Mergi la conţinutul principal

Măcar puţină prestanţă

Ca votant de dreapta, regret ce se-ntâmplă în PNL Brăila. A fost regretabil şi ce s-a întâmplat în Bucureşti la localele din vară, când liberalii au părut în faţa întregii ţări total nepregătiţi pentru o competiţie care ar putea da tonul viitoarei guvernări după parlamentarele din decembrie. A fost regretabil şi scorul obţinut de Cătălin Boboc la alegerile pentru funcţia de primar al Brăilei. Personal, consider că proiectele lui Boboc chiar erau interesante şi chiar merita să obţină un scor mai bun. Sigur, nu ştiu cât a mers pe străzi, cât de convingător a fost pentru electoratul de dreapta, pentru că, repet, este o greşeală ca liberalii să se bată cu PSD-ul pe votanţii lui Iliescu, asta ca să mă exprim elegant. Din punctul meu de vedere, electoratul PSD este de neclintit, indiferent că a fost vorba de penali, plagiatori, sau pur şi simplu aleşi care n-au făcut nimic pentru comunităţile lor. Astfel că PNL -ul sau în general formaţiunile de dreapta ar trebui să vizeze alt tip de votanţi, mai greu de convins să vină la urne şi să pună ştampila. Dar nu despre cine votează cu stânga şi cine votează cu dreapta vreau să scriu.

M-au frapat atât la liberali cât şi la social-democraţi propunerile de candidaţi. Sigur, aşa cum a declarat Cătălin Boboc pe Realitatea TV, la emisiunea lui Sorin Rugină de marţi seara, prima listă, izvorâtă dintr-un soi de alegeri interne cu un regulament mai mult decât neclar, ar avea doar un rol consultativ. Chiar şi aşa, răul a fost făcut. Manevrele dubioase despre care se vorbeşte pe la colţuri s-au petrecut în cadrul unor alegeri interne. Cu alte cuvinte, din punctul meu de vedere alegerile interne sunt compromise dacă cei puşi să voteze judecă fix ca asistaţii social: după propriul interes şi după propriul buzunar. Îmi pare rău, dar după atâta amar de alegeri, ne-am convins cu toţii ce înseamnă parlamentarismul. Câteva nume au lăsat în urmă nişte legi memorabile, restul  au semnat de-a valma alături de alţi iniţiatori – câte-un cârd – diverse proiecte de legi, au votat disciplinaţi la comanda partidului sau dacă au mirosit că nu mai sunt în cărţi pentru alt mandat s-au „transferat” la alt partid. Cam la asta se rezumă activitatea în Senat şi Camera Deputaţilor. Nu este cazul să mai amintim de „lobby-ul” care se face la greu în Parlament, la fel ca şi în consiliile municipale, judeţene şi locale, păstrând proporţiile, fireşte.

Ideea este că se constată o lipsă acută de cadre la partidele mari. Că erau paraşutaţi de la Bucureşti, că erau din Brăila, candidaţii la parlamentare înainte de uninominal, când încă se vota pe liste, aveau o prestanţă, aveau nişte CV-uri în spate. Nu ştiu cum va arăta lista definitivă a PNL Brăila, dar cea făcută publică este cea mai slabă de după decembrie '89. Nu poţi ieşi în faţa alegătorilor de dreapta din municipiu cu primarul de la Cireşu. Îmi pare rău! Personal, prefer să votez cu PMP-ul în aceste condiţii sau cu Alianţa Noastră, pentru că ştiu că-mi dau votul PNŢCD-ului, un partid care nu merita marginalizarea la care a fost supus după guvernarea 96'-2000. Adică ce-au făcut atât de rău ţărăniştii în comparaţie cu şpăgarii de milioane de euro care-au urmat la butoane? În fine.

La PSD Brăila îl găsim plantat alături de Mihai Tudose şi Ion Rotaru pe Nicu Niţă. Oricâţi bani ar avea acest Niţă, pentru care a făcut oricum destul partidul, măcar o dată când depune jurământul tot trebuie să zică şi el două vorbe la tribună. Dacă Ion Rotaru va ajunge iarăşi în prezidiul Senatului, dacă Mihai Tudose va ajunge iar ministru, cam cum se vor simţi „să se bată pe burtă” cu Nicu Niţă? Treaba lor! În ceea ce mă priveşte, dacă tot merg în Parlament să facă jocuri şi ce le zice partidul, măcar  să aibă prestanţă, măcar să nu fie nişte agramaţi, măcar să fi absolvit o facultate „pe bune”, măcar să dea bine la televizor. Asta-i pretenţia mea! Aşa că eu voi căuta o listă cu astfel de oameni. Şi dacă nu voi găsi, nu merg la vot, decât să dau girul unor proşti şi fuduli pe deasupra.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro