Mergi la conţinutul principal

Verdict. O familie din Brăila a obţinut îngheţarea cursului francului elveţian

• “Instanţa a decis că restituirea creditului trebuie să se facă la cursul din data finanţării, iar majorarea dobânzii după acordarea împrumutului şi obligaţia de plată a comisioanelor de administrare şi de rambursare anticipată sunt abuzive”, a comunicat avocatul Angelica Roşu despre cazul familiei Aramă din Brăila

 

Curtea de Apel Galaţi a decis restituirea unui împrumut contractat de doi brăileni la o bancă, în franci elveţieni, la valoarea de la momentul acordării creditului, considerând abuzive majorarea dobânzii după acordarea împrumutului şi obligaţia de plată a comisioanelor de administrare şi de rambursare anticipată, se arată într-o informare de presă transmisă recent agenţiei Agerpres de către avocatul Angelica Roşu.

Potrivit sursei citate, în luna iulie 2008, o familie din Brăila (Antonia - Mariana şi Ilie Aramă) au împrumutat 43.511 franci elveţieni de la o sucursala locală a unei bănci. Conform clauzelor contractuale, creditul era acordat pentru o perioadă de 40 de ani, cu o rată anuală a dobânzii iniţiale de 5,5 % pe an, cu precizarea că, la acea dată, cursul de schimb era de 2,16 lei pentru un franc elveţian.

“Din cauza mai multor acţiuni unilaterale din partea finanţatorului cât şi a dublării valorii francului elveţian faţă de leu (la momentul introducerii acţiunii în instanţa oscila în jurul a 4,2 lei), clienţii au cerut, în 2015, instanţelor de judecată să constate caracterul abuziv al mai multor dispoziţii din Contractul de credit şi să îngheţe cursul la momentul creditării. Instanţa a decis că restituirea creditului trebuie să se facă la cursul din dată finanţării, iar majorarea dobânzii după acordarea împrumutului şi obligaţia de plata a comisioanelor de administrare şi de rambursare anticipată sunt abuzive”, se precizează în informarea transmisă de avocatul Angelica Roşu, aceasta subliniind, de asemenea, faptul că hotărârea instanţei gălăţene este extrem de importantă “deoarece poate avea impact asupra tuturor proceselor în desfăşurare cu o cauza similară”.

În total, pentru perioada 2008 - 2015 familia din Brăila ar trebui să primească înapoi aproximativ 10.000 de franci elveţieni, valoarea exactă urmând a fi stabilită de un executor judecătoresc.

Reamintim că “Obiectiv Vocea Brăilei” a prezentat după izbucnirea crizei creditelor în franci elveţiei povestea unor familii zdrobite pur şi simplu de povara restituirii unor sume colosale în contul împrumuturilor contractate în CHF. Cazul Stroeşteanu a fost de departe cea mai dramatică poveste: membrii familiei au fost evacuaţi de bancă din propria casă după ce n-au mai putut plăti rate lunare de rambursare care au urcat brusc la 3.900 - 4.000 lei după aprecierea monedei elveţiene în raport cu leul, de la o rată iniţială de 1.600 - 1.700 lei lunar, aferentă unui împrumut de 130.000 CHF contarctat în 2008.  

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro