Mergi la conţinutul principal

Recomandare de lectură: PÂNZA CHARLOTTEI, E. B. WHITE, Editura Arthur, București, 2015

E. B. White s-a născut în Mont Vernon, SUA, în 1899. Este cunoscut în primul rând datorită celor trei cărți pentru copii pe care le-a scris, ele fiind printre cele mai îndrăgite scrieri din această categorie în întreaga lume: “Stuart Little” (1945), „Charlotte՚s Web” (1952) și „The Trumpet of the Swan” (1970). O cercetare realizată în 2010 de School Library Journal a arătat că „Pânza Charlottei” este pe locul I în topul preferințelor cititorilor.

Romanul prezintă povestea lui Wilbur, un porcușor sensibil, care iubește pe toată lumea. Născut mult mai mic decât frații săi, porcușorul este salvat de la pieire de Fern, fata familiei Arable, proprietarii fermei unde se afla Wilbur. După ce acesta crește și prinde puteri datorită grijii deosebite cu care îl tratează Fern, familia decide să îl vândă unei alte ferme. Aici, familia Zuckerman îl pregătește pentru… Crăciun. Fern vine însă în vizită și, cu ajutorul celorlalte animale de la fermă – o gâscă căreia îi place să vorbească în versuri, un șobolan care adoră groapa de gunoi, dar mai ales o păienjeniță, pe nume Charlotte – reușește să îl transforme pe Wilbur într-un porc „super”, „fantastic” și „radiant”, pe care toată lumea dorește să îl viziteze.

Porcușorul este deosebit de afectuos și loial și răspunde gesturilor prietenilor lui cu multă dragoste. Charlotte țese pentru el o pânză salvatoare, iar el este gata de orice sacrificiu pentru a-i arăta recunoștința, dar și iubirea pe care i-o poartă.

Cartea este extrem de sensibilă, copiii vor empatiza cu personajele acesteia și vor dori să o recitească pentru a se bucura încă o dată de frumoasa poveste, completată cu ilustrații sugestive ce îi ajută pe cei mici să intre mai ușor în lumea descrisă de autor.

Într-un interviu, E. B. White afirma, referindu-se la cititorii săi: „Cine coboară nivelul atunci când scrie pentru copii își pierde vremea. Trebuie să ridici nivelul, nu să-l cobori. Copiii sunt pretențioși. Sunt cititorii cei mai atenți, curioși, pasionați, sensibili, rapizi și empatici. Acceptă, aproape fără rezerve, tot ce le propui, atâta vreme cât ești cinstit, curajos și clar.”

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro