Mergi la conţinutul principal

Maternitatea brăileană, pe lista Ministerului Sănătăţii pentru control

• la DSP Brăila a ajuns deja o adresă în acest sens, iar verificările vor începe curând • măsura vine după ce la Maternitatea Giuleşti din Capitală au fost infectaţi cu stafilococ auriu peste 40 de bebeluşi, iar controalele DSP au arătat că 9 asistente şi 2 medici erau purtători ai acestui microb rezistent • în Maternitatea Brăila au fost depistate, anul trecut, 7 infecţii nosocomiale, însă niciuna identificată cu stafilococ auriu

 

După situaţia revoltătoare de la Maternitatea Giuleşti din Capitală, când peste 40 de nou-născuţi au fost infectaţi cu stafilococ auriu meticilino rezistent, spre sfârşitul anului 2018, Ministerul Sănătăţii a dispus o serie de măsuri. Astfel, toate maternităţile din ţară, inclusiv cea din Brăila, cunoscută drept Corpul D al Spitalului Judeţean de Urgenţă, urmează să fie verificate de inspectorii sanitari.

După îmbolnăvirea bebeluşilor, a fost verificat întreg personalul medical al maternităţii Giuleşti, iar rezultatele au arătat că 9 asistente şi 2 medici erau infectaţi cu stafilococ auriu.

În urmă cu câteva zile, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că a semnat un ordin prin care se vor declanşa controale privind infecţiile nosocomiale în toate maternităţile din ţară. A mai precizat că verificările vor începe, cel mai probabil, din 15 ianuarie. La Direcţia de Sănătate Publică Brăila a ajuns o adresă din partea ministerului pe această temă, astfel că verificările la maternitatea brăileană vor începe cât de curând.

În anul 2018, la Maternitatea Brăila au fost raportate 7 cazuri de infecţii nosocomiale, iar în 2017 doar 2 cazuri. Trebuie precizat că niciunul dintre acestea nu a fost identificat stafilococ auriu.

Ca un rezumat al infecţiilor nosocomiale raportate de spitalele brăilene, putem spune că acestea erau un subiect “tabu” printre angajaţii sistemului sanitar, căci nu erau raportate mai mult de câteva zeci pe an. Potrivit rapoartelor DSP Brăila publicate pe site-ul instituţiei, în 2012 au fost raportate 24 de infecţii în toate unităţile sanitare din judeţul nostru, iar în 2013 doar 13. În anii 2014 şi 2015 au fost raportate 36 şi, respectiv 44 de infecţii intraspitaliceşti. În 2016, se pare că au fost ceva mai multe cazuri raportate, 75 la număr, cu precizarea că, în respectivului an, personalul medical a prins curajul de a raporta mai multe infecţii nosocomiale în urma tragediei din clubul “Colectiv”, iar legislaţia a fost schimbată tocmai pentru ca cei îndrituiţi să reflecte realitatea în acte şi să nu mai considere infecţiile un subiect ruşinos. Tot în 2016 a izbucnit şi mega-scandalul dezinfectanţilor diluaţi ai firmei “Hexi Pharma”, iar urmare a dezvăluirilor cutremurătoare au fost raportările privind infecţiile intraspitaliceşti din anul 2017. Spitalele brăilene au informat DSP că au existat 131 de cazuri de îmbolnăviri din cauza microbilor din saloane şi nu numai, triplu decât în anii anteriori. În 2018, numai în primele şapte luni erau deja raportate 118 infecţii nosocomiale, dintre care 108 provin doar de la Spitalul Judeţean. Chiar şi în aceste condiţii, specialiştii din domeniu consideră că cifrele sunt departe de realitate, aşa cum cotidianul nostru a arătat într-un articol publicat în septembrie 2018, intitulat “Microbii din Judeţean”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro