Mergi la conţinutul principal

Elevii au început abia săptămâna aceasta să primească laptele și cornul

• laptele, cornul și fructele  vor fi distribuite de fima  SC Alpiline  SRL Brăila, câștigătoarea licitației organizate de Consiliul  Județean Brăila

 

La șase luni de la începerea anului școlar, abia acum, în luna martie, elevii din Brăila primesc laptele și cornul! Potrivit unui comunicat transmis de Prefectura Brăila, ”începând cu data de 11.03.2024  s-a demarat «Programul pentru școli al României» pentru anul școlar 2023-2024”.

De corn, lapte și fructe beneficiază elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și privat autorizat/acreditat, precum și pentru preșcolarii din grădinițele de stat și particulare acreditate cu program normal de 4 ore, din municipiul și județul Brăila. Pentru furnizarea și distribuirea acestora, în urma unei licitații publice, Consiliul Județean Brăila a încheiat un acord cadru pe trei ani școlari: 2023-2024, 2024-2025 și 2025-2026

”Furnizarea și distribuția de lapte și produse lactate se va derula conform  Acordului cadru nr. 44/04.03.2024 privind furnizarea și distribuția de lapte și produse lactate  pentru și a Contractului subsecvent nr. 49/05.03.2024, încheiat între Unitatea Administrativ Teritorială–Județul Brăila, prin Consiliul Județean Brăila și SC Alpiline SRL Brăila; se vor distribui Lapte semidegresat UHT “VIO”, 200 ml, 1,8% grăsime, producător SC ILVAS SA, țara de origine România, Iași, Iaurt natur, 125g, 2% grăsime, producător Fabrica de Lapte Brașov  SA, țara de origine România”, se arată în comunicatul Prefecturii.

Produsele de panificație vor fi distribuite tot de SC Alpiline SRL. ”Se vor distribui corn simplu, 80g, producător SC Alpiline SRL, biscuiți uscați integrali, 44g, producător SC Patisgal SRL Galați și biscuiți școlar integrali dulci, 44g, producător Trei Brutari SA”.

Pe lângă lapte și corn, elevii primesc și fructe, iar acestea se distribuie în baza contractului câștigat de Asocierea SC Alpiline SRL Brăila (Lider de asociere) și SC POL FRUCT SRL Fântânele Prahova (Asociat). ”Se vor distribui mere, greutatea minimă 100g, calitate I și/sau Extra, spălate, curate, ambalate individual, producător SC BAU FRUCHT PARTNER SRL, producător din România, județul Prahova”, se mai precizează în același comunicat.

La cererea motivată a părinţilor, preşcolarii sau elevii care suferă de intoleranţă la gluten și/sau lactoză și/sau la orice alt ingredient sau compus și/sau la orice produs distribuit vor beneficia de produse adecvate situației acestora, în limita valorii zilnice.

”Pe parcursul unei săptămâni, unui elev/preșcolari se acordă gratuit 2 porții de fructe, 3 porții de lapte, 2 porții produse lactate (iaurt) și 5 porții de produse de panificație, cu încadrare în bugetul stabilit în H.G. nr. 652 din 08.08.2023, privind aprobarea Programului pentru școli al României în perioada 2023-2029, precum și pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia în anul școlar 2023-2024”, se mai transmite prin comunicatul de presă.

În județul Brăila, numărul total de beneficiari ai programului, în anul școlar 2023-2024, este de 24.318, conform situației transmise de Inspectoratul Școlar Județean Brăila.

”În ceea ce privește «Măsurile educative»  ce însoțesc distribuția de lapte, produse lactate și mere, la nivelul municipiului și județului Brăila se va implementa promovarea în cadrul orelor de «Educație pentru sănătate» a unui stil de viață sănătos, în scopul încurajării consumului de lapte, produse lactate și fructe proaspete”, după cum se încheie comunicatul Prefecturii.

Reamintim că încă din luna octombrie 2023 se preconiza o întârziere masivă a programului ”Lapte-corn”, motivul invocat de Consiliul Județean Brăila (ca de altfel și alte CJ-uri din țară) fiind acela că Guvernul a elaborat târziu actele normative necesare derulării, undeva la final de august 2023 - început de septembrie 2023, iar procedura de achiziție nu a putut fi realizată într-un interval optim.

Și Programul ”Masa caldă” în școli a demarat cu întârziere, când normele de aplicare au fost gata abia în octombrie 2023. Iar acest program nu se derulează pe an școlar, ci pe an calendaristic, ”haosul birocratic” fiind și mai mare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro