Mergi la conţinutul principal
Stațiunea înflorește

Lacu Sărat vă așteaptă!

• încep să se vadă tot mai mult ”roadele” proiectului de modernizare a stațiunii Lacu Sărat, realizat prin intermediul Asociației de Cooperare și Parteneriat Local pentru Dezvoltarea Stațiunii „Lacul Sărat” • după ce anul trecut aleile și trotuarele din întreaga stațiune au fost reabilitate, parcarea a fost și aceasta modernizată, s-au montat corpuri noi de iluminat, bănci și coșuri de gunoi, acum se pregătește modernizarea zonei de promenadă din fața Mănăstirii Sf. Pantelimon și a parcului din fața Vilei Lăcrămioara • tot în această perioadă vor începe lucrările de amenajare peisagistică, iar zona destinată micilor comercianți va avea o altă înfățișare • în ceea ce privește parcul pentru copii început anul trecut, lucrările sunt aproape de finalizare

 

După zeci de ani în care a fost lăsată în paragină, Consiliul Județean Brăila, Primăria Brăila și Primăria Chiscani, prin intermediul Asociației de Cooperare și Parteneriat Local pentru Dezvoltarea Stațiunii „Lacul Sărat” (ACPLDSL), au început anul trecut mult așteptata modernizare a stațiunii renumite pentru proprietățile terapeutice ale nămolului sapropelic. Proiectul pentru ”schimbarea la față” a stațiunii se întinde pe trei ani, în fiecare an urmând să fie alocate sume de bani pentru dezvoltarea stațiunii. Mai exact, valoarea inițială anunțată a fost de 6,3 milioane lei, însă reprezentanții autorităților au afirmat că suma poate fi suplimentată, în funcție de necesități.

Anul trecut, în 2023, s-au investit milioane de lei pentru asfaltarea drumurilor și aleilor din stațiune, s-au montat bănci noi și coșuri de gunoi, noi corpuri de iluminat stradal și a fost modernizată parcarea de la intrarea în stațiune, un obiectiv necesar și foarte dorit.

În 2024, marele proiect al Asociației de Cooperare și Parteneriat Local pentru Dezvoltarea Stațiunii „Lacul Sărat” constă în modernizarea Parcului Englezesc de lângă Mănăstirea Sfântul Pantelimon, care va deveni ”inima” stațiunii, un parc elegant, cu două fântâni arteziane luminate RGB, spații verzi cu sistem de irigat computerizat, bănci ergonomice moderne și piatră naturală (granit) pentru aleile pietonale. De asemenea, prinde tot mai mult contur și părculețul de joacă pentru copii,  care va avea o corabie mare în mijloc și va fi similar cu cel existent pe Faleză.

Peste 2,3 milioane lei pentru amenajarea Parcului Englezesc

Pentru ca Parcul Englezesc să poată fi un adevărat loc de promenadă pentru turiștii care vor veni vara aceasta în stațiunea Lacu Sărat, recent, în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice a fost lansată o licitație de peste 2,3 milioane lei pentru ”Lucrări de întreținere a zonei de promenadă din fața Mănăstirii Sf. Pantelimon și a parcului din fața Vilei Lăcrămioara, Stațiunea Lacu Sărat – înlocuire pavaj și borduri”.

”Am pornit licitația cu privire la modernizarea parcului din fața Mănăstirii și din fața vilei Lăcrimioara, care este cel mai important proiect în momentul de față. În ceea ce privește parcul din dreapta Mănăstirii, lucrarea e în mare parte finalizată, dar mai sunt câteva detalii de pus la punct. Se lucrează la sistemul automatizat de irigații, mai trebuie montate băncile, iar lucrările de amenajare peisagistică vor fi finalizate în viitorul apropiat. Astfel, parcul pentru copii va fi inaugurat în viitorul apropiat și practic vom avea o zonă foarte frumoasă, în care sperăm că lumea va veni cu plăcere.  Noi acum licitația o facem pentru tot ce ține de aleile din fața mănăstirii, care vor fi reabilitate cu materiale de bună calitate. De asemenea, vor fi restaurate complet cele două fântâni arteziene. Zona va fi punctul central al stațiunii”, ne-a declarat George Caranica, coordonatorul ACPLDSL, instituția care se ocupă de administrarea efectivă a stațiunii.

Tot el ne-a făcut o trecere în revistă a lucrărilor care au fost realizate din ianuarie 2023 și până în prezent, dar și care sunt planurile pentru anul acesta.

“În primul rând am finalizat asfaltarea străzilor și aleilor de pe raza stațiunii, am modernizat parcarea și urmează să facem și plantarea arborilor de lângă parcare și trasarea efectivă o locurilor de parcare. Apoi, giratoriul va fi refăcut și vor fi marcaje rutiere în toată stațiunea. Mai avem și alte obiective, dar le vom anunța după ce reușim să obținem o finanțare cu fonduri europene. Urmează să modernizăm și zona comercianților. Se vor elimina acele corturi, acele tarabe pe care le-au utilizat până în prezent și se vor monta căsuțe de lemn. Astfel, toți comercianții din stațiune vor putea închiria de la Primăria Chiscani o căsuță din lemn, similară celor care sunt utilizate de Primăria Municipiului la diferite târguri. Și vor fi toate la fel și așa va arăta și mai frumos”, a mai spus acesta.

Caranica susține că investițiile începute anul trecut s-au reflectat în numărul mai mare de vizitatori care au venit în Lacul Sărat în vara lui 2023.

”Cert este că lucrurile merg bine din punctul nostru de vedere și oamenii sunt mulțumiți. Știm că există așteptări mari de la această stațiune și sperăm să ne ridicăm la înălțimea lor și vizitatorii să se bucure că au ales să-și petreacă timpul în Lacu Sărat, că vorbim de turiști sau vizitatori”, afirmă coordonatorul ACPLDSL.

Lucrările la Parcul Englezesc ar urma să fie gata undeva până în prima parte a sezonului estival.

Câinii fără stăpân rămân o problemă

Dincolo de toate aspectele pozitive, o problemă care încă le dă de furcă autorităților din Lacu Sărat sunt câinii fără stăpân. După cum susține Caranica, deși Primăria Chiscani face eforturi să gestioneze cât mai bine situația, animalele par să reapară în fiecare an. De vină se pare că ar fi oamenii care pur și simplu aduc câinii în Lacu Sărat.

”Primăria Chiscani, cea care se ocupă de această problemă, în fiecare an face acțiuni de ridicare a câinilor fără stăpâni și fac și acum. Doar că, din păcate, în fiecare an apar alți câini. Așa că la momentul acesta încă mai există animale fără stăpân în stațiunea Lacu Sărat. Din păcate, acești câini ori sunt aduși de către diferite persoane, ori vin din împrejurimi în stațiune pentru că aici sunt hrăniți. Dacă lumea îi hrănește, ei se înmulțesc și rămân pe raza stațiunii. Și eu sunt iubitor de animale, dar locul câinilor nu este pe domeniul public pentru că reprezintă un risc pentru oameni, pentru copii. Încercăm să rezolvăm această problemă, sperăm să reușim să îi strângem pe toți pentru că e un inconvenient major pentru vizitatori”, ne-a declarat Caranica.

Lacu Sărat, stațiune de legendă

Lacul Sărat își începe legenda de pe vremea lui Vlad Țepeș. Mult timp după povestea oștenilor și cailor domnitorului, care s-ar fi vindecat în apa din Lacul Sărat, proprietățile terapeutice ale nămolului sapropelic au ajuns să fie recunoscute în întreaga Europă, iar stațiunea balneară să devină un loc preferat atât pentru tratament, cât și pentru relaxare.

Alexandru Vlahuță, Nae Carandino, Nicolae Filipescu, Take Ionescu, Mița Biciclista, Nicolae Iorga, poeți și ziariști de renume alegeau stațiunea balneară pentru tratamentele cu nămol benefice pentru sănătate și pentru atmosfera sa boemă, relaxată. Principele Ferdinand a vizitat Lacul Sărat după o cursă de cai pe hipodromul de la Brăila, iar Panait Istrati a descris în detaliu viața stațiunii în ultima sa carte, “Pasiuni la Lacu Sărat”.

În 1924, scrierile vremii o prezintă ca pe „o stațiune balneară cu foarte mare reputație în vindecarea bolilor reumatice prin marea eficacitate ce o are nomolul din lac. Vizitată anual de mii de oameni din întreaga țară, localitatea este înzestrată cu hoteluri, vile, restaurante, parcuri etc, are apă canalizată din orașul Brăila, precum și lumină electrică”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro