harta-politica-a-primariilor-din-jude
Harta politica a primariilor din judet
luni, 11 iunie 2012 | Cati LUPASCU | comentarii
Trimite prin:
12prima* în urma alegerilor locale din 10 iunie, din cele 43 de unitati administrativ teritoriale din judet (trei orase foste agroindustriale - Faurei, Ianca si Însuratei, si 40 de comune), USL a câstigat 30, iar AVB 13 * la care se adauga, bineînteles, "perla coroanei", municipiul Braila, câstigat detasat de social democratul Aurel Simionescu

Peste doua treimi dintre orasele si comunele judetului Braila vor avea la cârma în urmatorii 4 ani primari sustinuti politic de Uniunea Social Liberala (USL) si aproape o treime, primari sustinuti de Alianta pentru Viitorul Brailei (AVB). Concret, din cele 43 de unitati administrativ teritoriale din judet (trei orase foste agroindustriale - Faurei, Ianca si Însuratei, si 40 de comune), USL a câstigat 30, iar AVB 13. La care se adauga, bineînteles, "perla coroanei", municipiul Braila, câstigat detasat de social democratul Aurel Simionescu. Revenind la situatia din rural, defalcat pe partide, PSD conduce cu 19 primarii adjudecate, urmat de PNL - 10, PDL - 9, UNPR - 3 si câte una PC si PNG. Comparativ cu rezultatele alegerilor din urma cu 4 ani, PSD a câstigat cu 2 primarii mai putin, PDL - a pierdut o primarie, PNL a câstigat una, iar PRM a iesit cu totul din carti, în schimb a intrat UNPR, care si-a pus primari în 3 localitati, PC si PNG, obtinând câte una, la fel ca-n 2008. Cu mentiunea ca în 2008 primarii au fost alesi în doua tiruri de scrutin, fata de unul anul acesta când alegerile s-au desfasurat într-un singur tur. Practic, comparând cele doua liste, 2008 cu 2012, chiar daca politic harta are cam aceeasi culoare, de data aceasta regasim 9 nume noi, fata de 10 în 2008 si 3 "dezertori": primarul Ion Craciun de la Chiscani, plecat de la PNL la UNPR, Anton Tudorel de la Cazasu, plecat de la PRM la PSD si, o surpriza a acestor alegeri, primarul Stan Malinche de la Gropeni, un PDL-ist de baza, declarat câstigator duminica pe listele PSD. Dar surprizele nu se opresc aici, doua fiefuri PSD-iste, conduse de doi primari ce pareau alesi pe viata, si care de fiecare data câstigau la scor considerabil, au cazut zdrobitor duminica. Este vorba despre Mihai Ruse de la Maxineni si Jean Buzatu de la Salcia Tudor. Culmea, amândoi au fost învinsi de contracandidati care, pâna duminica, nu pareau adversari redutabili: Costel Stroe (UNPR) la Maxineni si Florin Moroiu (PNL) la Salcia Tudor.

Una peste alta, la nivel de judet, duminica au pierdut cursa pentru fotoliile de primar: Ioan Popa (PDL) - Frecatei; Neculai Manole (PSD) - Zavoaia; Ion Tica (PSD) - Victoria; Victor Adetu (PNL) - Silistea; Jean Buzatu (PSD) - Salcia Tudor; Mihai Ruse (PSD) - Maxineni; Enache Drogeanu (PNL) - Galbenu si cele doua doamne abia învatate cu scaunul de primar (amândoua au reusit sa se mentina în functie doar câte un singur mandat) de la Faurei - Virginia Stancescu - PDL si Ciocile - Elisabeta Sobaru - PC. Prin plecarea lor, Coman Stanca, "aleasa" de la Vadeni, a ramas din nou singura femeie primar din judetul Braila.

În concluzie, au plecat 4 primari sustinuti de PSD, 2 de PNL, 2 de PDL si unul de PC si au intrat 4 sustinuti de PNL, 2 de PDL, 2 de UNPR si unul de PC. Raportat la aliante, au plecat 7 USL-isti si 2 AVB-isti si au intrat 5 USL-isti si 4 AVB-isti, ceea ce poate înseamna ca, la tara, mare parte dintre alegatori voteaza în primul rând omul. Iar când acesta are derapaje, e aspru sanctionat.

Am avut promisiuni ca pâna la ora închiderii editiei ni se vor pune la dispozitie si procentele cu care fiecare primar din judetul nostru a reusit sa se impuna în fata contracandidatilor. Nu le-am primit, dar, conform numaratorii paralele efectuate de partide, s-ar parea ca cel mai mare scor pe Braila l-a obtinut primarul PNL de Gradistea, Petre Andrei - undeva spre 90 - 92% din optiunile alegatorilor.

Lista primarilor celor trei orase si 40 de comune din judetul Braila care au câstigat alegerile locale din 10 iunie 20121. Baraganu - Victor Bivolaru (PSD)

2. Bertestii de Jos - Capbun Costel (PNL)

3. Bordei Verde - Vasile Georgel (PDL)

4. Cazasu - Anton Tudorel (PSD) - fost PRM

5. Chiscani - Craciun Ion (UNPR) - fost PNL

6. Ciocile - Marghidanu Costica (PDL)

7. Ciresu - Popa Radu (PNL)

8. Dudesti - Bocanel Marian (PSD)

9. Faurei - Voinea Ionel (PC)

10. Galbenu - Ganea Nicolae (PDL)

11. Gemenele - Calu Petrica (PSD)

12. Gradistea - Petre Andrei (PNL)

13. Gropeni - Stan Malinche (PSD) - fost PDL

14. Ianca - Fanel George Chirita (PSD)

15.Însuratei - Gheorghe Ionel (PDL)

16. Jirlau - Rica Tutulan (PDL)

17. Maxineni - Stroe Costel (UNPR)

18. Marasu - Nicolae Nitescu (PDL)

19. Mircea Voda - Alexandru Mosescu (PNL)

20. Movila Miresii - Dumitru Panturu (PSD)

21. Racovita - Ion Margarit (PSD)

22. Râmnicelu - Chiru Lucian (PSD)

23. Romanu - Dumitru Vasilache (PSD)

24. Rosiori - Soceanu Neculai (PSD)

25. Salcia Tudor - Moroiu Florin (PNL) - ACD

26. Scortaru Nou - Gheorghe Chivereanu (PNL)

27. Silistea - Ilie Eftimie (UNPR)

28. Stancuta - Nicu Turcu (PSD)

29. Surdila Gaiseanca - Petre Cazacu (PSD)

30. Surdila Greci - Ionel Meirosu (PDL)

31. Sutesti - Cristian Codreanu (PNG)

32. Tichilesti - Gicu Davidescu (PNL)

33. Traian - Nicusor Abaseaca (PSD)

34. Tudor Vladimirescu - Constantin Vasile (PSD)

35. Tufesti - Moise Stefan (PSD)

36. Ulmu - Marian Iconaru (PSD)

37. Unirea - Ioan Ungureanu (PDL)

38. Vadeni - Coman Stanca (PSD)

39. Victoria - Dorobantu Stavarel (PNL)

40. Visani - Neagu Caraman (PSD)

41. Viziru - Dima Priceputu (PDL)

42. Zavoaia - Drugau Stanica (PNL)

43. Frecatei - Ionel Balan (PNL)

Taguri: , , , ,
4820 Cititori
Cautare in arhiva
SolarWatts - Braila
Top articole obiectivbr.ro