Mergi la conţinutul principal
Comunicat de presă

Se îmbunătăţesc 6 acte normative esenţiale pentru sistemul de asistenţă socială din România

• afirmă Florin Dobrescu (foto), secretar de stat în Ministerul Muncii și Solidarității Sociale

 

Recent Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul asistenţei sociale, proiect al cărui parcurs legislativ a început pe 7 septembrie 2023, când a fost prezentat în primă lectură în şedinţa de Guvern.

”Astfel, se îmbunătăţesc 6 acte normative esenţiale pentru sistemul de asistenţă socială din România: Legea asistenţei sociale nr. 292/2011; Legea nr. 197/2012 privind asigurarea calităţii în serviciile sociale; Legea nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice; Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activităţii de voluntariat în România; OUG nr. 113/2011 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială; OUG nr. 82/2016 pentru aprobarea statutului special al funcţiei publice specifice de inspector social şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Noua lege vine cu reglementări clare în domeniul asistenţei sociale şi stabileşte limitele în care se desfăşoară activitatea furnizorilor de servicii sociale în interesul oamenilor. Consolidează rolul inspectorului social şi capacitatea funcţională a Inspecţiei Sociale şi întăreşte asistenţa socială la nivelul comunităţilor mici”, declară Dobrescu în comunicatul de presă. Sursa citată punctează că legea aduce modificări în ceea ce priveşte modalitatea de finanţare a serviciilor sociale, pe principiul "finanţarea urmează beneficiarul", iar banul public este cheltuit transparent, cu un traseu mai uşor de urmărit.

”Va fi înfiinţat Registrul naţional electronic de evidenţă a persoanelor beneficiare de servicii sociale şi revizuit Registrul electronic unic al serviciilor sociale, astfel că inspectorii care efectuează verificările din teren vor avea, în timp real, toate datele necesare.

Furnizorii de servicii sociale vor fi consiliaţi gratuit de către reprezentanţii ANPIS, astfel încât să cunoască toate obligaţiile pe care le au potrivit legislaţiei. Niciun serviciu social nu va mai putea funcţiona, nici măcar provizoriu, fără controlul în teren al inspectorilor sociali. Pentru prima dată se introduc sancţiuni penale pentru furnizarea de servicii fără licenţă, iar amenzile cresc de 5 ori şi pot ajunge la 100.000 de lei”, a adăugat secretarul de stat.

Prezenta lege vine cu reglementări clare şi în ceea ce priveşte retragerea licenţei serviciului social, care reprezintă interzicerea funcţionării acestuia şi poate fi dispusă în situaţii precum: neacceptarea controlului sau refuzul colaborării cu organele de control în vederea efectuării acestuia; în cazul în care, din cauza gravităţii faptelor constatate, se apreciază că se încalcă drepturile fundamentale ale beneficiarilor, punându-se în pericol viaţa acestora; la recomandarea expresă a altor instituţii cu atribuţii în verificarea respectării calităţii serviciilor sociale. În această ultimă situaţie, se aplică fumizorului de servicii sociale şi măsura interzicerii înfiinţării oricărei categorii de servicii sociale pe o perioadă de 3 ani.

Proiectul de lege a fost adoptat pe 26 martie 2024, în Camera Deputaţilor, după ce, pe 5 februarie 2024 fusese adoptat de Senat, iar legea este trimisă spre promulgare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro