Mergi la conţinutul principal

Paşaport fitosanitar pentru toate culturile de cartofi

• producătorii de cartofi de sămânţă sau de consum din judeţul nostru trebuie să fie luaţi în evidenţă de Oficiul Fitosanitar Brăila • este vorba de o monitorizare pentru prevenţia infectării culturilor cu organisme de carantină provenite din Europa precum putregaiul inelar, putregaiul brun sau molia cartofului din Guatemala

 

Toţi producătorii de cartofi de sămânţă trebuie să fie înregistraţi la Oficiul Fitosanitar aferent judeţului de reşedinţă. La fel, producătorii de cartof consum şi depozitele colective sau centrele de expediere din zonele de producţie a cartofilor de consum trebuie şi ei luaţi în evidenţă şi înregistraţi într-un registru oficial. Avertizarea fermă a Oficiului Fitosanitar Brăila vine în contextul în care cartoful este o cultură susceptibilă de a fi infectată de numeroase organisme de carantină provenite din Europa. Comunicatul instituţiei brăilene a fost transmis tuturor primăriilor din judeţ pentru informarea fermierilor cultivatori de cartofi.

Potrivit informaţiilor prezentate de către instituţia brăileană, organismele de carantină care fac obiectul monitorizării sunt Virusuri şi Micoplasme; Bacterii  (Ralstonia solanacearum - putregaiul brun, Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus - putregaiul inelar); Nematozi (Globodera pallida şi Globodera rostochiensis, Meloidogyne chitwoodi, Meloidogyne fallax, Ditylenchus destructor); Ciuperci (Synchytrum endobioticum - râia neagră) şi Insecte (Epitrix cucumeris, Epitrix similaris, Epitrix subcrinita, Epitrix tuberis, M.chitwodi şi M.fallax, Scrobipalpopsis solanivora - molia cartofului din Guatemala).

Specialiştii brăileni au explicat că procedura prevede necesitatea obţinerii de către producători a unui paşaport fitosanitar care dovedeşte că sunt respectate dispoziţiile cu privire la standardele sănătăţii plantelor şi la exigenţele specifice acestora. Paşaportul fitosanitar este necesar în condiţiile în care producţia de cartofi este comercializată, de către fermier, în afara judeţului.

În cazul în care se constată simtome asemănatoare celor produse de organismele dăunatoare menţionate, fermierii sau procesatorii, trebuie să se adreseze, în cel mai scurt timp, la Oficiul Fitosanitar Judeţean Brăila.

De precizat că, potrivit datelor furnizate de către Direcţia Agricolă Brăila, pe parcursul anului trecut, în judeţul nostru au fost înfiinţate culturi de cartofi pentru consum pe o suprafaţă de 156 de hectare, în principal în zona periurbană, dar şi în comunele Mivila Miresii şi Vişani.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro