Mergi la conţinutul principal

Dosarul «Ahmeya» a ajuns la Tribunalul Brăila

Judecătorii brăileni preiau frâiele în dosarul "Ahmeya". La data de 10 iunie, cauza a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Brăila, însă până acum nu s-a stabilit vreun termen de judecată. La sfârşitul lunii mai, în baza unei excepţii invocate de inculpata Liliana Valentina Ştefan, fostă Sgîrcitu, privind necompetenţa teritorială, Tribunalul Bucureşti a declinat competenţa de soluţionare. Acum instanţa brăileană este cea care va da sentinţa.
La jumătatea lunii martie, DIICOT - Structura Centrală a dispus trimiterea în judecată a unor inculpaţi din dosarul "Ahmeya". Era vorba de Liliana Valentina Ştefan - fostă Sgîrcitu, SC "Ahmeya Pharm" SRL, medicii de familie Paul Creţu şi Sorica Vasile, Daniela Vasile şi contabila "Ahmeya", Iolanda Ionica Serghiev. Aceştia sunt acuzaţi de "constituirea unui grup infracţional organizat, fraudă informatică în formă continuată, instigare la fraudă informatică, uz de fals în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual în formă continuată, complicitate la uz de fals în formă continuată", după cum au arătat procurorii DIICOT.
Concret, suspecţii, alături de alţi medici specialişti şi foşti angajaţi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, au reuşit să deconteze reţete fictive, prejudiciul cauzat CJAS fiind în sumă de 7.057.613 lei. Începând cu anul 2011, mecanismul infracţional a fost dezvoltat, de la acea dată inculpata Ştefan Liliana angrenând SC "Ahmeya Pharm" SRL în circuite economice şi financiare fictive. Potrivit procurorilor, a fost înregistrată în contabilitate achiziţia de medicamente oncologice - o parte achiziţionate chiar de la finalul anului 2010 (decontate în cadrul Programelor Naţionale de Sănătate), fie de la persoane fizice, fie de la firme cu comportament tip fantomă.
Documentele fictive atestau, în mod nereal, că SC "Ahmeya Pharm" SRL ar fi achiziţionat medicamentele oncologice sau alte medicamente foarte scumpe - medicamente care au fost introduse doar scriptic în gestiunea societăţii - marfa nefiind în realitate livrată. Achiziţiile fictive s-au făcut în scopul decontării nelegale de la Casa Judeăeană de Asigurări de Sănătate a valorii compensate a medicamentelor. Şi această decontare, au arătat procurorii, s-a realizat în baza unor reţete prescrise, de asemenea, în mod fictiv.
În septembrie 2015, odată cu reţinerea suspecţilor din dosarul "Ahmeya", procurorii DIICOT - Structura Centrală au efectuat nu mai puţin de 59 de percheziţii: au fost percheziţionate domiciliile patroanei de la "Ahmeya Pharm" şi ale medicilor implicaţi, cabinetele medicale, farmaciile şi depozitele de medicamente, domiciliile angajaţilor farmaciei "Ahmeya", ale rudelor familiei Sgîrcitu, ale tuturor suspecţilor şi colaboratorilor. S-au făcut percheziţii şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila şi la Spitalul de Psihiatrie "Sf. Pantelimon".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro