Mergi la conţinutul principal

Protest spontan al angajaţilor APIA Brăila

• oamenii şi-au manifestat nemulţumirea referitor la faptul că din ianuarie, odată cu aplicarea noii Legi a salarizării, lefurile li se diminuează simţitor • din estimările lor ar fi vorba dfespre o reducere între 700 şi 2.800 lei, în funcţie de funcţia şi gradul deţinute în cadrul instituţiei • dar cel mai mult îi deranjează faptul că la nivelul APIA central, salariaţilor li se vor majora salariile în timp ce la centrele judeţene fenomenul va fi exact invers • la acest moment, salariul net al unui funcţionar al APIA Brăila pleacă de la aproape 2.000 lei şi poate depăşi 8.000 lei în cazul celor cu funcţii de conducere  

 

Angajaţii Centrului Judeţean al Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură din Brăila, dar şi cei din cadrul centrelor locale ale instituţiei de pe raza judeţului, au organizat în cursul zilei de ieri un protest spontan în faţa Palatului Agriculturii Brăila, nemulţumiţi de faptul că Legea salarizării va avea un impact negativ asupra salariilor pe care le încasează. După ce au făcut calculele pe noua grilă de salarizare aplicabilă din ianuarie anul viitor, au constatat că li se vor diminua lefurile cu sume cuprinse între 700 şi 2.800 lei, în funcţie de grad, clasă şi tipul postului ocupat în cadrul instituţiei. Aşa că, joi dimineaţă, în jurul orei 9.00 sindicaliştii au ieşit pe treptele din faţa Palatului Agriculturii pentru a reclama faptul că prevederile Legii salarizării le afectează veniturile pe care le vor încasa de anul viitor.

Trebuie punctat faptul că aceleaşi calcule arată şi că, la nivelul APIA Brăila, pentru funcţionarii publici debutanţi, asistenţi sau principali, însă cu gradaţii profesionale mici, noua Lege a salarizării înseamnă totuşi o creştere a veniturilor nete, în medie, de la 80 până la circa 160 lei.

“Eu lucrez de peste 10 ani în cadrul acestei instituţii. Am făcut şi ore suplimentare, am lucrat şi în weekend-ri. Alături de colegii mei am făcut toate eforturile pentru a sprijini fermierii brăileni, astfel încât subvenţiile să ajungă la timp la ei. De exemplu, la acest moment plata avansului în cadrul Campaniei 2017 a fost făcută în proporţie de peste 90%, context în care suntem pe locul VII la nivel naţional din acest punct de vedere”, ne-a declarat unul dintre protestatari. “Nu este normal aşa ceva, să ne diminueze salariile! Trebuie să fim remuneraţi pe măsură, având în vedere că am atras fonduri europene şi am adus în agricultura judeţului sume importante de bani”, a venit completarea unei colege. “Este revoltător faptul că la nivelul instituţiei centrale a APIA nu vor exista diminuări de salarii pentru că la ei se va lucra cu o altă grilă decât în cazul nostru, al celor de la centrele judeţene şi locale. Aşa că cerem să se aplice şi în cazul nostru acea grilă care îi va avantaja doar pe colegii din APIA Central. Sau măcar să ne menţină actualul nivel de salarii”, a mai spus o altă salariată a APIA Brăila.

Organizaţia sindicală a salariaţilor din Agenţie a subliniat că protestatarii vor recupera cele 3 ore cât a durat acţiunea de joi, 16 noiembrie.

 

Mesajul ministrului Petre Daea: “Staţi liniştiţi şi munciţi!”

Petre Daea, ministrul Agriculturii le-a transmis protestatarilor un mesaj împăciuitor menit să liniştească spiritele. “Ei au o singură misiune: munca. O muncă cinstită, pe bani remuneraţi corect. Nu cred că sunt în situaţia să se plângă acum de salarii. Eu asta le-am spus angajaţilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură: «Staţi liniştiţi şi munciţi!». Asta le transmit şi acum tuturor funcţionarilor din APIA, pe care îi respect: să fie liniştiţi şi să muncească. Până la începutul anului mai este. Acum, trebuie să daţi subvenţiile, pentru că avem bani în buget şi aceştia trebuie să plece către fermieri, nu să-i blocăm prin minister, pentru că s-ar putea să dăm socoteală pentru treaba asta. Repet, asta le transmit: să muncească, pentru că sunt plătiţi cu salarii bune, şi să muncim toţi, în frunte cu mine. Eu, uneori, sunt sub nivelul unor funcţionari din APIA din punct de vedere al salariului”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, pentru Agerpres.

Contact de presa centrală, directorul general al APIA, Adrian Pintea, a anunţat că există un proiect de OUG care va reglementa problema salarizării. “Într-adevăr, pe Legea salarizării 153/2017 este o problemă în ceea ce priveşte funcţiile de conducere şi de execuţie la nivel teritorial, până la nivelul de consilier superior. Este un proiect de OUG, care nu este azi pe ordinea de zi a Guvernului, dar care va reglementa anumite aspecte în ceea ce priveşte salarizarea în APIA. Am avut o întâlnire împreună cu domnul ministru şi cu sindicatele în care s-a spus de această ordonanţă şi să vedem cum şi când va ieşi. Eu ştiu ce a însemnat şi ce înseamnă munca fiecăruia dintre ei, pentru că zile şi nopţi am petrecut aici”, a precizat sursa citată.

APIA are în prezent 4.859 de posturi, din care în jur de 400 sunt la nivel central.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro