Mergi la conţinutul principal
Ce mai fac parlamentarii

George Paladi, deputat PSD: „Avem nevoie de o simplificare și o flexibilizare a legislației achizițiilor publice”

* în calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Politică economică, reformă și privatizare a Camerei Deputaților, Paladi a avizat proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 3/2021, care aduce modificări importante în acest domeniu 8 Redăm integral comunicatul de presă

 

În calitate de vicepreședinte al Comisiei, am susținut dintru început că avem nevoie de o simplificare și o flexibilizare a legislației achizițiilor publice, întrucât birocrația excesivă, termenele prea largi și metodologiile greoaie conduc la tergiversarea nepermisă a procedurilor. Astfel, se ajunge ca scopul ultim al achizițiilor să nu mai poată fi atins ori acest lucru să se realizeze cu un consum prea mare de timp și resurse.

Sunt mulțumit de faptul că am găsit, în cadrul Comisiei, consensul necesar pentru avizarea favorabilă a acestui proiect de lege, în condițiile în care numai în primele șapte luni ale anului 2021, numărul contestațiilor înregistrate la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a fost cu 26,22% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut. Prin urmare, era mare nevoie de o flexibilizare a sistemului achizițiilor publice.

Printre măsurile pe care le conține actul normativ pe care l-am avizat se numără și simplificarea documentației pe care trebuie să o depună operatorul economic câștigător. Astfel, pentru a demonstra îndeplinirea condiției referitoare la plata impozitelor și a contribuțiilor sociale, ofertantul declarat câștigător va trebui să depună doar o declarație pe proprie răspundere, iar nu certificate fiscale pentru toate sediile secundare sau punctele de lucru.

De asemenea, am redus termenele privind depunerea raportului procedurii și a raportului intermediar, precum și o serie de termene în care autoritățile contractante trebuie să ia diverse măsuri. De pildă, termenul în care autoritatea contractantă trebuie să ia măsurile dispuse prin deciziile CNSC sau ale instanței de judecată a fost redus de la 20 de zile lucrătoare la 10 zile lucrătoare. în ceea ce privește însăși procedura de contestare, am eliminat obligația contestatorului de a transmite copii de pe înscrisurile doveditoare tuturor părților implicate – obligație care în formula actuală a legii, dacă nu este îndeplinită, duce la respingerea plângerii.

Deși cadrul legislativ român privind achizițiile publice mai are nevoie de multe îmbunătățiri, am convingerea că proiectul de lege avizat astăzi de Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare va avea un efect benefic, după aprobarea de către Parlament a Ordonanței Guvernului nr. 3/2021, iar procesul de simplificare și clarificare a legislației va continua, în vederea implementării cu succes a Planului Național de Redresare și Reziliență.

George – Adrian Paladi, deputat PSD

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro