Mergi la conţinutul principal

Recomandare de lectură: … SĂ UCIZI O PASĂRE CÂNTĂTOARE, HARPER LEE, Editura Polirom, Iași, 2014

Harper Lee este o scriitoare de origine americană care a trăit între anii 1926 și 2016, fiind cunoscută în primul rând datorită romanului de succes „… Să ucizi o pasăre cântătoare”. Cartea este una complexă, în paginile sale autoarea abordând teme precum copilăria, educația, inocența, dar și rasismul. Povestea este redată din punctul de vedere al lui Scout Finch, o fetiță care la finalul cărții are vârsta de 9 ani și care își trăiește copilăria alături de fratele ei, Jem, în timpul crizei economice, în ținutul Maycomb, Alabama, așadar în sudul Statelor Unite.

Romanul este structurat pe două părți. În prima parte sunt prezentate aventurile celor doi frați, care, împreună cu prietenul lor, Dill, încearcă să depășească un obstacol misterios în copilărie, și anume Bau Radley, un vecin care nu iese niciodată din casă și despre care se spun povești înspăimântătoare. În partea a doua, autoarea abordează problema dramatică a unui negru care este acuzat că a violat o femeie albă, în prim-plan fiind procesul și Atticus, tatăl copiilor, care este avocatul apărării. Prejudecățile își fac loc în sala de judecată, iar fata își amintește o serie de evenimente pe parcursul procesului. Orășelul sudist este cuprins de violență, însă există oameni care nu se lasă cuprinși de setea generală de răzbunare, Atticus Finch devenind un model în acest sens pentru copiii săi.

“Aș prefera să tragi în cutii de conserve în curtea din dos (…) e păcat să ucizi o pasăre cântătoare. Era prima dată când îl auzeam pe Atticus spunând că e păcat să faci ceva, de aceea am întrebat-o pe domnișoara Maudie ce voise să spună.

- Taică-tău are dreptate. Păsările cântătoare nu fac altceva decât să cânte, spre desfătarea noastră. Ele nu strică grădinile oamenilor; nu-și fac cuibul în lanurile de porumb, în schimb își pun tot sufletul cântând pentru noi. De asta e păcat să ucizi o pasăre cântătoare.”

Sensurile profunde ale acestui roman pot fi descoperite parcurgându-l, în ajutorul cititorului venind un limbaj lejer și un stil accesibil tuturor.

Cartea a fost ecranizată în anul 1962, în regia lui Robert Mulligan, cu Gregory Peck, John Megna și Frank Overton în rolurile principale.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro