Mergi la conţinutul principal

Zeci de mii de hectare calamitate de secetă în judeţul Brăila. Actualizare a datelor

* termenul până la care fermierii pot depune înştiinţări pentru culturile de toamnă a fost prelungit până la 1 august, iar cel pentru culturile de primăvară este 15 noiembrie a.c. * conform datelor strânse până la jumătatea lunii mai, în judeţul nostru au fost afectate de secetă, în procent mai mare de 30%, între 12.500 şi 13.000 ha, cele mai multe dintre acestea - 10.000 ha - fiind cultivate cu grâu, restul cu orz sau rapiţă * încă nu s-a stabilit concret, la nivel de Guvern, cum vor fi despăgubiţi fermierii

 

 

 

Prefectura Brăila a anunţat, ieri, că s-au făcut modificări în procedura de sprijin pentru agricultorii ale căror culturi sunt afectate de seceta severă. Astfel, printr-o actualizare a Ordinului MADR nr 177/2022 pentru completarea Regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, au fost prelungite termenele de depunere a înştiinţărilor scrise la unităţile administrativ-teritoriale pe a căror rază se află terenurile agricole afectate. Noile termene stabilite sunt următoarele: până la 1 august 2022 se pot depune înştiinţări scrise la UAT-uri pentru culturile agricole înfiinţate în toamna lui 2021. Termenul iniţial a fost 15 mai. În ceea ce priveşte celelalte tipuri de culturi agricole, înfiinţate în primăvara acestui an, înştiinţările scrise se pot depune până pe 15 noiembrie 2022.

Am constituit, prin Ordin de Prefect, Comisia de constatare a pagubelor la culturile agricole generate de seceta pedologică. Aceasta va lucra în strânsă legătură cu Direcţia pentru Agricultură şi APIA, precum şi cu reprezentanţii UAT-urilor, astfel încât să avem o imagine cât mai clară asupra situaţiei din teren. De asemenea, în calitate de preşedinte al CJSU (Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă n.n.) am notificat în scris toate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă cu privire la modificarea termenelor de depunere a înştiinţărilor de către agricultori, în conformitate cu prevederile legale intrate în vigoare de la 1 iulie”, a precizat prefectul judeţului Brăila, Iulian Timofei.

Înştiinţările scrise depuse de fermieri trebuie să cuprindă datele de identificare ale deţinătorului de teren agricol, suprafaţa totală declarată, suprafaţa calamitată (estimativ pe fiecare dintre culturile calamitate), cu specificarea dacă respectiva suprafaţă se află în zonă irigabilă.

Potrivit Direcţiei Agricole Brăila, există deja o situaţie a culturilor de toamnă afectate de seceta pedologică instalată în mai multe zone din judeţul Brăila. Aceasta a fost întocmită până la jumătatea lunii mai, conform termenului iniţial până la care trebuia efectuată această operaţiune.

Până la jumătatea lunii mai, suprafeţele cu o calamitare a culturilor de toamnă mai mare de 30% erau de aproape 13.000 de hectare. Cea mai afectată cultură era cea de grâu, pe o suprafaţă totală de circa 10.000 ha. Cât priveşte culturile de orz şi rapiţă, acestea erau calamitate, la nivelul judeţului Brăila, pe aproximativ câte 1.000 ha fiecare. Urmează ca, prin această prelungire a termenului, datele să fie actualizate.

Deocamdată, nu s-a stabilit concret şi sprijinul pe care îl vor primi în acest an agricultorii ale căror culturi au un grad de calamitare mai mare de 30%. După cum ne-a reamintit Direcţia Agricolă, în 2022, când seceta a fost chiar mai puternică decât acum, fermierii au fost ajutaţi printr-o despăgubire echivalentă cu gradul de calamitare. Astfel, dacă, de exemplu, cultura a fost afectată în procent de 40% de secetă, statul a acordat un ajutor echivalent cu 40% din valoarea devizului de cheltuieli pentru înfiinţarea culturii respective.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro