"Eco" Brăila scoate granit din munţii Măcinului
vineri, 27 iulie 2012 | Florentin COMAN | comentarii
Trimite prin:

* după ce stat închisă aproape zece ani, cariera de piatră concesionată de "Eco" SA a fost readusă la viaţă cu o investiţie de 150.000 euro * noua staţie de concasare - sortare are capacitatea de a prelucra 100 tone de piatră pe oră * conducerea "Eco" se aşteaptă la un profit lunar de minim un miliard de lei vechi


"Eco" SA, firma de salubritate deţinută de Primăria Brăila, a redeschis oficial, ieri, cariera de piatră de la Măcin, judeţul Tulcea. Respectiva carieră, din care se extrage granit de foarte bună calitate, a fost inaugurată în timpul regimului comunist, de fosta Întreprindere de Gospodărire Locală din cadrul Primăriei Brăila. Ca urmaşă a acelei întreprinderi, "Eco" SA a încheiat cu Primăria Măcin, în anul 2000, un contract de concesionare pentru suprafaţa de 19,67 hectare din perimetrul Derea-Anton-Suluk, situat la circa 2 km distanţă de oraşul Măcin. Contractul este valabil 20 de ani, cu posibilitatea prelungirii pentru încă 5 ani. Din păcate, din cauza problemelor financiare cu care se confrunta "Eco" SA, activitatea exploataţiei de granit a fost oprită în anul 2003. Abia acum, după aproape zece ani, după ce situaţia "Eco" a început să se redreseze, s-a putut face o investiţie de circa 150.000 euro, pentru repornirea carierei. Investiţia a constat în achiziţionarea, din fonduri proprii, a unei staţii de concasare şi sortare, ce poate prelucra 100 tone de piatră pe oră, producând sorturi de diverse dimensiuni, de la 0 - 25 mm, până la 63 - 120 mm. Piatra astfel prelucrată are o gamă largă de utilizări, de la construcţia de diguri insurmensibile, până la diverse lucrări de drumuri. De asemenea, poate fi folosită şi în scop ornamental. În atari condiţii, conducerea "Eco" SA declară că deja există foarte multe comenzi primite de pe plan local, dar şi din ţară. "Ne aşteptăm la un profit lunar de minimum 100.000 lei (un miliard de lei vechi n.n.)", ne-a declarat Alexandru Micu, directorul "Eco" SA. Acesta spune că speră ca investiţia de 150.000 euro să fie amortizată în cel mult un an de activitate a carierei.

Ieri, tăierea panglicii s-a făcut în prezenţa viceprimarului Brăilei, Doiniţa Ciocan, a primarului oraşului Măcin, Nicu Topoleanu, a câtorva consilieri municipali din Brăila şi a mai multor angajaţi ai societăţii "Eco" şi ai firmelor cu care a colaborat aceasta pentru montarea staţiei de sortare şi a utilităţilor aferente. Exploatarea carierei se va face prin dinamitare, însă exploziile nu vor mai fi la scara celor din anii '80 - '90. Prezent la inaugurarea de ieri, Cornel Săndulescu, directorul "Braicar" SA Brăila, ne-a povestit că a participat la ultima mare detonare, făcută în 1995. "Într-un tunel de 105 metri lungime, s-au aruncat în aer 25 tone de azotat de amoniu şi 5 tone de motorină. Pentru siguranţă, echipa a stat la trei kilometri de carieră. Explozia a fost atât de puternică, încât a rupt o bucată uriaşă din munte. Au fost dislocate 150.000 tone de piatră brută", îşi aminteşte Săndulescu.

În condiţiile extragerii a circa 200.000 t de piatră pe an, cariera concesionată de "Eco" poate fi exploatată 100 de ani de aici încolo, până la epuizarea totală a resurselor minerale.

Cautare in arhiva
SolarWatts - Braila

Comentarii

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe obiectivbr.ro acele mesaje/comentarii/opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori.

Alte articole din aceeaşi categorie

Top articole obiectivbr.ro