Mergi la conţinutul principal

Problemele apărute la Podul peste Dunăre, considerate minore de către liderii PSD

• în cadrul unei conferințe de presă, atât primarul Marian Dragomir, cât și președintele Consiliului Județean, Francisk Iulian Chiriac, au susținut că văd un avantaj în faptul că problemele au apărut în perioada în care constructorul încă se află pe șantier și le poate remedia • Dragomir nu a ratat ocazia de a-i taxa pe ”cârcotașii de serviciu”, care nu știu decât să critice • Mihai Tudose, europarlamentar PSD, a pus problemele apărute pe seama constructorului, care nu ar merita să mai facă în România ”nici măcar o criptă”

 

Problemele apărute la Podul peste Dunăre de la inagurarea acestuia, în iulie 2023, cum ar fi desprinderea șuruburilor din parapeții metalici de protecție sau recenta tasare a unei porțiuni de asfalt la una dintre rampele podului, sunt considerate ”deficiențe minore” de către liderii administrației brăilene.

În cadrul unei conferințe de presă organizate în luna martie, primarul Marian Dragomir a făcut mai multe declarații pe tema acestui subiect. Mai întâi, acesta a făcut referire la ”eternii cârcotași”.

”Atunci când s-a semnat contractul pentru Podul peste Dunăre, foarte mulți au criticat. De ce au criticat? Pentru că un brăilean, Mihai Tudose, a reușit, după zeci de ani de zile, să semneze un contract care punea în aplicare visul multor generații din Brăila: podul peste Dunăre. Uneori, visam doar la podul peste Dunăre și el a fost cel care a pus semnătură pe cel mai important document pentru infrastructura de după Revoluție din România. Și apoi au început lucrările. Și la fel au început glumele acelor cârcotași. Eternii cârcotași... Că e groapa prea mare, că e prea înalt podul, că e stânga, că e la dreaptă, că se inundă, că ce întâmplă nu știu ce... Că de ce așa, că de ce nu e așa, că ei ar fi făcut altfel și așa mai departe. Apoi, s-au terminat lucrările la pod și iar... Că de ce l-au inaugurant, că de ce a venit președintele la cea mai mare investiție din România, că de ce a fost prezent Mihai Tudose, că de ce au mers acolo... Dar pe ascuns știți ce făceau cârcotașii? Se pozau și ei la pod”, a spus edilul.

Dragomir a continuat apoi în același ton, spunând că unii fac din țânțar armăsar. În opinia acestuia, este normal să mai apară mici probleme la o lucrare atât de mare, inaugurată în vara trecută. Mai mult, acesta a spus că este un avantaj că problemele au apărut în perioada în care constructorul încă se află pe șantier și le poate remedia. 

”După aceea (n.r. – după ce podul a fost inaugurat), au mai apărut probleme. Că au dispărut niște șuruburi de la parapeți. «Se prăbușește podul!», «Calamitate!». S-au pus la loc șuruburile, nu s-a prăbușit nimic! Și acum au apărut din nou! Vine campania electorală și se mai găsește câte ceva. Și au apărut tasări la zona care asigură accesul pe pod. Vă dați seama, când cineva își construiește o casă sau, mai puțin de atât, își văruiește un apartament, mai apar anumite probleme. Dar la o lucrare de o asemenea anvergură, care este cea mai mare investiție din România de după Revoluție, al treilea pod din Europa! Și mai apar probleme. Și cel mai important cred că este că acestea se rezolvă de către constructor, pe banii lui. Și ce ar vrea cârcotașii acum? Să dărâmăm podul? Să trecem iar cu bacul? Oare ați uitat câți bani se făceau cu bacurile, care erau interesele? Și nu doar la Brăila, ci peste tot!”, a mai spus acesta.

La rândul său, Francisk Iulian Chiriac, președintele Consiliului Județean, vede un avantaj în faptul că problemele au apărut după inagurare și că pot fi remediate cât constructorul încă se află pe șantier.

”Eu mă bucur că s-a inaugurat podul cu un an de zile înainte pentru că în trafic, mergând automat mașinile pe el și sub sarcină, toate aceste deficiențe pot fi remediate cât constructorul este acolo. Dacă el era acolo ca bibeloul și ne dădea drumul, nu știu, anul acesta și toate aceste deficiențe erau după ce constructorul pleca, atunci lucrurile din punctul meu de vedere erau mult mai grave”, a spus Chiriac.

De asemenea, acesta a precizat și că a vorbit cu reprezentantu CNAIR cu privire la stadiul pasajului peste calea ferată din zona fostului FNC, care face legătura între Șoseaua de Centură a municipiului și noul pod, precum și între cartierele Chercea și Vidin. Deși pare a fi finalizat de mai multe luni, acesta încă nu a fost pus în funcțiune.

”Am discutat cu reprezentanttul CNAIR și tot îi cer socoteală și să îmi răspundă când va da drumul podului peste calea ferată. Au spus că firma italiană încearcă până la sfârșitul lunii aprilie să dea în folosință și acest tronson. Este vorba de primul sens giratoriu, podul peste calea ferată de la Calea Galați. Și au zis că vor să dea în folosință și drumul care leagă podul de Jijila. Acolo mai au de pus parapeți și încă câteva lucrări la partea de drum. Noi ne dorim să dea drumul măcar la acest segment de pe raza județului Brăila pentru că va decongestiona foarte mult traficul din municipiul Brăila, mai ales pe Centură, către pod. Acum este foarte aglomerat ținând cont că sunt lucrări pe Baldovinești și tot ocolesc pe drumul comunal, pe drumul județean”, a mai declarat acesta.

Tudose: ”Dacă ar fi după mine vă spun sincer că acel constructor n-ar mai face în România nici măcar o criptă”

Despre nemulțumirile cetățenilor legate de problemele care au apărut la Podul peste Dunăre de la inaugurarea acestuia a vorbit și europarlamentarul PSD, Mihai Tudose, într-o conferință de presă recentă. Acesta a lăsat să se înțeleagă că de vină pentru toate neregulile ar fi constructorul, compania italiană WeBuild (Astaldi), care odată ce s-ar fi văzut ”cu sacii în căruță”, nu și-a dat interesul să facă treabă de calitate. Acesta a dat exemplu macaralelor de la pod care ar fi trebui demontate în ”maxim două luni” de la inaugurarea podului, adică undeva în septembrie 2023.

”La Pod, dacă ar fi după mine, vă spun sincer că acel constructor n-ar mai face în România nici măcar o criptă. Aș pomeni noțiunea de nesimțire. Ați fost cu toți martori anul trecut la darea în folosință a podului, când constructorul a spus că două luni mai durează până când demontează macaralele. Una încă râde la noi când trecem pe acolo, ne sfidează. Adică s-a văzut cu sacii în căruță și amână momentul recepției că mai are niște treburi de reglat. V-am spus, nesimțirea ar fi un cuvânt dulce pentru chestia asta. Și sunt destui pe piață care sunt capabili să facă aceste lucrări. Eu cred că această companie, în stilul ăsta, n-ar mai trebuit să fie prezentă în România, repet, nici măcar la nivel de făcut o criptă în cimitir. Și aceea e prea mult pentru bătaia de joc la care ne-a supus”, a declarat Tudose.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro