Mergi la conţinutul principal

NASA vrea să distrugă asteroizi cu arme nucleare

Anunţul a fost făcut în ajunul primei Zile oficiale a Asteroidului, marcată pe 30 iunie, când, în 1908, un asteroid a lovit Pământul în Siberia, la Tunguska. În explozia cu o forţă echivalentă cu a 20 de bombe atomice au fost spuberaţi aproape 80 de milioane de copaci de pe o suprafaţă de 2.150 de km2. Impactul meteoritului care s-a dezintegrat deasupra oraşului rus Celiabinsk, în 2013, demonstrează că nu suntem niciodată în siguranţă în faţa unor astfel de ameninţări din spaţiu.

Scenariu din filmul "Armageddon"

Neutralizarea unei astfel de ameninţări nu se rezolvă prin simpla lansare a unor rachete nucleare. În 2013, cercetători de la Centrul de Cercetare pentru Devierea Asteroizilor de la Universitatea de Stat din Iowa au conceput un plan privind folosirea unei sonde care să intercepteze asteroizii cu potenţial de ciocnire, să foreze o groapă în corpul acestora şi să lase o bombă nucleară în această gaură - scenariu familiar cinefililor care au urmărit filmul "Armageddon" (1998).
Bong Wie, directorul acestui centru din Iowa a precizat că aproximativ 99% dintre fragmentele de asteroid rezultate în urma exploziei ar trece pe lângă Pământ, iar mare parte dintre cele care ar rămâne pe o traiectorie incidentă cu planeta noastră ar fi suficient de mici pentru a arde complet la intrarea în atmosferă. NASA susţine însă că astfel de fragmente ar putea reprezenta în continuare o ameninţare şi de aceea propune devierea cursului asteroizilor periculoşi cu ajutorul exploziilor nucleare declanşate în apropierea lor.

Există şi alte proiecte

"Cel mai bine este să deviem uşor traiectoria asteroidului şi nu să-l facem bucăţi", se menţionează pe site-ul dedicat urmăririi obiectelor cosmice din apropierea planetei noastre (Near Earth Objects), aparţinând NASA. Detonarea unei bombe nucleare în apropierea suprafeţei asteroidului ar putea provoca o mică schimbare a vitezei şi direcţiei acestuia, fără a produce fragmentarea corpului cosmic. Nu este chiar soluţia spectaculoasă aleasă de Hollywood, dar s-ar putea să fie cea mai eficientă soluţie. "O schimbare foarte mică a vitezei de propagare a asteroidului (de ordinul a doar câţiva milimetri pe secundă), care acţionează de-a lungul mai multor ani, poate duce la devierea completă a traiectoriei unui asteroid care ar fi urmat să se ciocnească de Pământ", conform NASA.
NASA se gândeşte însă şi la modalităţi de deviere a traiectoriei asteroizilor periculoşi, fără să apeleze la arsenalul nuclear. "Pentru cei mai mulţi dintre asteroizi, care au diametre de ordinul câtorva sute de metri, este suficient să-i descoperim din timp, cu până la zece ani înainte de a ajunge la Pământ, şi să trimitem spre ei o sondă robotică. O astfel de sondă se va ciocni cu asteroidul, iar în urma ciocnirii viteza şi direcţia bolovanului cosmic vor fi modificate suficient pentru ca acesta să rateze Pământul", spune NASA. Principala problemă aici este că pentru a putea acţiona astfel este neapărat necesar să descoperim aceşti asteroizi cu câţiva ani buni înainte.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro