Mergi la conţinutul principal
Dat pe mâna procurorilor printr-un apel făcut la Linia Telverde Anticorupţie

Se strânge laţul la Serviciul Rutier

în ultimul timp, tot apare câte un episod în care sunt implicaţi poliţişti rutieri, începând chiar de la şeful serviciului  • nu demult, Bogdan Zotoi a intrat în atenţia Agenţiei Naţionale de Integritate, fiind acuzat că nu îşi poate justifica o parte din avere • Zotoi chiar a fost mutat de la conducerea Serviciului Rutier • la scurt timp, au curs acuzaţii penale la adresa unui alt agent de poliţie, care a picat în plasa ofiţerilor de la Direcţia Generală Anticorupţie şi a procurorilor • agentul de poliţie Florian Mortu a făcut greşeala de a ajuta un cunoscut, pentru obţinerea certificatului de înmatriculare al unui autoturism, care fusese reţinut anterior de poliţişti • mai mult de atât, poliţistul l-a pus pe cel care a luat certificatul să semneze în numele proprietarului maşinii, în registrul certificate de înmatriculare • s-a dat alarma prin Linia Telverde Anticorupţie 0800.806.806,  iar acum, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au dispus trimiterea în judecată a poliţistului

 

Tot se sparg “bubele”, dacă putem spune aşa, la Serviciul de Poliţie Rutieră (SPR). În ultimul timp, Serviciul de Poliţie Rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila a cam fost în prim plan, şi nu cu bune, ci mai mult cu rele, întrucât acuzaţiile şi schimbările din funcţii au început să curgă. Chiar şeful SPR, Bogdan Zotoi, a fost schimbat recent din funcţie, fiind mutat la Serviciul Cabinet. S-a întâmplat ca această mutare să vină, întâmplător sau nu, chiar după ce Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-a acuzat pe Zotoi că nu îşi poate justifica o parte din avere. Şi s-a dat startul anchetei. A urmat un alt episod, tot cu un poliţist de la SPR, acuzaţiile fiind, de această dată, de natură penală. Este vorba despre un agent de poliţie care a “fentat” legea, atunci când a ajutat un cunoscut să recupereze un certificat de înmatriculare reţinut anterior de poliţişti. În acest caz totul a pornit de la o sesizare prin Linia Telverde Anticorupţie 0800.806.806 iar ofiţerii de la Anticorupţie au intrat pe fir. Dosarul a ajuns la procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila iar poliţistul acuzat, Florian Mortu, a fost trimis în faţa instanţei de judecată care va stabili dacă este sau nu vinovat.

Este adevărat că acest dosar este “mic copil” faţă de cel care a ajuns de ceva timp pe rolul instanţei “Mită la poliţişti”, unde trupa acuzaţilor este mult mai mare, de 22 de persoane, fiind vorba însă tot de poliţişti de la Rutier. Şi în condiţiile în care acuzaţiile se tot strâng şi tot mai pică câte un poliţist rutier, începem să ne întrebăm: Ce se întâmplă la Serviciul Rutier Brăila şi ce măsuri trebuie luate pentru a fi puse lucrurile la punct!?

Aşteptăm cu interes să vedem care va fi verdictul în toate aceste dosare. Totodată, rămâne de văzut şi dacă Bogdan Zotoi va reveni, în perioada următoare, la şefia SPR. Oricum, legat de acest post am primit o sesizare la redacţie, prin care eram anunţaţi că un anume ofiţer de poliţie a fost pus pe funcţie, în locul celui care era desemnat să îndeplinească atribuţiile de şef. Am făcut investigaţii şi am aflat adevărul. Şerbănescu a intrat în concediu de odihnă şi, aşa cum era normal, alt ofiţer de poliţie a rămas la comandă.

 

Ajutorul dat l-a costat! Acuzaţiile procurorilor faţă de poliţistul reclamat la Anticorupţie

Săptămâna trecută, un alt poliţist de la Rutier a ajuns în faţa instanţei de judecată. Nu a luat vreo mită, însă ar fi ajutat un cunoscut să obţină certificatul de înmatriculare al unui autoturism, într-un mod nu tocmai legal. Acuzaţiile sunt aduse de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, care l-au trimis în judecată pe agentul de poliţie Florian Mortu, pentru infracţiunile de instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi abuz în serviciu. Alături de acesta, mai sunt judecate alte două persoane, Cristian Sava şi Cătălin Popa, care au reuşit să rezolve unele probleme cu ajutorul poliţistului. Pe fir au intrat şi ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) - Serviciul Judeţean Anticorupţie (SJA) Brăila, întrucât era vorba şi despre un agent de poliţie, iar sesizarea a venit din partea unui denunţător, prin Linia Telverde Anticorupţie 0800.806.806. Ofiţerii de poliţie judiciară ai SJA Brăila au finalizat cercetările, iar procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor. Fapta a fost sesizată de către un martor denunţător, în data de 7 iunie 2016, la Linia Telverde Anticorupţie. Mai exact, în ziua de 19 mai, denunţătorul a fost oprit în trafic de un echipaj de poliţie şi i-a fost reţinut certificatul de înmatriculare al maşinii. Ulterior, pentru a-şi rezolva problema, şoferul a intrat în legătură cu Sava Cristian, care i-a pretins o sumă de bani, pentru a-l ajuta, prin intermediul lui Popa Cătălin, să îşi recupereze documentul. Ulterior, s-a ajuns la poliţistul Florian Mortu, care nu a ţinut cont de prevederea legală şi a dat certificatul unei alte persoane, deşi legea precizează clar că certificatul de înmatriculare reţinut se poate restitui doar titularului.

 

Cine a luat mita!? Poliţiştii se feresc

După cum arată procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, inculpatul Sava Cristian (39 de ani) deţine pe strada Fortificaţiei, în apropiere de sediul Poliţiei Rutiere Brăila, un centru de copiat acte “La Cristi - Acte auto”, unde desfăşoară, în calitate de persoană fizică autorizată, activităţi diverse de secretariat, de intermediere înmatriculări autoturisme şi de broker de asigurări. Inculpatul Popa Cătălin (42 de ani) este conducător auto la SC Gebamy Trans Junior SRL, fiind prieten cu inculpatul Sava Cristian, iar în timpul liber desfăşoară pe cont propriu activităţi de intermediere vânzări auto aduse din spaţiul UE. Inculpatul Mortu Florian, de 43 de ani, este agent de poliţie la Serviciul Rutier şi îşi desfăşoară activitatea la ghişeul Compartimentului Abateri.

Incidentul cu înmatricularea unui autoturism “Opel Corsa”, care avea să-i aducă pe cei trei în vizorul organelor de anchetă, s-a produs în iunie 2016, iar acum procurorii au definitivat cercetările în această cauză. În cursul lunii mai 2016, arată procurorii, inculpatul Sava Cristian a pretins şi primit de la suspectul Marian B. o sumă de bani, respectiv 350 lei, partea sa, pentru a intermedia cu ajutorul relaţiilor sale obţinerea certificatului de înmatriculare de la lucrătorii Poliţiei Rutiere Brăila, act ce fusese reţinut de organele de poliţie, în mai 2016. Sava mai este acuzat că a întocmit în fals, în luna iunie 2016, un act de vânzare-cumpărare între Marian B. şi G. D., pentru un autoturism Opel Corsa, dar şi fişa de înmatriculare a autoturismului respectiv. Aceste acte le-a semnat în locul vânzătoarei, la rubrica “semnătura vânzătorului”, fiind vorba aici de infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Intermediarul a pus astfel actele la punct pentru ca acestea să poată fi folosite la Serviciul Înmatriculări Vehicule, în vederea reînmatriculării autoturismului respectiv pe numele lui Marian B. După ce a luat suma de bani de la noul proprietar al autoturismului, inculpatul Sava Cristian a intrat în legătură cu amicul său, Popa Cătălin, şi l-a rugat să rezolve problema cu certificatul de înmatriculare. Potrivit procurorilor, la data de 6 iunie 2016, acesta din urmă a intervenit pe lângă cunoştinţele sale, lucrători de poliţie din cadrul Poliţiei Rutiere Brăila, respectiv poliţistul Mortu Florian (care îşi desfăşura activitatea în cadrul compartimentului Abateri) şi a obţinut certificatul de înmatriculare  al autoturismului Opel Corsa, aparţinând lui Marian B. Era vorba despre actul reţinut de organele de poliţie la data de 19 mai 2016.

Astfel, în ziua de 6 iunie, arată procurorii, Popa Cătălin a mers la sediul Poliţiei Rutiere şi a obţinut certificatul de înmatriculare, iar după ce a primit acest act a semnat de primire, la indicaţia lucrătorului de poliţie Mortu Florian, în “Registru certificate de înmatriculare al Serviciului Rutier din cadrul IPJ Brăila”, deşi nu avea voie să dea această semnătură, întrucât nu el era proprietarul maşinii.

 

Procurorii arată greşelile făcute de poliţist

În finalul anchetei, toate s-au spart însă în capul poliţistului Mortu Florian, care are mai mult de suferit pentru greşelile făcute, întrucât este lucrător în cadrul unei instituţii din MAI. După cum se arată în rechizitoriul Parchetului, la data de 6 iunie 2016, în calitate de agent de poliţie la Serviciul Rutier şi desfăşurând activitatea la ghişeul “Abateri”, acesta a încălcat prevederile legale ale OUG 195/2002, care prevede că certificatul de înmatriculare reţinut de organele de poliţie se restituie doar proprietarului sau utilizatorului autoturismului. În schimb, acesta a restituit certificatul de înmatriculare al autoturismului Opel Corsa, aparţinând lui Marian B., unui cunoscut pe nume Popa Cătălin, nu proprietarului autoturismului respectiv. Potrivit procurorilor, prin această acţiune, poliţistul a comis infracţiunea de abuz în serviciu, întrucât a cauzat o vătămare a intereselor instituţiei unde îşi desfăşoară activitatea, adică IPJ Brăila. În plus, poliţistul i-a solicitat persoanei căreia i-a dat, în mod ilegal, certificatul de înmatriculare, să semneze de primire în locul lui Marian B., adică a celui care era proprietarul autoturismului, în registrul certificate de înmatriculare, fiind vorba aici de infracţiunea de instigare la fals material în înscrisuri oficiale.

Inculpaţii Sava şi Popa nu au dat declaraţii, pe parcursul urmăririi penale, iar poliţistul Mortu Florian nu a recunoscut faptele reţinute în sarcina sa.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila i-a trimis în faţa instanţei pe Sava Cristian (infracţiunile de trafic de influenţă, fals în încrisuri sub semnătură privată şi fals material în înscrisuri oficiale), Popa Cătălin (infracţiunile de complicitate la trafic de influenţă şi fals material în înscrisuri oficiale) şi poliţistul Mortu Florian (infracţiunile de instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi abuz în serviciu). Mai departe, instanţa va decide. Până atunci însă, poliţistul este pus la dispoziţia conducerii IPJ Brăila, întrucât este cercetat penal.

 

Acuzaţii aduse şefului SPR, de ANI

Comisarul Bogdan Zotoi, acuzat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) că nu poate justifica aproape 140.000 lei, din propria avere, nu mai este şef la Serviciul Poliţiei Rutiere (SPR) Brăila, din data de 3 noiembrie. Coincidenţă sau nu, ofiţerul a fost împuternicit pe o altă funcţie, de şef la Serviciul Cabinet, chiar din data când au fost făcute publice şi acuzaţiile ANI. Funcţia pe care a fost împuternicit Zotoi este temporar vacantă, şefa serviciului fiind în postnatal. Nu ştim dacă această mutare este în favoarea sau defavoarea ofiţerului de la Rutier, însă prea au venit acuzaţiile şi schimbările de pe o funcţie pe alta, în acelaşi timp.

Acuzaţiile aduse ofiţerului Bogdan Zotoi, privind averea nejustificată, au fost prezentate de ANI prin intermediul unui comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei. Se preciza faptul că Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate, în cuantum de 135.988 lei, între averea dobândită şi veniturile realizate de către Zotoi Virgiliu Bogdan, funcţionar public cu statut special de ofiţer de poliţie. ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Galaţi, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate în perioada exercitării funcţiei de către Zotoi Virgiliu Bogdan. Şeful SPR Brăila a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro