Mergi la conţinutul principal
Un nou proiect inedit de la Biblioteca Județeană “Panait Istrati”

UNIC ÎN EUROPA! Bibliopunctul - automate de împrumutat cărți pe Faleză și Parcul Monument

* este vorba de două automate de unde brăilenii pot împrumuta, simplu și rapid cărți, iar după ce le citesc le pot returna în aceleași locații * în prezent se mai lucrează la mici detalii tehnice, iar “tonomatele cu cărți” vor fi deschise toamna aceasta, cel mai probabil în preajma începerii școlii

 

Există un lucru la care Brăila este prima din Europa! Ați citit bine! Este vorba despre un nou proiect inedit și inovator al Bibliotecii Județene “Panait Istrati”, prin care brăilenii pot veni, practic, la o minibibliotecă fără bibliotecar. Intitulat “Bibliopunct”, proiectul constă în două stații de împrumut și returnare de carte amplasate deja pe Faleză și în Parcul Monument, fiind astfel mult mai ușor și rapid pentru utilizatorii Bibliotecii să își ia “porția de lectură”.

Redactorii “Obiectiv” au stat de vorbă cu Dragoș Neagu, managerul instituției, care ne-a explicat că unicitatea “Bibliopunctul” constă într-o combinație a două concepte ale bibliotecilor din China și Japonia.

“Ideea pentru ele este una unică pentru spațiul european, pentru că în toată Europa nu mai găsim decât la noi acest proiect. Bibliopunctele de fapt sunt o combinație dintr-o variantă chinezească și una japoneză. În China folosesc astfel de sisteme de împrumut pentru bibliografia școlară, deci le au în școli, iar japonezii din cauza faptului că sunt foarte mulți la serviciu și nu au timp să ajungă la biblioteci au dropbox-uri amplasate în metrou. Atunci am făcut o combinație de sistem de împrumut și dropbox și a ieșit Bibliopunctul. Adică avem și un sistem de împrumut și un sistem de returnare”, ne-a declarat Dragoș Neagu.

Directorul Bibliotecii ne-a spus că încă din 2008 s-a conturat ideea unui astfel de serviciu, ba chiar s-a făcut și un test la acel moment pentru a vedea impactul în rândul brăilenilor.

Am avut o donație de 200 de cărți, pe care noi le avem deja în colecții, plus vreo 3.000 de integrame. Și am vrut să vedem cam care ar fi modul în care ar reacționa brăileanul la o zonă de distribuție de astfel de documente. Și am plecat pe un proiecțel, am pus pe copertă o etichetă «Brăila citește» și pe verso un anunț în care îi rugam ca după ce termină de studiat acel document să fie returnat la sediul Bibliotecii “Panait Istrati” din Piața Poligon. Integramele au fost distribuite gratuit și cărțile la fel, cu acest anunț. Unde? În Parcul Monument. La momentul respectiv am avut discuții cu diverse persoane și mi-au zis că sigur nu se mai întoarce niciun fel de carte. Vreau să vă spun că dacă facem o medie, undeva între 85-87% din publicații s-au întors. Deci am testat atunci, apoi ne-am gândit cum să realizăm un astfel de proiect și uite că a apărut până la urmă, ne-a mai spus acesta.

Trebuie precizat că cele două echipamente au fost achiziționate printr-un proiect cu fonduri europene, cu o valoare totală de 364.944 lei. Interesant de știut este că softul celor două automate este dezvoltat de o companie românească.

 

Cum funcționează Bibliopunctul?

Pentru a putea bucura de cărțile disponibile pentru împrumut la Bibliopunct, brăilenii trebuie să aibă permis la Biblioteca Județeană.

“Avem un sistem de citire RFID (Identificarea prin Radio Frecvență) a permisului de utilizator. Sistemul funcționează foarte simplu. Avem display-ul în care sunt puse cărțile, sloturile respective, și alegem slotul sau dacă nu avem răbdare putem să îl comandăm automat din tastatura numerică. Îl selectăm, iar în momentul respectiv automatul așteaptă permisul. În momentul în care am pus permisul tranzacția este înregistrată și documentul este livrat. Returnarea se face prin dropbox, care este amplasat lângă automat. Zonele pentru amplasarea Biblipunctului nu au fost alese întâmplător, ci ne-am dus țintit pe zone de petrecere a timpului liber”, ne-a explicat acesta.

În ceea ce privește cărțile disponibile pentru împrumut, publicațiile sunt destinate publicului tânăr și fac parte din colecțiile de vacanță ale editurilor.

Deși inaugurarea oficială a Bibliopunctului a avut loc pe 23 august, de Ziua Bibliotecii Județene “Panait Istrati”, în prezent se lucrează la mici detalii tehnice iar “tonomatele cu cărți” vor putea fi folosite din toamna aceasta, cel mai probabil odată cu începerea școlii.

Dragoș Neagu ne-a spus că în viitor va fi achiziționat un al treilea automat, care va fi amplasat în Grădina Mare, Biblioteca Județeană reușind astfel să acopere principalele zone de petrecere a timpului liber din oraș. De asemenea, managerul instituției ne-a spus că și alte biblioteci din țară s-ar arătat interesate de implementarea unui astfel de serviciu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro