Mergi la conţinutul principal

O nouă “modă”. Strângerea de semnături

• patru partide şi mai multe organizaţii civice vor schimbarea legislaţiei electorale, pentru ca oameni de calitate să poată intra în scena politică • pentru acest demers, sunt necesare 100.000 de semnături, iar la Brăila deja s-a început strângerea lor de către comunitatea locală Brăila Noastră Ro100 şi partidul local Brăila Nouă • printre modificările dorite, se numără alegerea primarului în două tururi, reducerea numărului de semnături pentru înscrierea la alegeri, precum şi mai mulţi parlamentari care să reprezinte Diaspora

 

O nouă campanie de strângere de semnături, denumită “Oameni noi în politică”, a început în Brăila şi în celelalte judeţe ale ţării, scopul fiind “reîmprospătarea” clasei politice actuale prin modificarea legislaţiei electorale. Totul a fost pus la cale de 4 partide politice, în speţă Platforma România 100, Uniunea Salvaţi România (USR), PACT pentru România şi Partidul Oamenilor Liberi (partid local din Târgu Jiu) şi 26 de organizaţii civice, iar “target”-ul este 100.000 de semnături. Ulterior, urmează să fie depus în Parlament un proiect de modificare  a legii electorale. Printre principalele schimbări, se numără eliminarea pragurilor electorale la alegerile locale şi europarlamentare, reducerea numărului de semnături necesare pentru înscrierea în alegeri, primari aleşi în două tururi, mai mulţi parlamentari pentru Diaspora, votul preferenţial pe liste, iar românii din străinătate să poată vota la alegerile parlamentare la orice secţie de votare din străinătate, pentru candidaţii din judeţul de care încă aparţin.

La Brăila, primii care au anunţat oficial că strâng semnături pentru campania “Oameni noi în politică” sunt cei de la Partidul local Brăila Nouă, condus de consilierul local municipal independent Lucian Căprariu, partid care s-a alăturat, pe parcurs, acestei iniţiative despre care s-a spus că este o continuare a campaniei “Fără penali în funcţii publice!”. “Aceasta este o iniţiativă legislativă de schimbare a legislaţiei electorale. Este necesară adunarea a 100.000 de semnături. Noi am demarat această campanie de 3 săptămâni în Brăila. O vom continua în următoarele 5 luni, aproximativ. Avem în jur de 500 de semnături deocamdată”, a declarat Lucian Căprariu, în conferinţa de presă susţinută marţi. Ovidiu Iosif, membru al partidului local brăilean, a adăugat că, în urmă cu câteva săptămâni, a avut loc un eveniment la Sibiu, unde această campanie a fost pregătită, eveniment la care el a fost prezent. “Campania aceasta s-a făcut printr-o alianţă, un parteneriat între 4 partide politice şi aproape 30 de organizaţii civice. A mai fost invitat un partid care nu s-a prezentat: PNL. Noi ne dorim să încurajăm oameni noi cu viziune, perspectivă, să se implice în viaţa politică a României”, a afirmat Ovidiu Iosif.

 

«Eu mi-aş fi dorit şi sper ca pe viitor românii din străinătate să poată vota la toate alegerile»

Apoi, Lucian Căprariu a explicat de ce sunt benefice modificările cerute prin noua campanie de strângere de semnături. “Norma de reprezentare în străinătate este mai mică decât numărul cetăţenilor cu rezidenţă în străinătate, care sunt în jur de 600.000. Ei sunt reprezentaţi de mai puţini parlamentari. Normal este să fie reprezentaţi de tot atâţia parlamentari raportat la numărul de români. O bună parte dintre românii noştri sunt plecaţi şi noi sperăm să fie plecaţi temporar. Se vehiculează 3 milioane şi eu sper să rămânem la 3 milioane. Mulţi cred că vor să se întoarcă dacă nu şi-au rezolvat problemele de rezidenţă, de aceea ei trebuie să voteze parlamentarii din judeţele în care provin. La această iniţiativă am aderat şi noi. Eu mi-aş fi dorit şi sper ca pe viitor românii din străinătate să poată vota la toate alegerile. Apoi, alegerea primarilor în două tururi, pentru că aşa este democratic. Primarii trebuie să fie reprezentativi. Electoratul s-a îndepărtat de procesul de vot, oamenii sunt dezamăgiţi. Foarte puţini au fost la vot. La noi au fost 37% faţă de exerciţiul anterior când au fost 51%, iar votul într-un singur tur nu duce la reprezentativitatea primarului, mai ales în condiţiile unei prezenţe scăzute la vot. De aceea, pentru o democraţie sănătoasă, asta ar trebui să fie susţinută de orice partid. Nu au de ce să se teamă partidele”, a declarat Căprariu.

Acesta a continuat să explice ce înseamnă votul preferenţial pe liste, dar şi de ce am putea avea mai mulţi candidaţi independenţi la alegeri, odată cu reducerea numărului de semnături necesar pentru candidatură. Mai mult, acesta s-a oferit exemplu, deoarece el a candidat independent la Consiliul Local Municipal, iar strângerea de semnături nu ar fi fost deloc uşoară. “Oamenii îşi vor putea alege din lista unui partid pe care îl consideră favorit oamenii pe care îi susţin de acolo. Întreg procesul «Oameni Noi», întreaga iniţiativă duce la liberalizarea vieţii politice, în general. E un punct de plecare în democratizarea vieţii politice a partidelor. Listele ordonate, făcute de anumite grupuri de influenţă din partide vor fi mai puţin importante. Facem un serviciu activelor de partid, oamenilor care muncesc. Pentru că de multe ori cei care muncesc sunt în partea de jos a listei. Acum pot să culeagă roadele muncii lor şi să devină nişte voci în partide. Astfel, vor veni oameni noi chiar şi în cadrul partidelor existente, să poată candida şi oameni care nu sunt membri de partid, adică să candideze independent. Trebuie să fie liberă această piaţă, să fie accesul cât mai facil. De aceea dorim reducerea numărului necesar pentru înscrierea în alegeri. Eu, personal, am trecut prin acest proces. Nu este uşor să aduni 1%. Eu nu aveam la vremea respectivă un activ de partid în spate. Pentru ei este chiar foarte uşor să ajungă la acest 1%. Sunt circumscripţii electorale, de exemplu, în Bucureşti, acest 1%  înseamnă de 10 ori mai multe semnături decât în Brăila. Sunt oameni de mare valoare care nu au reuşit să adune semnăturile. Vă dau exemplu: Marian Staş, care este arhitectul unei noi paradigme de educaţie şi ar fi foarte bine dacă ar ajunge, cândva, ministrul Educaţiei în România. S-ar schimba lucrurile”, a adăugat Căprariu. Fondatorul partidului “Brăila Nouă” a mai spus că se doreşte şi eliminarea pragului electoral la alegerile locale şi europarlamentare.

Redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au încercat să afle opiniile şi gradul de implicare ale celorlalţi reprezentanţi la nivel local ai partidelor care au iniţiat campania “Oameni noi”. Cristian Techiu, din partea comunităţii locale “Brăila Noastră” -România 100, ne-a declarat că România are nevoie de aceste schimbări legislative, pentru că astfel se deschid portiţe pentru oameni cu adevărat capabili de a reprezenta cetăţenii. “Eu sunt responsabilul cu strângerea semnăturilor pe Brăila. Lucrurile se vor desfăşura, în mare parte, ca la campania «Fără penali în funcţii publice». Am distribuit deja listele către voluntari, iar cetăţenii care vor să semneze pentru campania «Oameni noi» ne pot găsit, la sfârşit de săptămână, în Parcul Monument şi în faţa Palatului Administrativ, între orele 17.00-20.00. Deja avem strânse peste 860 de semnături până acum”, ne-a declarat Techiu.

Cătălin Stancu ne-a declarat că, deocamdată, USR Brăila nu strânge semnături.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro