video-interlopul-qtalanuq-reinut-de-poliisti
VIDEO: Interlopul "Talanu", retinut de politisti
vineri, 15 iunie 2012 | Liliana SERBAN | comentarii
Trimite prin:
16diicot* alaturi de "Talanu", a mai fost retinut de procurorii DIICOT si partenerul sau de afaceri, Arabadzhy Stepan, zis "Stiopa", cu dubla cetatenie - moldoveneasca si ucraineana
* cei doi sunt acuzati ca au condus o retea formata din peste 20 de persoane, care a introdus si comercializat în mod ilegal, pe teritoriul României, însemnate cantitati de tigari provenind din Republica Moldova si Ucraina * tigarile erau introduse în tara pe Dunare, ascunse în barje * prejudiciul cauzat bugetului de stat de catre gruparea infractionala, prin sustragerea de la plata taxelor vamale, este evaluat la aproximativ 10.000.000 lei

Unul dintre liderii lumii interlope din Braila, Ionescu Iorgu, zis "Talanu" (47 de ani) a fost retinut de catre procurorii DIICOT pentru contrabanda cu tigari. Alaturi de "Talanu" au mai fost retinuti partenerul sau de afaceri, Arabadzhy Stepan, zis "Stiopa", cu dubla cetatenie, moldoveneasca si ucraineana, dar si alti 23 de membri ai gruparii.

Asa cum au anuntat procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Serviciul Teritorial Galati, investigatorii au stabilit ca sub coordonarea lui "Talanu" si a lui "Stiopa", membrii grupului infractional organizat au introdus si comercializat în mod ilegal pe teritoriul României, însemnate cantitati de tigari, provenind din Republica Moldova si Ucraina. Tigarile erau introduse în tara pe cale navala, pe fluviul Dunarea, fiind ascunse în barje de transport materii prime industriale, care tranzitau judetele Tulcea si Galati, iar la limita dintre judetul Braila si Ialomita erau descarcate în barci de mare viteza, cu ajutorul carora erau transportate la mal. Conform procurorilor, tigarile erau ulterior depozitate în imobile apartinând învinuitilor, situate pe raza judetelor Galati, Braila si Ialomita, de unde erau preluate si distribuite pe teritoriul României de catre alti membri ai gruparii si valorificate.

Asa cum au stabilit anchetatorii, în perioada iunie 2011-iunie 2012, învinuitii au realizat noua astfel de transporturi. Ca exemplu pentru amploarea operatiunii, la un singur astfel de transport, prin ascunderea într-un locas special dintr-o nava, au fost introduse pe teritoriul României aproximativ 170.000 pachete de tigari marcile "M.T", "Plugarul", "Doina" si "Temp", având aplicate timbre de accizare ale Republicii Moldova. De asemenea, pe 13.06.2012, învinuitii au introdus în tara alte 200.000 pachete cu tigari, diferite marci.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin sustragerea de la plata taxelor vamale este evaluat la aproximativ 10.000.000 lei. Procurorii DIICOT au efectuat 18 perchezitii domiciliare, pe raza municipiilor Braila si Galati, precum si în judetul Ialomita, la imobile si la doua ferme apartinând membrilor gruparii. În urma acestor perchezitii, la sediul D.I.I.C.O.T. au fost conduse 25 de persoane, urmând ca dupa finalizarea audierilor, fata de acestea sa fie dispuse masurile legale. Cercetarile au fost efectuate cu sprijinul ofiterilor de politie judiciara din cadrul IJPF Galati, BCCO Galati, IPJ Galati, IPJ Braila, precum si al lucratorilor din cadrul IJJ Galati.

Cine este "Talanu"

Iorgu Ionescu, zis "Talanu", 47 de ani, a devenit cunoscut al organelor legii înca din 1996, ocupându-se preponderent cu trafic de tigari netimbrate pe ruta Ucraina - Braila. Din septembrie 1996 pâna în ianuarie 1998 a fost dat în urmarire generala, fiind acuzat de contrabanda cu tigari. A fost prins în Varsatura, dupa o urmarire ca în filme. "Talanu" coborâse dintr-o salupa, în plina noapte, înarmat cu o baioneta militara. A fugit de politisti, care au tras trei focuri de arma dupa el. Dupa o urmarire prin padurile de pe lânga Varsatura, "Talanu" s-a predat. Nu a stat mult în puscarie, scapând în mai putin de un an, nu se stie prin ce minune juridica. În 1999 a fost expulzat din mai multe ori din Spatiul Schengen - mai precis din Italia, Germania si Austria -, unde intrase fraudulos, prin calauze.

În februarie 2001 a fost din nou prins, la vama Bors, în timp ce încerca sa intre în Ungaria cu un pasaport fals. Braileanul dorea, de fapt, sa ajunga în Italia, însa a fost arestat. A stat dupa gratii numai o luna de zile. Pentru perioada 2001 - 2006 nu exista informatii despre activitatea lui "Talanu", însa surse judiciare spun ca toti anii acestia si i-a petrecut prin Italia si Spania.

Anul 2006 îl gaseste pe "Talanu" în închisoarea Valdemoro din Spania. De acolo, braileanul controla întreaga activitate infractionala pe care o derula clanul "Tanase" pe teritoriul Spaniei.

Despre ocupatia lui "Talanu", din Spania, au aflat anchetatorii români cu ocazia derularii operatiunii cu nume de cod "Braila". Actiunea, de foarte mare amploare, s-a desfasurat în perioada 25 ianuarie -16 martie 2006, pe cuprinsul întregului Regat al Spaniei, precum si în mai multe judete din România - Iasi, Braila, Constanta, Neamt, Vaslui - având drept scop depistarea persoanelor care faceau parte din "Clanul Tanase".

Membrii gruparii se ocupau de racolarea pe teritoriul României a mai multor tinere, ducerea lor în Spania si exploatarea sexuala a acestora, precum si de contrafacerea si utilizarea frauduloasa a cartilor de credit. Totodata, aceasta grupare era implicata si în trafic de droguri de mare risc si în comiterea de infractiuni cu violenta, prin folosirea de arme de foc pentru intimidarea victimelor.

În urma acestei operatiuni, au fost arestati 283 de români, împotriva a 209 dintre acestia fiind administrate probe zdrobitoare. De asemenea, au fost identificati 74 de români care se aflau ilegal pe teritoriul Spaniei. Tot atunci, au fost arestati mai multi lideri care actionau în Spania, printre care Cosmos Tanase, apropiat al lui Ion Clamparu - urmarit international pentru trafic de carne vie si proxenetism - si Iorgu Ionescu, zis "Talanu'", care coordonau activitatea infractionala a gruparii din interiorul unor penitenciare din Spania, unde erau încarcerati.

Potrivit anchetatorilor, clanul "Tanase" s-a constituit în 2003, în zona de est a tarii, specificul acestei grupari constând în organizarea deosebita, dupa o ierarhie bine determinata, fiecare membru având sarcini precise. În România, reteaua era coordonata de Valter P., fost Tanase, iar în Spania de Iorgu Ionescu, alias "Talanu", care controla toata activitatea infractionala din închisoarea Valdemoro, banii obtinuti fraudulos urmând sa fie folositi pentru eliberarea sa.

Investigatiile cu privire la gruparea criminala au debutat în toamna anului 2005 si au continuat pe baza schimbului permanent de informatii dintre autoritatile române si spaniole, iar în momentul în care au existat suficiente indicii cu privire la activitatile infractionale, s-a luat decizia declansarii simultane a actiunilor, pe teritoriile celor doua state. Din 2006 si pâna ieri, despre "Talanu" nu s-a mai stiut nimic.

Taguri: , , , ,
15881 Cititori
Cautare in arhiva
SolarWatts - Braila
Top articole obiectivbr.ro