Mergi la conţinutul principal

Irigațiile, extremă urgență! Constructorul podului de la Gropeni a fost de acord cu umplerea canalului

• constructorul, dar și dirigintele de șantier și proiectantul și-au asumat această decizie, în contextul în care, inițial, s-a spus că până la 15 noiembrie nu se poate da drumul la apă, pentru ca betonul recent turnat să se poată întări suficient • la cererile tot mai insistente ale fermierilor care au terenuri în aval de șantierul podului, s-a permis reumplerea canalului, cu condiția ca nivelul apei să nu treacă peste porțiunea de beton pe care s-a aplicat o hidroizolație specială • lucrările vor continua la elementele de pod care sunt în afara canalului

 

Din cauza lipsei de precipitații, deficitul de apă din sol este tot mai mare, iar culturile de cereale semănate în această toamnă au nevoie urgentă de irigații chiar și acum, în luna noiembrie. Practic, fără udări de aprovizionare a solului, răsărirea plantelor ar putea fi compromisă. Din acest motiv, fermierii solicită în continuare sucursalei brăilene a Agenției Naționale pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF) să livreze apă pe canalele de irigații. Pentru cei ale căror terenuri se află pe traseul canalului CA1 aprovizionarea cu apă a reprezentat, însă, o problemă, din cauza podului aflat în execuție în zona Gropeni. Așa cum v-am mai informat recent, podul în cauză, vechi de mai bine de jumătate de secol, a fost demolat în primăvara acestui an, pentru a fi refăcut de la zero. Lucrările, care fac parte din proiectul de reabilitare a drumului județean 255A, au început în luna martie, când constructorul - firma brăileană Eurobuilding - a reușit doar să monteze piloții noului pod, apoi a trebuit să oprească lucrările deoarece canalul de irigații peste care se construiește această structură n-a putut fi ținut fără apă, din cauza secetei și a nevoiei acute de irigare a terenurilor aflate în aval de șantier. Lucrările au reînceput în forță în luna octombrie, când, teoretic, nu mai era nevoie de apă pentru irigații, iar canalul a fost golit. Potrivit conducerii Consiliului Județean - beneficiarul lucrării - constructorul s-a mobilizat exemplar și a reușit deja să toarne structura de susținere a podului. Betonul folosit este unul special, având nevoie de o anumită perioadă de maturare înainte de a sta sub apă. Inițial, s-a spus că umplerea canalului nu va putea fi făcută sub nicio formă mai devreme de 15 noiembrie, tocmai pentru a se asigura calitatea lucrării. Numai că, în lipsa ploilor, fermierii din aval de pod, au început să ceară insistent apă pentru irigații, ca să își poată salva culturile semănate în această toamnă. În acest context, conducerea ANIF Brăila a avut o întâlnire cu constructorul pentru a solicita umplerea canalului mai devreme de jumătatea lunii în curs. S-a ajuns la un acord, iar de vineri, 4 noiembrie, a început să se pompeze apă pe canalul în cauză, cei de la ANIF având grijă ca, în zona șantierului podului, adâncimea să nu depășească 1,8 metri, pentru a nu trece peste porțiunea de beton hidroizolată de constructor.

Conducerea Consiliului Județean ne-a declarat că atât constructorul, cât și dirigintele de șantier și proiectantul și-au asumat decizia de reumplere a canalului de irigații, ceea ce denotă că există siguranța că betonul turnat recent nu va fi afectat. ”Lucrarea este, oricum, în garanție, iar eventualele probleme vor fi remediate de constructor”, ne-a declarat vicepreședintele CJ, Ionel Epureanu. Acesta a apreciat ritmul de lucru foarte bun la acest pod, care este finalizat în proporție de aproape 50%, precizând că în acest moment lucrările pot continua la elementele care sunt oricum situate peste nivelul apei.

În ceea ce privește irigațiile, conducerea ANIF Brăila ne-a informat că, în aval de podul de la Gropeni, peste 6.500 de hectare sunt dependente de apa livrată pe canalul CA1, iar cererea pentru irigații este foarte mare în prezent, din cauza secetei care se instalează în sol. ”Va fi nevoie de udări de alimentare a solului pe tot parcursul lunii noiembrie, asta bineînțeles dacă nu vor veni între timp precipitații care să acopere nevoia de apă. Am găsit înțelegere din partea constructorului podului de la Gropeni, care ne-a permis să livrăm apă pe CA1, cu condiția să nu depășim nivelul hidroizolației aplicate pe betonul turnat recent. Vom ține cont, evident, de acest aspect, astfel încât să poată beneficia de apă și fermierii din zonele alimentate de acest canal. În prezent, se irigă dincolo de pod circa 6.500 de hectare, dar suprafața ar putea crește, pentru că primim în continuare cereri de la fermieri care au terenuri în zonă, ne-a declarat directorul Mihaela Bordei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro