Mergi la conţinutul principal
Administrația Dragomir și investitorii

Parcul Industrial, începuturi

• consilierii municipali au aprobat în ședința ordinară de CLM Brăila, din 23 aprilie, un acord de principiu pentru ca societatea ”Glorious Lighting”, deținută de chinezii care au cumpărat fostul centru comercial ”Armonia” și au realizat o fabrică de corpuri de iluminat, să înceapă demersuri pentru a realiza un parc industrial • pasul administrativ are legătură cu anunțul făcut, recent, de primarul Marian Dragomir, care a precizat deja că această societate dorește să se extindă la Brăila și să mai creeze încă o fabrică • prin acest acord, ”Glorious Lighting” poate depune documentația la Ministerul Dezvoltării pentru a obține un sprijin financiar • dacă va obține acest titlu, la pachet, Primăria Brăila se angajează să scutească societatea care va realiza parcul industrial de taxe și impozite pe teren și clădirile din zona respectivă

 

Planuri interesante ale societății ”Glorious Lighting”, care a realizat o fabrică de corpuri de iluminat în locul fostului centru comercial ”Armonia”. Așa cum a anunțat primarul Marian Dragomir, chinezii doresc să își extindă afacerea la Brăila și să mai realizeze o fabrică, însă totul face parte dintr-un plan de a realiza un parc industrial în zona respectivă. Și deja se fac pași administrativi în acest sens. Mai precis, consilierii municipali au aprobat în cadrul ședinței ordinare din 23 aprilie, un acord de principiu pentru acordarea de scutiri către Glorious Lighting SRL (prevăzute la art. 20 din Legea 186/2013 cu privire la constituirea și funcționarea parcurilor industriale), pentru obținerea titlului de parc industrial.

După cum se precizează în raportul de specialitate al acestui proiect, pe 17 aprilie, societatea deținută de chinezi, a solicitat obținerea acestui acord de principiu din partea municipalității. Este un pas administrativ necesar pentru ca această companie să beneficieze de ajutor de stat regional în vederea sprijinirii investițiilor inițiale. Pe scurt, potrivit legii, administratorul unui astfel de parc industrial trebuie să obțină acordul de la Primărie înainte de data la care dorește să depună documentația pentru a obține titlul de parc industrial. Iar Glorious Lighting intenționează să depună aceste documente la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

”În vederea acordării titlului de parc industrial în condițiile speciale reglementate de procedura simplificată prevăzută în Legea nr. 186/2013, este necesar să fie respectate condițiile de fond privind acordul de principiu al autorității administrației publice locale pentru înființarea parcului industrial sub forma unei hotărâri de consiliu local. Proiectul de hotărâre propus are ca scop sprijinirea investițiilor inițiale realizate în parcurile industriale.

(...) Se impune elaborarea unui proiect de hotărâre privind acordul de principiu al Municipiului Brăila pentru ca Glorious Lighting SRL să beneficieze de ajutor de minimis sub forma facilităților fiscale prevăzute la art. 20 din Legea nr. 186/2013 privind constituirea și funcționarea parcurilor industriale”, se mai explică în raportul proiectului.

 

Primăria Brăila, dispusă să scutească societatea de taxe și impozite pe teren și clădiri

După cum se explică în cadrul raportului proiectului de hotărâre, acest titlu de parc industrial conferă administratorului și rezidenților acestuia dreptul la unele facilități. Concret, discutăm despre: scutire de la plata taxelor percepute pentru modificarea destinației sau pentru scoaterea din circuitul agricol a terenului aferent parcului industrial; scutire de la plata impozitului pe terenuri (corespunzător terenului aferent parcului industrial); scutire de la plata impozitului pe clădiri (care fac parte din infrastructura parcului industrial); scutiri, numai cu acordul autorităților publice locale, de la plata oricăror taxe datorate bugetelor locale ale unităților administrativ-teritoriale pentru eliberarea oricăror certificate de urbanism, autorizații de construire și/sau autorizații de desființare de construții pentru terenurile și clădirile din infrastructura parcului, ce fac parte integrantă din parcul industrial.

”În Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, la art. 456 alin (1), lit. I), se precizează: «Nu se datorează impozit/taxă pe clădiri pentru clădirile din parcurile industriale, parcurile științifice și tehnologice, precum și cele utilizate de incubatoarele de afaceri, cu respectarea legislației în materia ajutorului de stat». (...) La art. 464 alin. (1), lit. n) se precizează: «Nu se datorează impozit/taxă pe teren pentru terenurile din parcurile industriale, parcurile științifice și tehnologice, precum și cele utilizate de incubatoarele de afaceri, cu respectarea legislației în materia ajutorului de stat». Pot fi acordate doar facilitățile insituite prin art. 20 alin. (1) din Legea nr. 186/2013 a căror valoare cumulată cu ajutoarele de minimis acordate anterior, într-o perioadă de 3 ani fiscali, nu depășesc plafonul prevăzut la art. 2 din Ordinul nr. 2.258/27 februarie 2018, după cum urmează: «Ajutorul de minimis se acordă întreprinderilor unice localizate în parcurile industriale sub formă de renunțări la venituri bugetare, în limita echivalentului în lei a 300.000 euro pentru fiecare beneficiar, limită avută în vedere pentru ultimii 3 ani de la momentul acordării».”, se mai precizează în raport.

 

Planuri mari din partea chinezilor la Brăila

Adresa emisă de ”Glorious Lighting” către Primăria Brăila, prin care s-a solicitat acest acord de principiu, pentru inițierea demersului de obținere de titlu de parc industrial, document atașat la mapa consilierilor municipali, reprezentanții companiei precizează câteva dintre planurile de viitor. Aceștia informează că își doresc să extindă activitatea prin înființarea unui Parc Industrial pe teritoriul existent, menționând că proprietea actuală este de 191.000 mp, din care suprafața construită de 32.900 mp, restul putând fi folosit pentru o dezvoltare industrială.

După cum au fost informați aleșii locali, obiectivele parcului industrial constau într-o serie de elemente: dezvoltarea companiei ”Glorious Lighting” cu o nouă hală de producție și o investiție într-un parc fotovoltaic cu o capacitate de 1,6 MWh; atragerea de companii ce pot fi furnizori pentru societatea chinezilor la Brăila, deoarece aceștia intenționează să investească în hale, iar partenerii lor ar trebui să pluseze cu echipamente de producție. De asemenea, compania ar putea chiar să ofere spre închiriere halele de producție.

Reprezentanții companiei susțin că înființarea parcului ar prezenta unele beneficii pentru Brăila: stimularea investițiilor prin mărirea și diversificarea activităților existente pe platforma industrială, dezvoltarea acesteia cu drumuri de acces, utilități etc. Atragerea de alți investitori; crearea de noi locuri de muncă și dezvoltarea învățământului dual. Dezvoltarea pe orizontală a diverselor companii din Brăila ce vor oferi servicii către firmele din parc: construcții, transport, horeca etc. Creșterea vizibilității orașului Brăila în cadrul mediului de afaceri din România.

Compania a transmis municipalității și că în prezent se află în discuții cu diverși producători de componente electrice, dar și alți investitori din Asia, care ar fi interesați să investească în Europa. ”Glorious Lighting” susține că dorește să înceapă o campanie de promovare a viitorului parc prin Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior, Ambasade, Camere de Comerț și Industrie, Agenții Imobiliare specializate în spații industriale etc.

În timpul ședinței ordinare a CLM Brăila, consilierul municipal PNL Petrică Popa a intervenit pentru a transmite că și-ar fi dorit ca municipalitatea să fie cea care realizează un parc industrial și nu un privat.

”Este o inițiativă privată de care Municipiul Brăila are nevoie, dar m-aș fi bucurat, și eu, și colegii mei, ca un astfel de parc industrial să fie făcut de municipalitate. Au fost multe oportunități și probabil că în viitorul imediat se va realiza un parc industrial de către municipalitate”, a declarat Popa.

Proiectul de hotărâre privind acordul pentru obținerea titlului de parc industrial de către această companie a fost adoptat cu unanimitate de voturi de membrii CLM Brăila.

Reamintim că, Glorious Lighting SRL a venit la Brăila în 2017 și a achiziționat fostul centru comercial “Armonia” contra sumei de 6,5 milioane euro. Chinezii au transformat ulterior clădirea într-o fabrică de corpuri de iluminat în care au investit 3,5 milioane de euro în reamenajarea și recompartimentarea spațiului, 5 milioane în echipamente și 2 milioane în componente și capital uman. Inaugurarea fabricii a avut loc în mai 2019.  Potrivit primarului Marian Dragomir acest lucru a însemnat înființarea a 800 de noi locuri de muncă în municipiu.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro