Mergi la conţinutul principal

Dosarul «Cocaină la Million». Condamnarea

Sentinţă în procesul traficanţilor de droguri care acţionau în vecinătatea cazinoului "Million", de pe Calea Călăraşilor.
După doi ani de filaje şi un proces care a debutat în forţă, în vara anului trecut, şapte din cei opt brăileni implicaţi în traficul de droguri au fost condamnaţi la pedepse pe până la 8 ani de închisoare, dar sentinţa nu a fost nici pe departe agreată de părţi. Doi dintre condamnaţi, dar şi procurorii DIICOT Brăila, au declarat apel împotriva hotărârii judecătoreşti.
Pentru finalizarea dosarului "Million", anchetatorii au audiat nu mai puţin de 29 de martori şi au efectuat 17 percheziţii domiciliare, fiind vorba de cea mai mare grupare de traficanţi de droguri de mare risc de la Brăila, care acţiona pe cea mai aglomerată arteră a oraşului şi distribuia cocaină chiar sub nasul autorităţilor. Doi din cei opt inculpaţi trimişi în judecată au primit închisoare cu executare, unul a fost achitat, iar ceilalţi au primit pedepse cu suspendare.

Un singur condamnat va executa muncă în folosul comunităţii

Astfel, judecătorii Tribunalului Brăila l-au condamnat pe Lucian Dobrin, zis "Luci", la o pedeapsă rezultantă de 7 ani de închisoare, cu executare, iar pe Marius Podaru, zis "Ureche", la 8 ani de închisoare cu executare, pentru trafic de droguri de mare risc, respectiv cocaină. Cei doi au primit pedepse mai mari pentru că amândoi au mai fost condamnaţi, primul în 2011, celălalt în 2013.
Adrian Tabultoc, Cătălin Gabriel Gagu, zis "Gagu" şi Cătălin Ionuţ Vlad, zis "Ion Mamaia", au primit câte 1 an şi 6 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere. Următorul inculpat, Alexandru Cosmin Florea, a fost condamnat la 4 ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, iar Romică Mengu, la 2 ani de închisoare, cu suspendare. Dintre indivizii condamnaţi în dosarul "Million", doar Vlad a fost obligat să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii.
Instanţa de judecată l-a achitat pe Costel Gabriel Ilie, zis "Gabi Cioara", care fusese anchetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punere la dispoziţie a locuinţei pentru consum de droguri. Totodată, judecătorii au dispus prelevarea de probe biologice de la inculpaţii condamnaţi, pentru includerea lor în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare (SNDGJ). Cum era de aşteptat, Podaru şi Dobrin au declarat apel împotriva sentinţei judecătoreşti. Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila au declarat, de asemenea, apel.
Mai trebuie precizat faptul că, la finalizarea anchetei, doar Podaru şi Dobrin se mai aflau în arest preventiv şi tot ei au fost singurii care au negat vehement implicarea în traficul cu stupefiante, în ciuda probelor administrate de procurori, pe când ceilalţi au recunoscut acuzaţiile.
Primul traficant din dosarul "Million" a intrat în vizorul anchetatorilor în urmă cu aproape patru ani, mai precis în octombrie 2012.

Traficanţii foloseau un limbaj codat

La acea dată, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi (BCCO) au aflat că traficantul "Gagu", nimeni altul decât brăileanul Cătălin Gabriel Gagu, vinde "la greu" marijuana, cu 70 de lei doza. Gagu a fost filat pe 22 octombrie acelaşi an, în timp ce vindea unor clienţi de ocazie o doză de marijuana; câteva zile mai târziu, oamenii legii au descoperit că e vorba de o adevărată reţea de trafic de droguri de risc şi de mare risc şi s-au hotărât să o anihileze, identificându-i mai întâi pe toţi cei implicaţi.
Pe 27 octombrie 2012, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Brăila au probat faptul că un alt suspect din anturajul lui Gagu, Alexandru Cosmin Florea, a vândut unor consumatori o doză de "moarte albă", cocaină, cu suma de 100 de euro. Cocaina fusese introdusă în circuit de un alt membru al reţelei, Lucian Dobrin, zis "Luci".
Cercul de suspecţi devenea tot mai mare. În octombrie 2013, Adrian Tabultoc a fost urmărit în timp ce vindea două bucăţi de rezină de cannabis cu suma de 140 de lei, iar pe 17 decembrie 2013, Cătălin Gagu a fost "filat" pe când vindea o altă doză de marijuana. În timpul tranzacţiei, Tabultoc le-a spus amatorilor de stupefiante că le poate procura atât haşiş, cât şi marijuana. Procurorii DIICOT spun că, pentru a nu fi descoperit, traficantul folosea un limbaj codat. În loc de droguri, clientul trebuia să-i solicite "o întâlnire". Acelaşi Tabultoc a fost filat şi în luna decembrie 2013, când a vândut, în trei rânduri, mai multe doze de cannabis. Potrivit procurorilor DIICOT, sursa de aprovizionare cu droguri era traficantul Cătălin Gabriel Gagu.
În martie 2014, a fost identificat un alt membru al reţelei de traficanţi de droguri, Romică Mengu, din anturajul lui Tabultoc, care a vândut unui client o doză de cannabis cu suma de 70 lei. Traficanţii de droguri foloseau, toţi, un limbaj codat şi le cereau clienţilor discreţie totală, ştiind că pedepsele pentru astfel de fapte sunt mari şi că, vânzând stupefiante, riscă să ajungă în puşcărie. Procurorii DIICOT Brăila precizează: "Solicitarea din partea inculpaţilor a fost ca limbajul pentru a cumpăra droguri să fie unul codat, respectiv «trec pe la chioşc», «vin să bem o cafea împreună», «vreau să joc un FIFA». Chioşcul amintit este cel situat pe strada Hipodrom, în apropierea intersecţiei cu strada Şcolilor".
Pe 18 martie 2014, precizează anchetatorii, un alt membru al grupării de traficanţi de droguri brăileni avea să iasă la iveală. Este vorba de Cătălin Ionuţ Vlad, zis "Nas", zis "Ion Mamaia", care a fost urmărit în timp ce vindea cannabis unui client. "Ion Mamaia" a fost filat, din nou, câteva zile mai târziu, când a mai vândut o doză de cannabis. Oamenii legii au aflat că sursa drogurilor era inculpatul Romică Mengu, care se afla, deja, pe "lista neagră" a celor de la Crimă Organizată.
În iulie 2014, un alt brăilean a intrat în vizorul anchetatorilor DIICOT. Este vorba de Costel Gabriel Ilie, zis "Gabi Cioara", consumator de droguri de mare risc (cocaină), despre care procurorii spun că şi-a pus locuinţa la dispoziţia consumatorilor de cocaină.

Droguri la "Million"

De la cannabis, s-a ajuns la comerţ cu droguri de mare risc, respectiv cocaină. Pe 12 ianuarie 2015, un anume "Luci" - nimeni altul decât inculpatul Lucian Dobrin - a fost filat când vindea două doze de cocaină contra sumei de 200 de euro. Traficantul a vândut drogurile de mare risc în zona cazinoului "Million" de pe Calea Călăraşilor, lăudându-se, totodată, că mai poate face rost de "prafuri", cu condiţia să fie contactat cu discreţie. "Luci" le-a spus clienţilor să-l sune şi să-i ceară "o întâlnire" sau "o sumă de bani cu împrumut", iar nu droguri. La mijlocul lunii februarie 2015, traficantul de cocaină a mai vândut o doză de "moarte albă", tranzacţia având loc, şi de data aceasta, în apropiere de cazinoul "Million". Era clar ca bună ziua că traficanţii erau clienţi ai cazinoului de pe Calea Călăraşilor.
"Din investigaţiile efectuate în teren, a rezultat faptul că Dobrin Lucian frecventează cazinoul «Million», situat pe Calea Călăraşilor, în apropierea Barierei Călăraşilor şi că acesta se întâlneşte cu clienţii cumpărători de cocaină în apropierea acestui local. S-a mai stabilit că o parte din drogurile pe care le vinde Dobrin Lucian sunt ascunse în interiorul sălii de joc, mai precis în toaleta acestuia (...) Pentru toate persoanele cunoscute, s-a solicitat Tribunalului Brăila încuviinţarea efectuării percheziţiilor domiciliare", precizau, la finalizarea dosarului penal, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila.
În dimineaţa zilei de 16 februarie 2015, traficanţii de droguri luaţi în colimator au fost "vizitaţi" de mascaţi, luaţi pe sus şi duşi la audieri. Sub coordonarea procurorilor DIICOT - Biroul Teritorial Brăila, poliţiştii au efectuat, concomitent, nu mai puţin de 17 percheziţii la domiciliile suspecţilor precum şi la cazinoul "Million" de pe Calea Călăraşilor, spulberând, astfel, întreaga reţea de traficanţi.
Potrivit anchetatorilor, o captură de zile mari a fost făcută la locuinţa inculpatului Marius Podaru. Pe un raft, a fost găsită o pungă de plastic în care se aflau un praf alb şi o linguriţă, precum şi un cântar electronic. S-a probat că era vorba de cantitatea de 18,3 grame de cocaină, în amestec cu substanţa numită Lidocaină, destinată consumatorilor de droguri brăileni.
În urma percheziţiei din februarie anul trecut, în incinta cazinoului "Million" de pe Calea Călăraşilor, în toaleta pentru bărbaţi (mai precis în sistemul de ventilaţie), au fost identificate o doză de cocaină şi o doză de cannabis. În locuinţele celorlalţi inculpaţi nu au fost găsite droguri.
Principalul suspect, Lucian Dobrin, nu a fost găsit la domiciliu, fiind identificat ulterior acasă la Costel Gabriel Ilie, zis "Gabi Cioara", împreună cu inculpatul Marian Constantin zis "Dârdâilă" şi martora Mihaela A. Potrivit anchetatorilor, în acea perioadă, "Gabi Cioara" şi-a pus casa la dispoziţia consumatorilor de cocaină, drogurile fiind aduse, în tranşe, de către Lucian Dobrin. Ulterior, "Gabi Cioara" avea să fie achitat de instanţa de judecată.

A aruncat cocaină pe Calea Călăraşilor

Procurorii DIICOT precizează: "A rezultat că la data de 14 februarie 2015, în jurul prânzului, inculpaţii Dobrin Lucian, Ilie Costel Gabriel şi Constantin Marian au plecat de la centrul de pariuri sportive «Bet Cafe Arena», situat pe Calea Călăraşilor, în apropierea Pieţei Concordia, au trecut pe lângă blocul unde locuieşte inculpatul Ilie Costel Gabriel (iar acesta din urmă s-a întâlnit cu martora A. Mihaela, stând de vorbă câteva minute). Ilie Costel Gabriel i-a solicitat martorei să-l aştepte, spunând că se duce să ia nişte cocaină (!). Cei trei au plecat la cazinoul «Million», unde au stat circa 30 de minute, apoi s-au deplasat la locuinţa inculpatului Ilie Costel Gabriel, în faţa căreia îi aştepta martora şi au urcat împreună în locuinţă. Aici, Dobrin Lucian a adus cocaină, pe care a consumat-o împreună cu Ilie Costel Gabriel", precizează reprezentanţii acuzării.
A doua zi, 15 februarie, cei trei inculpaţi s-au întâlnit la cazinoul "Million", la ora 14:00, după care au plecat la "Casa Matache", unde au stat până în jurul orei 22:00. Inculpaţii s-au deplasat apoi acasă la "Gabi Cioara", unde au prizat, din nou, cocaină adusă de "Luci". Lucian Dobrin adusese, în plus, câteva doze de cocaină, pe care le-a pus într-un pachet de ţigări. "La data de 16 februarie 2015, ora 6:00, când poliţiştii au sunat la uşa locuinţei inculpatului Ilie Costel Gabriel, inculpatul Dobrin Lucian a aruncat pe geamul de la bucătărie farfuria din care fusese prizată cocaina şi pachetul de ţigări în care era păstrată cocaina (!). Condiţiile meteo din ziua percheziţiei, constând în vânt foarte puternic şi modul de amplasare a ferestrei de unde a fost aruncată cocaina (etajul VII) - blocul fiind despărţit de carosabilul B-dului Independenţei doar de trotuar - au făcut imposibilă recuperarea cocainei şi a pachetului de ţigări în care aceasta era păstrată", precizează procurorii DIICOT Brăila.
Poliţiştii nu l-au găsit acasă pe Cătălin Gabriel Gagu, pentru că părăsise ţara cu două zile înainte. O săptămână mai târziu, aflând că este căutat, Gagu s-a prezentat de bunăvoie la poliţie, fiind reţinut, apoi arestat preventiv pentru trafic de droguri.
Percheziţiile din februarie 2015 au pus cruce comerţului cu cocaină şi marijuana, care înflorise în vecinătatea cazinoului "Million".
Pe 16 februarie 2015, în urma acţiunii puse la cale de DIICOT - Biroul Teritorial Brăila, au fost reţinuţi Adrian Tabultoc, Lucian Dobrin, Romică Mengu, Cătălin Ionuţ Vlad şi Marius Podaru, iar pe 26 februarie a fost reţinut Cătălin Gabriel Gagu. Pe 17 februarie 2015, magistraţii Tribunalului Brăila au dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Tabultoc, Dobrin, Mengu, Vlad şi Podaru, pentru o perioadă de 30 de zile, iar pe 27 februarie a fost arestat şi Gagu. Între timp, pentru mare parte din traficanţii de droguri s-a dispus înlocuirea arestului preventiv cu măsura preventivă a controlului judiciar.
Procurorii DIICOT au renunţat la acuzaţiile formulate faţă de 11 suspecţi care au declarat că au consumat cantităţi mici de droguri, respectiv Valeriu I., Nicuşor P., Dragoş M., Iulian H., Bogdan A., Ionuţ C., Raluca B., Ana Maria U., Daniel C., Petruş G. şi Victor S. pe motiv că "nu există un interes public în urmărirea acestor infracţiuni".
Dosarul "Million" va pleca, zilele acestea, la Curtea de Apel Galaţi, pentru o ultimă confruntare a părţilor.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro