Mergi la conţinutul principal
Lege nouă pentru asociaţiile de proprietari. Ce modificări aduce

Statul poate cumpăra apartamentele datornicilor la întreţinere

• aceasta stabileşte principiile de organizare şi funcţionare a condominiului, precum şi regulamentul de funcţionare al acestuia • element de noutate: primăriile pot cumpăra apartamentele marilor datornici pe care apoi să le folosească drept locuinţe sociale • foştii proprietari au întâietate la închirierea lor, însă doar dacă întrunesc condiţiile de eligibilitate în ce priveşte repartizarea unei locuinţe sociale • proiectul de lege aprobat de Guvernul Cioloş trebuie să primească în prealabil şi votul în Parlament

 

Un proiect de lege privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, a fost aprobat de către fostul Guvern Cioloş, pe final de mandat, prin care este propusă o nouă abordare a gestiunii locuirii colective, fiind aplicabilă tuturor imobilelor formate din teren cu una sau mai multe construcţii, în care există proprietăţi individuale reprezentate de locuinţe şi/sau spaţii cu altă destinaţie, după caz şi cote-părţi indivize de proprietate comună. “Legea stabileşte şi principiile de organizare şi funcţionare a condominiului, precum şi regulamentul de funcţionare al acestuia. Proprietarii din condominiu trebuie să încheie un acord scris cu privire la regulile şi condiţiile de folosinţă a părţilor comune ale imobilului şi normele de conduită dintre proprietari, numit regulament al condominiului”, informează Guvernul.

Una dintre cele mai importante modificări aduse actualului cadru legislativ în domeniu este obligativitatea constituirii de către asociaţiile de proprietari a fondului de reparaţii anual, precum şi a fondului de rulment. În plus, proiectul care a fost trimis Parlamentului detaliază cadrul normativ prin care asociaţiile de proprietari fac angajări; clarifică atribuţiile administratorului, ale preşedintelui, ale comitetului executiv, ale cenzorilor, tipul de relaţii dintre aceştia, precum şi procedurile de aprobare a deciziilor privind realizarea lucrărilor de reabilitare a imobilului şi de limitare a consumului energetic.

Un alt aspect important cu titlu de noutate introdus de noua lege vizează lucrările de reabilitare a imobilelor cu mai multe scări. Mai precis noua regulă spune foarte clar că astfel de intervenţii se fac unitar, nu pe segmente de clădire. “În cazul condominiilor de tipul imobilelor colective multietajate, modificarea aspectului faţadei se poate face numai în mod unitar pe întreg condominiul, indiferent de numărul asociaţiilor de proprietari constituite pe scări sau tronsoane”, se precizează în comunicatul Guvernului.

Interesant de punctat ar fi şi faptul că se introduce dreptul de preempţiune la preţ egal al autorităţilor administraţiei publice locale asupra locuinţelor executate silit pentru recuperarea datoriilor proprietarilor la cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiei. Altfel spus, dacă asociaţia de proprietari dă în judecată un datornic şi instanţa dispune într-un final executarea silită prin vânzarea apartamentului pentru recuperarea restanţei la întreţinere, municipalitatea poate să-şi exercite dreptul de preempţiune în sensul să cumpere respectiva locuinţă. Mai departe, astfel de apartamente vor fi folosite ulterior numai ca locuinţe sociale, proprietarii executaţi silit având prioritate la repartizarea acestora, numai dacă îndeplinesc condiţiile stabilite pentru accesul la locuinţele sociale.

Noua Lege privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor va abroga, după aprobarea sa în Parlament, vechea Lege nr. 230/2007 (privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari), în contextul noii abordări a condominiului. Până în prezent, reglementările vizând condominiul se refereau doar la imobile colective – blocuri de locuinţe şi ofereau cadrul organizării asociaţiilor de proprietari şi principiile de administrare a acestor imobile colective.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro