Mergi la conţinutul principal

Rezerviști la a doua tinerețe

• mii de brăileni cu vârste trecute de 40 - 50 de ani au primit ordin de chemare, în cadrul celui mai amplu exercițiu de mobilizare desfășurat în județul nostru din 2015 încoace • este vorba despre ultimele generații care au ”prins” armata obligatorie și care au depus Jurământul Militar, având astfel statut de rezervist al Armatei României • ajunși la unitățile militare, aceștia au trecut printr-o triere psihologică și medicală, iar cei declarați apți au participat la un exercițiu de tragere cu muniție reală, au servit masa în stil cazon, apoi au predat echipamentul și s-au întors la viața civilă • cei cu probleme de grave de sănătate au avut prilejul de a-și clarifica situația

 

Mii de brăileni s-au prezentat zilele acestea la unitățile militare menționate în ordinele de chemare primite acasă, în contextul celui mai amplu exercițiu de mobilizare a rezerviștilor desfășurat în județul nostru din 2015 încoace. Toți cei chemați sunt din categoria celor care au efectuat stagiul militar înainte de 2006, anul când s-a trecut de la Armata obligatorie la cea pe bază de voluntariat. Vorbim, așadar, de cei care au depus Jurământul Militar și care în prezent au statut de rezervist al Armatei României. Este vorba despre oameni cu vârste de 40 - 50 de ani sau chiar mai mult, cu păr grizonat sau alb de-a binelea, care fac parte din ultima generație trecută prin cazărmile unde se făcea stagiul militar la termen sau termen redus. După militarii profesioniști și militarii voluntari aflați sub contract cu Armata, acești rezerviști vor fi primii chemați sub arme, în caz de război. La o mobilizare generală, tinerii care n-au făcut armata vor fi înrolați și ei, dar nu înainte de a trece printr-o perioadă de instrucție de câteva săptămâni, sau luni, după caz.

Unii s-au prezentat la unitate marți, alții miercuri și alții joi, în funcție de cum au primit instrucțiuni. Odată ajunși acolo, toți rezerviștii au trecut printr-o triere psihologică și medicală, iar cei declarați apți la această evaluare au primit echipament militar, au trecut printr-o scurtă ședință de instruire, iar apoi au participat și la o ședință de tragere cu muniție de război. Cei care au fost găsiți cu diverse probleme de sănătate n-au tras cu arma ci doar și-au continuat ședința de instruire în cadrul unității, pentru a se familiariza cu noile tipuri de echipamente din dotarea Armatei, cum ar fi, de exemplu, măștile de gaze, care sunt diferite față de cele folosite în urmă cu 20-30 de ani. 

Ședințele de tragere s-au făcut pe mai multe serii, pe durata celor trei zile ale exercițiului de mobilizare, în mai multe locații. Astfel, unii dintre rezerviști au fost transportați în poligonul Smârdan din județul Galați, alții au fost repartizați către poligonul Vulpea, de lângă municipiul Brăila, sau în poligonul Jandarmeriei, de la Muchea. Repartizările s-au făcut în funcție de unitatea de care aparține fiecare rezervist - Artilerie sau Geniu, în cazul Garnizoanei Brăila. Tot în garnizoana noastră mai există și o unitate de cercetași, care are propriul poligon de trageri ce a putut fi folosit de rezerviștii repartizați acolo. Unul dintre cei care au tras în poligonul Cercetașilor este brăileanul F. C. Acesta a satisfăcut stagiul militar în perioada 2002 - 2003 și recunoaște că a avut ceva emoții să tragă cu o armă de foc după mai bine de 20 de ani. ”E bine să facem astfel de exerciții noi, cei care am mai avut o armă în mână acum 20 de ani, dar ar fi și mai bine dacă generațiile mai tinere, care n-au făcut armata, s-ar instrui măcar un pic”, a declarat rezervistul. Acesta spune că, dacă va fi nevoie, va participa și la următorul exercițiu, cu emoții ceva mai mici, dat fiind că acum a avut ocazia să se mai familiarizeze cu arma de foc cu muniție reală, după pauza de 20 de ani...

După ședința de trageri, rezerviștii au servit o masă de prânz asigurată de Batalionul 110 Sprijin Logistic, de la care nu a lipsit faimoasa fasole la cazan. La masă au mâncat, au socializat, pe urmă s-au întors în unitățile de care aparțin, au predat echipamentul militar, iar apoi au revenit la viața civilă.

 

Cel mai amplu exercițiu de mobilizare din ultimii 9 ani

După cum v-am mai informat, exercițiul de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populației, economiei și teritoriului pentru apărare – MOBEX BR-GL-24 a fost programat pentru perioada 8 -12 aprilie și s-a desfășurat simultan în județele Brăila și Galați, fiind condus de Ministerul Apărării Naționale, în cooperare cu Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor. Exerciții de asemenea amploare s-au mai organizat la Brăila în 2015, iar la Galați în 2011. La Brăila ar fi trebuit să se organizeze în 2020, însă a fost reprogramat din cauza pandemiei.

Exercițiul a avut drept scop nu doar instruirea de o zi a rezerviștilor ci și verificarea stării civile și medicale a acestora, cei cu afecțiuni medicale grave având astfel ocazia de a-și clarifica situația. Totodată, s-au executat activități specifice de verificare a autorităților administrației publice locale, instituțiilor publice și operatorilor economici din județul Brăila cu sarcini pe linia pregătirii economiei și teritoriului pentru apărare. Este vorba de operatori economici ce dețin mașini și utilaje care ar putea fi puse la dispoziția Armatei în situații de urgență.

”Exerciţiile de acest tip se planifică şi se organizează periodic în toate judeţele ţării, în baza Planului verificării stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi teritoriului pentru apărare prin exerciţii şi antrenamente de mobilizare, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, în anul premergător desfăşurării acestora. Având ca obiectiv principal realizarea coeziunii acționale între sistemul de apărare și unitățile administrativ teritoriale, MOBEX-BR-GL-24 oferă, totodată, oportunitatea de a ne verifica și evalua modul de aplicare unitară a tuturor prevederilor legale referitoare la mobilizare. De asemenea, reprezintă o ocazie excelentă de a evalua și îmbunătăți capacitățile noastre în domeniul apărării și securității naționale.

Acest exercițiu de mobilizare ne obligă să reacționăm cât mai competent la provocarea de a fi în măsură să răspundem eficient evoluțiilor impredictibile ale situației de securitate și să asigurăm în același timp populația de capacitatea noastră de a gestiona operativ și responsabil resursele umane și tehnice pentru siguranța națională. Am convingerea că la finalul acestui Exercițiu vom putea afirma cu satisfacție și mândrie că județul Brăila a demonstrat că este pregătit, din punct de vedere economic, administrativ și uman, să facă față unor situații cu caracter excepțional”, a declarat prefectul Brăilei, Iulian Timofei.

La exercițiul Mobex Brăila-Galați 2024 au participat rezerviștii cuprinși în planurile de mobilizare ale unităților. „Există și o limită de vârstă. Pentru soldați până la 55 ani, iar pentru cadre militare 63 de ani”, a declarat col. Mihai Bălțătescu, directorul exercițiului Mobex Brăila-Galați 2024, șef serviciu Stat Major al Apărării, citat de cotidianul ”Adevărul”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro