bizanț. Deci practic, Crimeea despre care rușii acum spun că ar trebui să fie a lor, în realitate, nu a fost a Rusiei. Au ocupat-o ilegal”, a mai precizat acesta.

Fostul senator a ținut să puncteze că în 1991 Rusia, Ucraina și Belarus au semnat acordul privind desființarea URSS, iar în 1993 SUA și Rusia au semnat de asemenea un protocol prin care Ucraina a fost nevoită să își predea focoasele nucleare. Alexandru susține că în prezent Rusia încalcă acel acord, iar SUA asistă, în condițiile în care ambele le-au garantat ucrainenilor independența și integritatea.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro