Mergi la conţinutul principal

Reîntineresc vechile statui de pe bulevardul Independenţei

• o firmă specializată din București lucrează în prezent, cu tehnologii de ultimă oră, la curățarea statuilor de piatră deteriorate de intemperii, care n-au mai fost îngrijite profesional în ultimii 45 de ani

 

De-a lungul istoriei sale de aproape 700 de ani, Brăila a fost recunoscută nu doar prin cosmopolitismul, comerţul şi dezvoltarea sa economică dar şi prin atributele unui oraş cu o înfloritoare cultură şi nenumărate exemple ale artei monumentale: sculpturi, mozaicuri, fresce, vitralii, plăci comemorative etc. Toate acestea întregind fericit renumele de “oraş al statuilor şi salcâmilor”, al platanilor, dar şi al ceasurilor şi cişmelelor publice. Edificiile cultural-sportive, casele de epocă, bisericile, castelul de apă şi ceasul din flori din Grădina Mare, dar şi Piaţa Traian (cu ceasul său monumental, grupul statuar şi fântâna arteziană), faleza Dunării, bulevardele, acum complet reabilitate şi modernizate, şi grădinile sale au dus, de asemenea, faima Brăilei în lume.

În ceea ce privește sculpturile oraşului, numărul acestora a cunoscut, în anii '60, '80 şi după 1990, o puternică extindere, inclusiv în instituţiile de învăţământ. Evident că de-a lungul timpului arta a fost influenţată diferit de calitatea materialelor folosite, curentelor politice sau sociale etc – însă, incontestabil, arta sculpturală la Brăila s-a bucurat şi de autori celebri în ţară şi străinătate.

Inevitabil, timpul şi-a pus amprenta pe cele mai vechi dintre statui, cum sunt cele de pe bulevardul Independenţei sau pe faleza Dunării. Unele, inclusiv cele aflate pe Independenței au fost cosmetizate  după 1981 doar cu peria de sârmă, apă sub presiune şi săpun, fără ca efectele în timp să fie cele scontate. De aceea, este de apreciat că în prezent se lucrează la reabilitarea cu tehnologii şi materiale de ultimă oră a vechilor statui de pe Bdul. Independenţei: “Maternitate” (autor. C. Rădulescu), “Stegarii” ((Victor Postelnicu), “Victorie”(V. Postenicu) şi “Adolescenţă”( Valentin Boştină), aceasta din urmă puternic afectată de plantarea în 2010 a unor copaci şi arbuşti ornamentali, ceea ce a condus la înegrirea ei.

      

Tehonolgii moderne, meseriaşi de excepţie

Lucrările sunt executate de o firmă din Bucureşti, specializată în reabilitarea de monumente istorice, statui, clădiri, echipele fiind coordonate de un specialist în domeniu, care a preferat să nu-i menționăm numele. De-a lungul timpului, acesta s-a ocupat de lucrări de artă din incinta Palatului Parlamentului, metroului, având în ”palmares” diverse edificii şi fântâni, palate etc.  Iar de Brăila este legat sufleteşte şi o cunoaşte de când, împreună cu renumitul artist plastic Virgil Mihăescu, a acţionat la renaşterea arhitecturală a edificiului Teatrului “Maria Filotti”, apoi la reabilitarea ceasului din Piaţa Traian. Amintindu-şi cu plăcere şi de colaborarea cu arhitecţi şi proiectanţi de la Institutul de Proiectări și constructori ai ICMJ la alte lucrări din oraş.

Cât priveşte actuala actuala acţiune de pe bulevardul Independenţei, am aflat  că “după sablajul cu aer şi nisip extrafin,reabilitarea vechilor statui se realizează printr-o tehnologie care include operaţiuni de: gomaj (tratament biocid) cu Preventol, pentru înlăturarea muşchilor, lichenilor şi bacteriilor, a substanţelor nocive depuse pe statui. Biocidul asigură ani buni valabilitatea reabilitării actuale, inclusiv prin curăţarea chimică a petelor cu AB 57.  După acestea urmează, în final, alte tratamente  cu substanţe menite să întărească şi să protejeze piatra de pătrunderea apei; prin izolare şi protecţie chimică. Este vorba de hidrofugonat, cunoscut sub denumirea “efectul pană de gâscă” (scurgerea “mărgelelor”, sferelor minuscule apă de pe statui. Cu precizarea că intervenţiile asupra statuilor sunt de mare precizie; la  nivel de micron/milimetru. Lucrându-se chirurgical, cu instrumente asemănătoare, unui pix: fără afectarea structurii şi dimensiunilor acestora“.  

Evident, că vom reveni asupra lucrărilor de restaurare a statuilor de pe Independenţei, când acestea vor ieşi la lumină, iar  despre statuile şi fântânile Brăilei, dincolo de reuşitele în domeniu, subiectul rămâne unul deschis; cu diverse controverse, inadvertenţe şi priorităţi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro