Mergi la conţinutul principal

Crăciun îmbelșugat la masa săracilor

• brăilenii care beneficiază de serviciul social masă la Cantina Socială a Direcției de Asistență Socială (DAS) din cadrul Primăriei Municipiului Brăila vor avea o masă tradițională cu meniu consistent de Crăciun și de Revelion • o treime dintre asistații Cantinei Sociale sunt copii

 

Crăciun îmbelșugat la masa săracilor aflați în evidențele municipalității. Este vorba de aproape 70 de copii, tineri și adulți care beneficiază, în prezent, de serviciul social masă la Cantina Socială din cadrul Direcției de Asistență Socială - Primăria Municipiului Brăila.

Potrivit DAS - Serviciul Coordonare și Monitorizare Centre Rezidențiale/ Biroul Prevenire Marginalizare Socială, în prezent, beneficiază de serviciul social masă la Cantina Socială un număr de 68 persoane, dintre care 20 sunt copii.

„Cantina Socială le oferă beneficiarilor, în prag de Sfinte Sărbători, alimente pentru o masă tradițională. Meniul pentru Crăciun va consta în: ciorbă de vită, piure cu sos și cârnați, brânză topită, cârnați proaspeți, tobă, lebăr, carne tocată, ciocolată, portocale, corn, prăjitură și pâine. Totodată, meniul pentru Revelion va consta în: ciorbă de pui, mazăre cu ciocănele de pui, salată de boeuf, ficat de pui, pui grill, brânză telemea, ciocolată, portocale, prăjituri și pâine”, ne-au precizat surse din cadrul instituției.

La ora actuală, la nivelul Municipiului Brăila, serviciul social masă la Cantina Socială este asigurat de Fundația Sfântul Spiridon „Steaua Magică”, furnizor acreditat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Potrivit sursei citate, Direcția de Asistență Socială Brăila, în calitate de achizitor, a încheiat în acest sens un contract de prestare „Servicii de cantină” cu Fundația Sfântul Spiridon „Steaua Magică”, în calitate de prestator. În conformitate cu prevederile HCLM nr.738/27.12.2022, nivelul alocației zilnice de hrană/persoană a fost stabilit la suma de 16 lei, pentru cantina socială, care este suportată integral din bugetul local.

Hrana pentru cele două mese (prânz și cină) se distribuie, de regulă, o dată pe zi, la sediul cantinei sau prin punctele de servire organizate în acest scop, respectiv: punctul de servire situat în Municipiul Brăila, Strada Grivița nr. 160 și punctul de servire situat în Municipiul Brăila, Strada Industriei nr. 196, bl. 33A, parter. Prestatorul este cel care asigură transportul gratuit al hranei, o dată pe zi, pentru persoanele care, din motive obiective, nu se pot deplasa la punctele de servire ale cantinei.

Cantina Socială din cadrul DAS furnizează două mese/zi (prânz și cină). Masa de prânz cuprinde două feluri de mâncare gătită (caldă), iar cina este formată din hrană rece preparată în cadrul cantinei, meniurile variind de la o zi la alta. Trebuie menționat faptul că hrana caldă se prepară în baza rețetarului avizat de un medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice.

 

Cine sunt asistații Cantinei Sociale

„Autoritățile publice locale își asumă rolul de a asigura protecția socială a tuturor membrilor comunității, prin măsuri de prevenire a excluziunii sociale, în baza principiilor generale pe care se întemeiază sistemul de asistență socială, universalitatea, respectarea demnității umane, solidaritatea socială, parteneriatul, subsidiaritatea, participarea beneficiarilor, transparența și nediscriminarea. Cantina Socială are ca scop facilitarea reintegrării/ menținerii beneficiarilor în societate prin acoperirea nevoilor de bază pe perioada redobândirii/construirii abilităților de viață independentă, au precizat surse din cadrul DAS Brăila.

Potrivit Legii nr. 208/1997, categoriile de persoane eligibile pentru a beneficia de serviciul social masă la cantină sunt:

a) copiii în vârstă de până la 18 ani aflați în întreținerea acelor familii ale căror venit net mediu lunar pe o persoană în întreținere este sub nivelul venitului net lunar, pentru o persoană singură, luat în calcul la stabilirea  ajutorului social;

b) tinerii care urmează cursuri de zi la instituțiile de învățământ ce funcționează în condițiile legii, până la terminarea acestora, dar fără a depăși vârsta de 25 de ani, respectiv 26 de ani în cazul celor care urmează studii superioare cu o durată mai mare de 5 ani, care se află în situația prevăzută la lit. a);

c) persoanele care beneficiază de ajutor social sau de alte ajutoare bănești acordate în condițiile legii și al căror venit este de până la nivelul venitului net lunar pentru o persoană singură, luat în calcul la stabilirea ajutorului social;

d) pensionarii;

e) persoanele care au împlinit vârsta de pensionare, aflate într-una dintre următoarele situații: sunt izolate social, nu au susținători legali, sunt lipsite de venituri;

f) invalizii și bolnavii cronici;

g) orice persoană care, temporar, nu realizează venituri.

Persoanele care, temporar, nu realizează venituri beneficiază de masă la cantina socială pe o perioadă de cel mult 90 de zile pe an.

În concluzie, serviciul social de masă la Cantina Socială se prestează gratuit persoanelor care nu au venituri sau ale căror venituri sunt sub nivelul venitului net lunar, pentru o persoană singură, luat în calcul la stabilirea ajutorului social.

Persoanele îndreptățite să beneficieze de serviciile cantinei de ajutor social și care realizează venituri ce se situează peste nivelul venitului net lunar, pentru o persoană singură, luat în calcul la stabilirea ajutorului social, pot beneficia de serviciile cantinei de ajutor social, cu plata unei contribuții de 30% din venitul pe persoană, fără a se depăși costul meselor servite, calculat pe aceeași perioadă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro